in

Ο εφιάλτης του «Halloween» ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια ακριβώς

Ακριβώς 40 χρόνια μετά το εμβληματικό «Halloween» («Η νύχτα με τις μάσκες») του Τζον Κάρπεντερ, ο εφιάλτης επιστρέφει και μαζί του ο αιμοδιψής Μάικλ Μάιερς και η Τζέιμι Λι Κέρτις στο ρόλο της Λόρι Στρόουντ.

Η πολυαναμενόμενη ταινία δια χειρός Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν η οποία στα στα ελληνικά σινεμά θα βγει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, έχει ήδη σπάσει τα ταμεία στο αμερικανικό box office κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της. Μάλιστα, το γεγονός ότι «στον τόπο του εγκλήματος» επιστρέφει και ο Τζον Κάρπεντερ, δημιουργός της θρυλικής πρώτης ταινίας του 1978, ως εκτελεστικός παραγωγός και συνθέτης του σάουντρακ του νέου «Halloween» μάς κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πολύ πιο κοντά στην ατμόσφαιρα και το ύφος του πρώτου και πιο επιδραστικού φιλμ στον κόσμο των slasher ταινιών που άνοιξε το δρόμο για τις επίσης επιτυχημένες «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες» και «Παρασκευή και 13».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ταινία δεν θα είναι ριμέικ του πρώτου, φρικιαστικού φιλμ του franchise αλλά η συνέχειά του με τον Γκριν να πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε το πρώτο «Halloween», αγνοώντας τα προηγούμενα σίκουελ, με σκοπό να μας απαντήσει τί απέγινε η Λόρι αλλά και ο μασκοφόρος Μάιερς που λίγο έλειψε να τη σκοτώσει τη βραδιά του Halloween 40 χρόνια πριν.

Όπως οι περισσότεροι σίγουρα θυμάστε όλα ξεκίνησαν στις 31 Οκτωβρίου του 1963, όταν ο εξάχρονος Μάικλ Όντρει Μάιερς φοράει μια μάσκα και με ένα κουζινομάχαιρο σκοτώνει την αδερφή του Τζούντιθ στο σπίτι τους, στο Χάντονφιλντ του Ιλινόις. Ο μανιακός Μάιερς κλείστηκε σε ψυχιατρείο από όπου 15 χρόνια μετά, πάλι τη νύχτα του Halloween, κατάφερε να αποδράσει και να επιστρέψει για να συνεχίσει τους φόνους και ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον της Λόρι Στρόουντ, με τον Δρ. Λούμις στο κατόπι του προσπαθώντας να τον σταματήσει.

Μια ανάσα από την ελληνική πρεμιέρα, ελάτε να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από την πρώτη, εμβληματική ταινία του 1978 που μας έκανε να κοιτάμε καχύπτοτα πίσω από την πλάτη μας και να βλέπουμε το έθιμο του Halloween με άλλα μάτια. Ας πέσουν οι μάσκες λοιπόν!

