in ,

6 νικητές και 6 χαμένοι από το κινηματογραφικό 2018

Οι ταινίες με υπερήρωες και τα μπλοκμπάστερ τύπου «Star Wars» ή «Jurassic World» φέρνουν παραδοσιακά τα περισσότερα λεφτά στα ταμεία των κινηματογράφων. Όμως οι εισπράξεις δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια. Γιατί ένα μπλοκμπάστερ που κερδίζει 400 εκατομμύρια δολάρια όταν έχει κοστίσει 200 εκατ. και έχουν ξοδευτεί άλλα 150 για μάρκετινγκ, δεν είναι success story. Ενώ μία ταινία τρόμου που κόστισε 10 εκατ. και κέρδισε 250, είναι και παραείναι. Και το 2018 είχε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

 

Το Variety επέλεξε ενδεικτικά έξι νικητές και έξι χαμένους από την κινηματογραφική σοδειά του 2018. Ας δούμε ποιοι είναι:

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Black Panther»

Κόστος: 210 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 1,3 δισ. δολάρια

Οι ταινίες της Marvel πάντα κάνουν καλές εισπράξεις, και μεγαθήρια όπως οι «Εκδικητές» σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Όμως ο λόγος που το «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» με εισπράξεις 2 δισ. δολαρίων δεν είναι σε αυτή τη λίστα ενώ το «Black Panther» είναι, έχει να κάνει με το κόστος του μάρκετινγκ, που ήταν το διπλάσιο από εκείνο του Μαύρου Πάνθηρα. Ο οποίος πλέον βρίσκεται στην 9η θέση των πιο κερδοφόρων ταινιών όλων των εποχών.

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Οι Απίθανοι 2»

Κόστος: 200 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 1,24 δισ. δολάρια

Άργησε 14 ολόκληρα χρόνια να έρθει το σίκουελ των «Απίθανων», αλλά άξιζε τον κόπο. Πλέον μιλάμε για τη δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, μετά από το «Ψυχρά κι Aνάποδα».

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Ένα Ήσυχο Μέρος»

Κόστος: 17 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 340 εκατ. δολάρια

Κανείς δεν περίμενε ότι ένας ηθοποιός γνωστός κυρίως για κωμικούς ρόλους, θα σκηνοθετούσε και θα πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία τρόμου που θα έσπαγε ταμεία. Αλλά ο Τζον Κρασίνσκι με τη σύζυγό του Έμιλι Μπλαντ κατάφεραν να καταγράψουν εισπράξεις επιπέδου μπλοκμπάστερ, με ελάχιστο κόστος.

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Η Καλόγρια»

Κόστος: 22 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 365 εκατ. δολάρια

Το κινηματογραφικό σύμπαν που έχει στηθεί γύρω από το θρίλερ «Το Κάλεσμα» έχει αποκτήσει πιστούς θεατές. Οι οποίοι αγνόησαν τις κακές κριτικές και έκαναν την «Καλόγρια» την πιο επιτυχημένη ταινία του Conjuring Universe μέχρι σήμερα. Κόστισε κάτι παραπάνω, αλλά τα έσοδα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Halloween»

Κόστος: 10 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 252 εκατ. δολάρια

Η 11η ταινία στη σειρά των «Halloween» προέρχεται από το στούντιο Blumhouse που ειδικεύεται στην παραγωγή ταινιών τρόμου με χαμηλό μπάτζετ. Αν δεν πετύχουν, μικρό το κακό. Αν πετύχουν, την κάνουν… λαχείο. Η Τζέιμι Λι Κέρτις επέστρεψε στο ρόλο που την έκανε γνωστή πριν από 40 χρόνια, και το νέο «Halloween» έγινε η πιο επιτυχημένη slasher ταινία όλων των εποχών.

ΝΙΚΗΤΗΣ: «Crazy Rich Asians»

Κόστος: 30 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 236 εκατ. δολάρια

Η Warner Bros. ρίσκαρε με ένα καστ αποτελούμενο αποκλειστικά από Ασιατο-αμερικανούς, και κέρδισε. Η μεταφορά του μυθιστορήματος του Κέβιν Κβαν έγινε η πιο κερδοφόρα ρομαντική κομεντί της δεκαετίας και, όπως, είναι φυσικό, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του σίκουελ.

