in

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

Η υποδοχή του καινούργιου χρόνου απαιτεί λάμψη, χαρά και ό,τι πιο νόστιμο και γευστικό για το γιορτινό μας τραπέζι. Αν δεν έχετε αποφασίσει λοιπόν ακόμη τι θα ετοιμάσετε για τους καλεσμένους σας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ή η τσέπη σας δεν αντέχει πολλά έξοδα, μην αγχώνεστε! Μπορεί η οικονομική κρίση να… σκοτείνιασε φέτος τις γιορτές, ωστόσο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια ξεχωριστή μέρα και πρέπει να γιορταστεί ανάλογα.

Ψάξαμε για εσάς λοιπόν τις καλυτερότερες γιορτινές συνταγές και με μεγάλη χαρά και διάθεση Χριστουγέννων σας τις παρουσιάζουμε ώστε να τις απολαύσετε με τους ανθρώπους που αγαπάτε και νοιάζεστε.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

Υ.Γ.2. Είναι προσωπικές προτιμήσεις και δοκιμασμένες συνταγές από εμένα την ίδια..

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΡΕΚΤΙΚΩΝ

Υλικά:

  • Κλαδιά δεντρολίβανου
  • Ελιές πράσινες- Ελιές καλαμών- Ελιές γεμιστές
  • Μοτσαρελίνια
  • Πιπεριές γεμιστές με τυρί
  • Αγγουράκια τουρσί

Εκτέλεση:

Σε μια πιατέλα της αρεσκείας μας φτιάχνουμε με τα κλαδιά του δεντρολίβανου ένα στεφάνι. Στολίζουμε από πάνω όλα τα υλικά μας με τελευταία τα μοτσαρελίνια ώστε να μας δώσουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν βρούμε στην αγορά πιπεριές με γέμιση τυριού(πωλούνται έτοιμες στο τμήμα με τα τουρσί των καταστημάτων)μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τοματίνια ή κόκκινες πιπεριές φλωρίνης.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

  • 1 ματσάκι σέσκουλα (κόκκινα ή πράσινα )
  • 1/3 φλιτζανιού σπόρους ροδιού
  • 3/4  φλιτζανιού κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια κομμένα σε φέτες
  • 2 πορτοκάλια ή μανταρίνια σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1/4-1/2 φλιτζανιού καρύδια πεκάν
  • 2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες
  • 1 μικρό μήλο κομμένο σε κύβους

Dressing

  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι από σφένδαμο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά βούληση)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κ.γ. κόλιανδρο
  • μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) σε σκόνη
  • 1/8 κ.γ. κουρκούμη
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φέτα του τοστ

Εκτέλεση

Αφού έχουμε ψιλοκόψει τα φρούτα και τα λαχανικά τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το dressing και το περιχύνουμε στη σαλάτα, με ελαφριές κινήσεις για να πάει παντού. Την βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί δροσερή.

Πριν τη σερβίρουμε, φρυγανίζουμε μία φέτα του τοστ, την κόβουμε σε σχήμα αστεριού, και τοποθετούμε το αστέρι στην κορυφή της σαλάτας.

 

 

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Υλικά:

  • 1 πακέτο ρύζι καρολίνα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα ή ψητά
  • 100 γρ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες και στραγγισμένες σε νερό με 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 ποτ. λευκό κρασί
  • 3 κύβους κοτόπουλου διαλυμένους σε 1 κούπα ζεστό νερό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

 

Εκτέλεση:

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη μία κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Συνεχίζουμε με το ρύζι και το φέρνουμε και αυτό μερικές βόλτες. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Κατόπιν συμπληρώνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το ρύζι. Συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο πριν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα κάστανα και τις σταφίδες.

Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό απ έξω και στο δόντι να κρατάει λίγο. Πρέπει επίσης να είναι κάπως ρευστό. Η διαδικασία αυτή κρατάει 18-20 λεπτά ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα και συνεχώς. Αφού σας φανεί έτοιμο λοιπόν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την άλλη κουταλιά του βουτύρου, την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε κατευθείαν!

