in , ,

Η εξέλιξη της Λάρα Κροφτ, από τα video games μέχρι τις ταινίες

Στις 25 Οκτωβρίου του 1996, πολλοί φίλοι των βιντεοπαιχνιδιών σε όλο τον κόσμο ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά. Μία νεαρή Βρετανίδα αρχαιολόγος, ένας θηλυκός Ιντιάνα Τζόουνς με καυτά σορτς, αρβύλες και μια μακριά, καστανοκόκκινη πλεξούδα, εισέβαλλε στις οθόνες των PC και τις τηλεοράσεις που ήταν συνδεδεμένες σε Playstation και Sega Saturn. Το όνομά της ήταν Λάρα Κροφτ και η ειδικότητά της η εξερεύνηση αρχαίων, γεμάτων παγίδες τάφων.

Το «Tomb Raider» ήταν μια απρόσμενη επιτυχία για τη μικρή βρετανική εταιρεία Core Design που το σχεδίασε. Η αρχική πρόβλεψη πωλήσεων ήταν για 100.000 αντίτυπα, και το παιχνίδι έφτασε να πουλήσει 7,5 εκατομμύρια. Ο λόγος δεν ήταν μόνο τα 250 πολύγωνα που αποτελούσαν τη σέξι φιγούρα της ηρωίδας (για να καταλάβετε τη διαφορά στην εξέλιξη των γραφικών από τότε, στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, «Rise of the Tomb Raider», η Lara αποτελείται από 200.000 πολύγωνα) και πρωταγωνίστησαν σε πολλές εφηβικές φαντασιώσεις. Το παιχνίδι έγινε εξίσου δημοφιλές και στο γυναικείο πληθυσμό, που επιτέλους βρήκε μια ηλεκτρονική ηρωίδα η οποία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους πρωταγωνιστές άλλων video games.

Βροχή από σίκουελ

Μια τέτοια επιτυχία δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη, και οι δημιουργοί του «Tomb Raider» βρέθηκαν υπό πρωτοφανή πίεση. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το «Tomb Raider II» (μόνο για PC και Playstation, καθώς η Sony εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα για τις παιχνιδομηχανές μέχρι το 2000), τη μεθεπόμενη το «Tomb Raider ΙΙΙ» και η δουλειά συνεχίστηκε σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με ένα νέο παιχνίδι κάθε χρόνο: «Tomb Raider: The Last Revelation» το 1999, «Tomb Raider: Chronicles» το 2000, (αλλά και ένα νέο «Tomb Raider» για το Gameboy της Nintendo), «Tomb Raider: Curse of the Sword» το 2001, «Tomb Raider: The Prophecy» το 2002 (τα δύο τελευταία αποκλειστικά για το Gameboy).

Μέχρι να φτάσουμε στο 2003 η Core Design «τα είχε φτύσει», και το παιχνίδι που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά, το «Tomb Raider: The Angel of Darkness»ήταν το πρώτο που δεν ικανοποίησε τους φίλους της Λάρα Κροφτ. Τα προβλήματα στον έλεγχο της ηρωίδας, οι κινήσεις της κάμερας, το σύστημα μάχης, τα «κολλήματα» κάθε είδους, επισκίασαν το φιλόδοξο σενάριο και τα πολύ βελτιωμένα γραφικά.

Ώρα για reboot

Ήταν η ώρα για reboot, η Core Design βγήκε από το πλάνο και το επόμενο παιχνίδι «Tomb Raider: Legend» ήρθε τρία χρόνια μετά από την Crystal Dynamics, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Με το «Legend» άλλαξαν η εμφάνιση της Λάρα, η προϊστορία της και πολλά στοιχεία του παιχνιδιού. Το 2007 κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση του πρώτου «Tomb Raider» με τον νέο σχεδιασμό, και το 2008 το «Tomb Raider: Underworld».

Μετά το «Lara Croft and the Guardian of Light» του 2010 ήταν ώρα για ένα ακόμη reboot. Στο «Tomb Raider» του 2013 όλα ήταν πάλι καινούργια: νέα Λάρα, νέα προϊστορία, νέα κόλπα γενκώς… Το τελευταίο παιχνίδι, «Rise of the Tomb Raider» του 2015 (έχουν μεσολαβήσει τα «Lara Croft and the Temple of Osiris» το 2014, και για smartphones τα «Lara Croft Go» και «Lara Croft: Relic Run» το 2015), δεν θυμίζει πια σε τίποτα το πρώτο της σειράς, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών τρέχει και όσοι δεν ακολουθούν τις εξελίξεις χάνουν το παιχνίδι.

Στο σινεμά

Η Λάρα Κροφτ πάντως σίγουρα δεν έχει χάσει το παιχνίδι. Μέχρι τα τέλη του 2016 που έγινε η τελευταία καταμέτρηση, είχε κοσμήσει 1.230 εξώφυλλα περιοδικών, ένα ρεκόρ που κανένα τοπ μόντελ δεν θα καταφέρει να καταρρίψει. Την υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη δύο φορές η Αντζελίνα Τζολί(«Lara Croft: Tomb Raider» το 2001 και «Lara Croft: Το Λίκνο της Ζωής» το 2003), και αυτές τις ημέρες μπορούμε να την απολαύσουμε και στο κινηματογραφικό της… reboot (αντίστοιχο με εκείνο που έγινε στα παιχνίδια το 2013), αυτή τη φορά με τη μορφή της Αλίσια Βικάντερ.

Τα βιντεοπαιχνίδια της συνολικά έχουν πουλήσει πάνω από 63 εκατ. αντίτυπα και είναι στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών (από την κορυφή της οποίας κανείς δεν πρόκειται να ρίξει τον υδραυλικό Μάριο της Nintendo με τα 600 εκατ. σε πωλήσεις). Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται και η νέα της video game περιπέτεια, «Shadow of the Tomb Raider». H Λάρα είναι μαζί μας εδώ και κάτι παραπάνω από 21 χρόνια, και θα συνεχίσει να «ανδρώνει» πολλές ακόμη γενιές gamers…

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Βόλος: Καταδικάστηκε φαρσέρ που ομολόγησε πέντε φόνους για να κόψει αντιδράσεις

Τι μας ελκύει στους άλλους;