1. Η ιστορία βασίζεται σε μια εμπειρία που είχε ο Τζον Κάρπεντερ όταν ήταν στο κολέγιο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ψυχιατρική κλινική συνάντησε ένα παιδί που τον κοιτούσε επίμονα «με ένα σατανικό βλέμμα που πραγματικά με τρομοκράτησε», όπως θα δηλώσει αργότερα ο ίδιος.
2. Το σενάριο της ταινίας έφερε την υπογραφή του Κάρπεντερ και της -τότε- φίλης του, Ντέμπρα Χιλ, την οποία βλέπουμε και στην παραγωγή.
3. Ο Ίργουιν Γιάμπλανς, εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας, σε συνέντευξή του στους New York Times το 1981 ανέφερε ότι η ιδέα για το Halloween του ήρθε κατά τη διάρκεια της πτήσης του όταν επέστρεφε από ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Μιλάνο. Καθώς εκείνη την περίοδο δεν είχε αρκετό μπάτζετ, ήθελε να κάνει μια χαμηλού κόστους παραγωγή σχετικά με έναν μανιακό που θα σκότωνε νταντάδες. Αμέσως μόλις προσγειώθηκε κάλεσε τον Κάρπεντερ στο τηλέφωνο για να του πει την ιδέα του.
4. Ο τίτλος της ταινίας επρόκειτο να είναι «The Babysitter Murders», ωστόσο ο Γιάμπλανς θεώρησε ότι η ταινία θα πούλαγε περισσότερο αν ο τίτλος του παρέπεμπε στο Halloween.
5. Ο Κάρπεντερ εμπνεύστηκε τον Μάικλ Μάιερς από το ρόλο που υποθύθηκε ο Γιουλ Μπρίνερ στην ταινία «Westworld» του 1973.
6. Η πρεμιέρα του φιλμ έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1978 στο Κάνσας. Στις 25 Οκτωβρίου 2018, ακριβώς 40 χρόνια μετά η νέα ταινία «Halloween» κυκλοφορεί στα ελληνικά σινεμά.
8. Η ταινία σύστησε το έθιμο του Halloween στην Ισπανία όπου ήταν τελείως άγνωστο.
9. Ο στόχος των σεναριογράφων ήταν να γράψουν να γράψουν μια ιστορία που θα τρομάζει τον κόσμο κάθε δέκα επτά.
10. O Tζον Κάρπεντερ θεώρησε ότι η συμμετοχή της Τζέιμι Λι Κέρτις αποτελούσε απόλυτο φόρο τιμής στον Άλφρεντ Χίτσκοκ και το θρυλικό «Ψυχώ» του 1960 με πρωταγωνίστρια τη μητέρα της Τζέιμι, Τζάνετ Λι.

11. Το μπάτζετ της ταινίας ήταν μόλις 325.000 δολάρια.
12. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ποτέ μέχρι τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί η λέξη Halloween σε τίτλο ταινίας.
13. Η ταινία του Κάρπεντερ εδραίωσε το υποείδος του ρεαλιστικού τρόμου, σύμφωνα με το οποίο οποισδήποτε και οπουδήποτε μπορούσε να αποτέλεσει θήραμα και θύμα ενός βίαιου θανάοτου από έναν μανιακό, serial killer.
14. Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε διάστημα 20 ημερών την άνοιξη του 1978.
15. Ο Τζον Κάρπεντερ συνέθεσε τη μουσική της ταινίας σε 4 ημέρες.
16. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα του φιλμ οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των τεχνικών μέσων.
17. Η αμοιβή της Τζέιμι Λι Κέρτις για τη συμμετοχή της στην ταινία ήταν 8.000 δολάρια.
19. Από όλες τις γυναίκες ηθοποιούς που υποδύονταν τις νεαρές μαθήτριες, μόνο η Τζέιμι Λι Κέρτις ήταν όντως σε εφηβική ηλικία όταν γυρίστηκε η ταινία.
20. Σύμφωνα με τη σεναριογράφο και παραγωγό Ντέμπρα Χιλ, το όνομα της ηρωίδας Λόρι Στρόουντ προέρχεται από την πρώτη κοπέλα του Κάρπεντερ.