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ

 

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο(αν θέλουμε κάνουμε γαλοπούλα)
  • 3+2 κ.σ. μέλι
  • 2 πορτοκάλια, απ’ τα οποία παίρνουμε το ξύσμα τους και τον χυμό τους
  • 50 + 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ΜΕΤΑΧΑ
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε καυτό νερό)
  • 3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες, σχετικά λεπτές
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση:

  • ½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες κομμένες στη μέση
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε σκεύος αναμιγνύουμε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου με τις 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύουμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιών, το ΜΕΤΑΧΑ και 50 ml ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε το φουρνο στους 160 C°.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια για 5 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν τα κουκουνάρια να ροδίζουν. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τις σταφίδες και 150 ml απ’ τη σάλτσα που προετοιμάσαμε. Ψήνουμε για 5 λεπτά, ρίχνουμε τις κομμένες φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα απ’ το ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρουμε άλλα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο: Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί φούρνου και βάζουμε πρώτα στην κοιλιακή κοιλότητα και μετά στο λαιμό τη γέμιση, κλείνοντας είτε με οδοντογλυφίδες είτε με ράψιμο (ειδικό σπάγκο και σακοράφα). Προσθέτουμε γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνουμε πάνω σε κοτόπουλο και πατάτες όλη την σάλτσα, 50 ml ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι (κυρίως στις πατάτες) και απλώνουμε μόνο πάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.

Βάζουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο των 160C° για 1 ώρα. Το βγάζουμε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180C° με αέρα.Χρησιμοποιώντας σύριγγα μαγειρικής, ρουφάμε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζουμε στήθος και μπούτια σε 5-6 σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κρέας. Γυρνάμε το κοτόπουλο απ’ την ανάποδη (πλάτη πάνω), ανακατεύουμε τις πατάτες και ξαναβάζουμε στο φούρνο. Στη μισή ώρα το ξαναγυρνάμε ώστε να ροδίσει τελικά το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες.

Στην επόμενη μισή ώρα, το κοτόπουλο έχει γίνει (συνολικά δηλαδή 1 ώρα στους 160C° και άλλη 1 ώρα στους 180C° με αέρα, πετυχαίνοντας μια εσωτερική θερμοκρασία 70C°, ικανή να σκοτώσει όλους τους μικροοργανισμούς και να μην έχει αίμα, αλλά η γεύση και η υγρασία να μείνουν στο μέγιστο). Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε δίσκο σερβιρίσματος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το να αναπαυτεί για 10 λεπτά. Γυρνάμε το φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λεπτά περίπου, ώστε να βγουν πιο τραγανές. Τις προσθέτουμε γύρω απ’ το κοτόπουλο, ρίχνοντας και ό,τι ζουμί έχει απομείνει στο ταψί.

Τέλος, κόβουμε το κοτόπουλο σε 6 μερίδες στο τραπέζι και σερβίρουμε με πατάτες, γέμιση και λίγη σάλτσα από πάνω.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά για την βάση:

  • 300γρ. μαργαρίνη
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2κ.γ. μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 75γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2κ.γ. αλάτι
  • 3κ.σ. κρύο νερό

Για την γέμιση:

  • 200γρ. αμύγδαλα άψητα ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα
  • 15 μεγάλα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια κομμένα στα 4
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 128γρ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη:

  • 200μλ. Κρέμα γάλακτος
  • 235γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 1κ.γ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση της τάρτας στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να δούμε ότι τα υλικά μας δημιούργησαν μια μαλακή ζύμη. Την βάζουμε στον πάγκο μας, την κάνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο μας για μια ώρα. Κατόπιν αλευρώνουμε τον πάγκο μας, ή ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες ανοίγουμε την ζύμη μας μεγαλύτερη από την διάμετρο της ταρτιερας και σε πάχος 1,5 εκ.

Βουτυρώνουμε την ταρτιερα μας και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύπτουμε τα πλαϊνά της. Ότι εξέχει το κόβουμε μα δεν το πετάμε διότι μπορούμε διακοσμήσουμε από πάνω την τάρτα μας. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία, βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο κέντρο της ζύμης και την γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι. Την ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Έπειτα αφαιρούμε την λαδόκολλα προσεκτικά και την ψήνουμε μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει χρώμα η τάρτα μας. Εντωμεταξύ έχουμε χτυπήσει την κρέμα τυριού με την άχνη και προσθέτουμε τα αμύγδαλα με τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και πριν έρθει σε σημείο βρασμού αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα, το αλάτι και το  βούτυρο. Αφήνουμε λίγο να σταθούν και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Αφού έχει ψηθεί η τάρτα και την έχουμε αφήσει να κρυώσει, απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με την γκαναζ, αφού έχει πέσει η θερμοκρασία της και έχει πήξει ελαφρά. Τέλος βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να παγώσει και την διακοσμούμε ανάλογα το γούστο μας.

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Οι ταινίες της εβδομάδας (28/12-03/01)

Γιατί να βγεις με έναν καράφλα (δύο εν δυνάμει καράφλες εξηγούν)