in ,

15 αστικοί μύθοι που πίστευες όλη σου τη ζωή και δεν ισχύουν

Οι αστικοί μύθοι χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Έχουν περάσει από γενιά σε γενιά με σημαντικές παραλλαγές στον κορμό της ιστορίας. Κάποιοι έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ κάποιοι άλλοι άλλοι υποδηλώνουν τις εξηγήσεις τυχαίων γεγονότων και μυστηριωδών εξαφανίσεων.Συνήθως οι αστικοί μύθοι δεν ισχύουν, ωστόσο λόγω του διαδικτύου γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό. Όμως, στο διαδίκτυο υπάρχουν και οι ερευνητές και εκείνοι που καταρρίπτουν τους αστικούς μύθους όπως η αμερικανική εκπομπή MythBusters.

Οι αστικοί μύθοι που ακολουθούν – και τους οποίους παρουσιάζει ο ιστότοπος therichest.com, έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, έχοντας ξεγελάσει πολλούς ανθρώπους που τους έχουν πιστέψει. Κι όμως δεν ισχύουν.

 

15. Μπορείς να δεις το Σινικό Τείχος από το διάστημα

Από πάντα οι άνθρωποι πίστευαν ότι το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο δημιούργημα που φαίνεται από το διάστημα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πληροφορία περιλαμβάνεται και σε βιβλία!

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική αφού το Τείχος δεν μπορεί κανείς να το δει με γυμνό μάτι από το διάστημα. Επίσης ούτε οι αστροναύτες του Apollo που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι δεν μπόρεσαν να το δουν.

Ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield δήλωσε πως «το Σινικό Τείχος είναι πολύ στενό και είναι ένα με το τοπίο, αφού τα χρώματα είναι παρόμοια». Και ο Αμερικανός αστροναύτης Leroy Chiao φωτογράφισε το Τείχος από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά για να το δει χρειάστηκε μία κάμερα με υψηλό ζουμ, αφού με γυμνό μάτι είναι αόρατο.

14.Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος χρησιμοποίησε έναν χαρταετό για το διασημότερο πείραμά του

«Στα μέσα του Ιούνη του 1752 ο πολιτικός και επιστήμονας Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πέταξε το διασημότερο χαρταετό στην ιστορία της ανθρωπότητας: αυτόν με τον οποίο απέδειξε ότι ο κεραυνός δεν είναι τίποτα άλλο από στατικός ηλεκτρισμός».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Φραγκλίνος έκανε το συγκεκριμένο πείραμα. Επίσης δεν υπάρχουν μάρτυρες και ο Φραγκλίνος αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν έκανε αυτός το πείραμα με τον χαρταετό.

Ο επιστήμονας της NASA, Tom Tucker, προσπάθησε να αναδημιουργήσει το πείραμα του Φραγκλίνου χρησιμοποιώντας υλικά που θα ήταν άμεσα διαθέσιμα στην εποχή του. Τα συμπεράσματα που έβγαλε ήταν δύο: Αφενός πως δεν θα μπορούσε να φτιάξει ένα χαρταετό και αφετέρου πως, σε περίπτωση που είχε φτιάξει, δεν θα έφθανε τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα για να χτυπηθεί από κεραυνό.

13.Μπορείς να καλέσεις τη Bloody Mary

Σύμφωνα με το μύθο, το κακό πνεύμα Bloody Mary μπορεί να το καλέσει οποιοσδήποτε αν κοιτάξει κάποιο καθρέφτη και πει τρεις ή 1000 φορές το όνομα της. Υποτίθεται ότι τα φώτα κατά την διαδικασία του… καλέσματος πρέπει να είναι σβηστά και να υπάρχει ένα αναμμένο κερί. Η Bloody Mary θα εμφανιστεί στον καθρέφτη, μπορεί να είναι και ματωμένη. Σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, θα σε πάρει μαζί της μέσα στον καθρέφτη και θα σε παγιδεύσει για πάντα.