21. Η Τζέιμι Λι Κέρτις απεχθανόταν τις ταινίες τρόμου και γενικότερα τις εκπλήξεις.
22. Σε συνέντευξή του ο Τόνι Μόραν εξήγησε ότι ο λόγος που τον ρόλο του Μάικλ Μάιερς έπαιξαν 6 συνολικά διαφορετικοί ηθοποιοί ήταν επειδή τα γυρίσματα πραγματοποιούνταν σε διαφορετικές ημέρες και καλούσαν εκείνον που ήταν διαθέσιμος.
23. Σε κάποιες σκηνές τον Μάικλ Μάιερς υποδύεται και ο ίδιος ο Τζον Κάρπεντερ.
24. Ο Μάικλ Μάιερς δεν μιλάει και δεν τρέχει ποτέ.
25. Ο ήχος που ακούγεται όταν ο Μάιερς μαχαιρώνει τα νεαρά θύματά του, στην πραγματικότητα ήταν ο ήχος από το μαχαίρι που καρφώνεται σε ένα πεπόνι.
26. Ο Τζον Κάρπεντερ είχε κάνει πρόταση στον Κρίστοφερ Λι για το ρόλο του Δρ. Σαμ Λούμις, τον οποίο τελικά υποδύθηκε ο Ντόναλντ Πλέζανς. Ο Λι απέρριψε την πρόταση λόγω χαμηλής αμοιβής, κάτι που όπως δήλωσε αργότερα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του.
27. Παράλληλα, ο μοναδικός λόγος που ο Πλέζανς συμφώνησε να παίξει στο φιλμ ήταν επειδή η κόρη του Λούσι, η οποία ήταν μουσικός, είχε λατρέψει τη μουσική του Κάρπεντερ στην προηγούμενη ταινία του  «Ο σταθμός 13 δέχεται επίθεση» το 1976.
28. Ο Νικ Καστλ πήγαινε συχνά στα γυρίσματα της ταινίας, τα οποία πραγματοποιούνται κοντά στο σπίτι του, ώσπου μια μέρα ο Κάρπεντερ τού πρότεινε το ρόλο του Μάικλ Μάιερς.
29. Η εκδοχή της ταινίας που διαρκεί 91 λεπτά είναι η περισσότερη γνωστή, ωστόσο υπάρχει μια επεξεργασμένη εκδοχή της, ειδικά για την τηλεόραση που διαρκεί 101 λεπτά, και συμπεριλαμβάνει κομμένες σκηνές. Αυτή η άκοπη εκδοχή κυκλοφόρησε σε DVD το 2003, με τίτλο «Halloween: The Extended Version».
30. Αρχικά, όλα τα γνωστά και μεγάλη στούντιο έκλεισαν την πόρτα στους δημιουργιούς της ταινίας.
31. Το «Halloween» έχει ανακηρυχθεί ως η 5η τρομακτικότερη ταινία όλων των εποχών από το Entertainment Weekly.
32. Επίσης βρίσκεται στη λίστα με τις 1001 Ταινίες που Πρέπει να Δει κανείς πριν πεθάνει.
33. Το 2006 επιλέχθηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των Η.Π.Α. από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο καθώς θεωρείται πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
34. Η Ντέμπρα Χιλ έγραψε τους περισσότερους διαλόγους των γυναικείων χαρακτήρων, ενώ ο Τζον Κάρπεντερ επικεντρώθηκε κυρίως στα λόγια του Δρ. Λούμις.
35. Η ιστορία της ταινίας τοποθετείται μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου, ωστόσο τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν άνοιξη και οι συντελεστές αναγκάστηκαν να αγοράσουν φύλλα και να τα βάψουν σε φθινοπωρινά χρώματα.
36. Για τον ίδιο λόγο δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρούν και τις απαιτούμενες κολοκύθες, σήμα κατατεθέν της γιορτής του Halloween.
37. Λόγω του χαμηλού μπάτζετ, όλοι οι ηθοποιοί στην ταινία φορούσαν τα δικά τους ρούχα ή εκείνα που αγόρασαν με προσωπικά τους χρήματα.
38. Ο Ντόναλντ Πλέζανς γύρισε τις σκηνές του σε 5 μόλις ημέρες και αμοιβή 25.000 δολάρια.
39. Όπως αναφέρθηκε τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια. Μάλιστα σε συγκεκριμένα πλάνα μπορούμε να δούμε τους φοίνικες.
40. Εϊναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στον κόσμο των slasher ταινιών που βλέπουμε τον ψυχοπαθή δολοφόνο να οδηγεί.

Με αφορμή τη νέα ταινία του Ντέβιντ Γκόρντον Γκριν, το flix προβάλλει την εμβληματική ταινία του Τζον Κάρπεντερ ανήμερα του φετινού Halloween, στις 31 Οκτωβρίου (21.00), στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Πλατεία Ομονοίας. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του flix.

 

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

ESCAPE ROOM QUIZ – Οκτώβριος ’18

La Casa De Papel,Έκπληξη στο πρώτο τρέιλερ της καινούργιας σεζόν!!!