ΧΑΜΕΝΟΣ: «Ρομπέν των Δασών»

Κόστος: 100 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 73,5 εκατ. δολάρια

Ίσως μετά από αυτή την παταγώδη αποτυχία τα στούντιο να αργήσουν να επιστρέψουν στο δάσος του Σέργουντ. Τίποτα δεν πήγε καλά σε αυτή την ταινία, που κόστισε πολλά, έκανε πρεμιέρα στο πολύ ανταγωνιστικό τετραήμερο των Ευχαριστιών και θάφτηκε από τους κριτικούς. Από το πρώτο τρέιλερ είχε φανεί το κακό που ερχόταν…

ΧΑΜΕΝΟΣ: «Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια»

Κόστος: 120 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 138 εκατ. δολάρια

Ακόμη και η Disney μπορεί να στραβοπατήσει στα multiplex. Είναι πρώτη με διαφορά στο αμερικανικό box-office, καθώς της ανήκει το 30% των εισπράξεων, αλλά φαίνεται πως όταν κάνει ταινίες live action χωρίς τους δικούς της ήρωες ή εκείνους της Marvel, το κοινό δεν ακολουθεί. Έτσι έγινε και με αυτή την ακριβή εκδοχή του «Καρυοθραύστη», αλλά και με την ταινία που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

ΧΑΜΕΝΟΣ: «Πτυχή στο Χρόνο»

Κόστος: 100 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 132 εκατ. δολάρια

Οι Όπρα Γουίνφρι, Μίντι Κάλινγκ και Ρις Γουίδερσπουν έχουν μεγάλο κοινό στις ΗΠΑ, αλλά δεν το έφεραν στις αίθουσες για τη μεταφορά του γνωστού βιβλίου της Μάντλιν Λ’ Ένγκαλ. Οι κριτικές και το word of mouth δεν ήταν τα καλύτερα, ενώ τα έξοδα για την προώθηση της ταινίας ξεπέρασαν τα 250 εκατ. δολάρια. Δεύτερη κακή στιγμή της Disney για φέτος.

 

ΧΑΜΕΝΟΣ: «Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης»

Κόστος: 43 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 31 εκατ. δολάρια

Το «Κορίτσι με το Τατουάζ» ήταν μεγάλη επιτυχία για τη Sony πίσω στο 2011. Αλλά τότε είχε τον Ντέιβιντ Φίντσερ στη σκηνοθεσία και τους Ρούνεϊ Μάρα – Ντάνιελ Κρεγκ ως πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Εδώ ο σκηνοθέτης Φέντε Άλβαρεζ με τους Κλερ Φόι και Σβέριρ Γκούντνασον δεν μπόρεσε να γεμίσει τις αίθουσες των multiplex.

ΧΑΜΕΝΟΣ: «The Happytime Murders»

Κόστος: 40 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 27 εκατ. δολάρια

Για ποιον γυρίστηκε άραγε αυτή η ταινία, με μάπετς να κάνουν σεξ και να σνιφάρουν κοκαΐνη; Ήταν ακατάλληλη για παιδιά, ενώ δεν ήταν πολλοί οι μεγάλοι που θα εκτιμούσαν το χιούμορ της. Οι κριτικοί την έθαψαν και μοναδική κερδισμένη της υπόθεσης είναι η Μελίσα Μακάρθι που έβαλε στον τραπεζικό της λογαριασμό 17 εκατ. δολάρια.

ΧΑΜΕΝΟΣ: «The Sisters Brothers»

Κόστος: 38 εκατ. δολάρια. Παγκόσμιες εισπράξεις: 9 εκατ. δολάρια

Άρεσε στους κριτικούς κινηματογράφου, αλλά το κοινό δεν έκανε τον κόπο να δει την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γάλλου Ζακ Οντιάρ. Αυτό που έχασαν είναι μία σκοτεινή γουέστερν κωμωδία με τους πολύ καλούς Χοακίν Φίνιξ και Τζον Σ. Ράιλι. Μόλις 3 εκατ. δολάρια ήταν οι εισπράξεις στις ΗΠΑ και 6 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο…

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ροβανιέμι: Η «σκοτεινή» ιστορία του χωριού του Άγιου Βασίλη

Η Αθήνα γέμισε γρίφους!

Back to Top

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.