Όλα αυτά οφείλονται στις παραισθήσεις του εγκεφάλου που δημιουργούνται όταν δεν βλέπουμε καθαρά. Πρόκειται για το Caputo Effect, το οποίο πήρε το όνομά του από το πείραμα που διεξήγαγε ο ψυχολόγος Giovanni Caputo. Τοποθέτησε ανθρώπους μέσα σε ένα δωμάτιο, μπροστά από καθρέφτες και τους ζήτησε να τους κοιτάζουν. Μετά από ένα λεπτό έβλεπαν και άλλο πρόσωπο στον καθρέφτη, το οποίο ήταν απλά μια version του εαυτού τους που δημιούργησε ο εγκέφαλος.

12.Αν καταπιείς τσίχλα, χρειάζονται επτά χρόνια για να την χωνέψεις

Είναι αλήθεια πως το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει την τσίχλα. Αν καταπιείς ένα κομμάτι δεν χρειάζεται να ανησυχείς αφού δεν κολλάει στο στομάχι και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Όμως αν καταπίνεις συχνά τσίχλες τότε θα δημιουργήσεις προβλήματα στον οργανισμό σου. Έχει παρατηρηθεί σε παιδιά πως μπλοκάρεται το έντερο, ενώ ένα 19χρονο κορίτσι από την Ουαλία έχασε τη ζωή του επειδή κατάπινε για πολύ καιρό 14 τσίχλες τη μέρα!

11.Το σώμα του Ντίσνεϊ είναι κατεψυγμένο!

Σύμφωνα με τον αστικό αυτό μύθο, ο «πατέρας» του Μίκυ Μάους, Γουόλτ Ντίσνεϊ δεν «έχει πεθάνει», αλλά τον έχουν «καταψύξει σε μια κλινική» και θα τον επαναφέρουν όταν βρεθεί «το φάρμακο της ασθένειας του». Υποτίθεται ότι έχει αφήσει πολλά χρήματα για τη συντήρησή του στην κατάψυξη. Μάλιστα, σε αυτή την «κλινική» (ποτέ δεν αναφέρεται επωνυμία ή διεύθυνση) βρίσκονται και άλλοι πολλοί εκατομμυριούχοι. Κατά μία άλλη εκδοχή αναφέρεται ότι το παγωμένο σώμα του βρίσκεται θαμμένο στη γη, στην Disneyland, κάτω από το κάστρο της Σταχτοπούτας.

Για την ιστορία, ο Ντίσνεϊ πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1966 και μετά από δύο μέρες αποτεφρώθηκε.

10.Η Coca Cola λιώνει τα δόντια

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την Coca Cola. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, αν πεις Coca Cola ανάποδα, είναι ένα αντιμουσουλμανικό μήνυμα στα αραβικά. Άλλος θέλει τους ανθρώπους που τρώνε Pop-Rocks και την πίνουν, να πεθαίνουν από έκρηξη στο στομάχι τους! Πάντως ο πιο δημοφιλής μύθος είναι πως αν αφήσεις ένα δόντι να μουλιάσει στη Coca Cola για μία νύχτα, αυτό θα διαλυθεί.

Πάντως, τα οξέα που εμπεριέχονται στο αναψυκτικό έχουν αναμιχθεί με χυμό πορτοκάλι, ξύδι και άλλα. Η Coca Cola θα χαλάσει τα δόντια σου αν δεν τα βουρτσίζεις, ενώ οι χρωματικές ουσίες δεν είναι αρκετές για να λιώσουν τα δόντια.

9.Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών στο αεροπλάνο κάτω από τα 10.000 πόδια μπορεί να προκαλέσει συντριβή

Τα ηλεκτρονικά απαγορεύεται να είναι ενεργοποιημένα κάτω από τα 10.000 πόδια επειδή προκαλούν παρεμβολές στα συστήματα του, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να έρθει η συντριβή. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το πώς επηρεάζουν οι ηλεκτρονικές συσκευές τα συστήματα του αεροπλάνου και έχει αποδειχτεί ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στα ακουστικά του πιλότου.

8.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο το 10% του εγκεφάλου σου

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους και σε περίπτωση που χρησιμοποιούσαν παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν υπερδυνάμεις. Όμως αυτό δεν αληθεύει.

Σύμφωνα με το μύθο, υπάρχουν μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου που δεν χρησιμοποιούνται και θα μπορούσαν να «ενεργοποιηθούν». Ωστόσο η χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου δείχνει ότι όλα τα μέρη του εγκεφάλου δουλεύουν και το κάθε ένα εξυπηρετεί μια λειτουργία. Οπότε χρησιμοποιούμε ήδη το 100% του εγκεφάλου μας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούσαμε μόνο το 10%, θα καταστρέφονταν οι άλλες περιοχές του εγκεφάλου και δεν θα κάναμε βασικές καθημερινές λειτουργίες.

7.Μπορεί να σκοτωθείς αν μιλάς στα καρτοτηλέφωνα και βρέχει

Πολλοί μύθοι ακούγονται για τους κεραυνούς, όπως λόγου χάρη ότι δεν χτυπούν δύο φορές στο ίδιο σημείο, πως είναι επικίνδυνοι μόνο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας (και ο Φραγκλίνος το απέδειξε). Ένας από αυτούς θέλει ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί όταν μιλούσαν σε καρτοτηλέφωνα, ενώ έβρεχε.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν ευσταθεί. Είναι πιο πιθανό να χτυπηθείτε από κεραυνό αν περπατάτε στο δρόμο, αφού ο μέσος άνθρωπος μιλάει πλέον στο καρτοτηλέφωνο μία φορά το χρόνο.

6.Αν κάνεις κερί ή ξυριστείς, οι τρίχες θα «αγριέψουν»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν ξυρίζονται αγριεύουν οι τρίχες. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, αφού οι τρίχες πυκνώνουν μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού οι ανθρώπινες τρίχες είναι πυκνότερες στη ρίζα και λεπτότερες στις άκρες. Ουσιαστικά μόλις οι τρίχες μεγαλώσουν λίγο, διαπιστώνει κανείς πως δεν έχουν «αγριέψει».

5. Τα αεροπλάνα πετούν τα απόβλητα κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Στα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται δύο συστήματα: της «κλειστής τουαλέτας» και της «κένωσης αποβλήτων». Το σύστημα «κλειστής τουαλέτας» είναι όπως εκείνο των σπιτιών που τα απόβλητα καταλήγουν στην αποχέτευση. Το σύστημα «κένωσης αποβλήτων» έχει μία δεξαμενή στην οποία καταλήγουν. Η διαφορά έχει να κάνει με την πίεση του αέρα έξω από το αεροπλάνο και μέσα στην καμπίνα, οπότε δημιουργείται ένας θόρυβος κάθε φορά που κάποιος επιβάτης επισκέπτεται την τουαλέτα.

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, το πλήρωμα αδειάζει την δεξαμενή. Και να ήθελε το πλήρωμα να ξεφορτωθεί τα απόβλητα κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι πρακτικά αδύνατο αφού ο μηχανισμός βρίσκεται στο εξωτερικό του αεροπλάνου και μόνο από το έδαφος μπορεί να ανοιχτεί.

4.Αλιγάτορες ζουν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης

Ακούγεται ότι αλιγάτορες ζουν στους υπονόμους της Πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Η ιστορία έχει ως εξής: Αλιγάτορες από τη Φλόριντα εγκαταλείφθηκαν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης και ζευγάρωσαν με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο σενάριο δεν ευσταθεί αφού και να είχαν εγκαταλειφθεί οι αλιγάτορες, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στους υπονόμους.

Οι αλιγάτορες μπορούν να επιβιώσουν μόνο στο θερμό κλίμα της Φλόριντα και δεν θα άντεχαν το κρύο της Νέας Υόρκης το χειμώνα. Η περιβαλλοντολόγος Νταϊάν Άκερμαν αναφέρει πως «δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στους υπονόμους, παρά μόνο για λίγους μήνες, λόγω επίσης της σαλμονέλας και του E Coli που ευδοκιμούν εκεί. Επίσης η θερμοκρασία σώματος των αλιγατόρων είναι 32 βαθμοί».

3.Ο ανακυκλωμένος αέρας στις καμπίνες του αεροπλάνου μπορεί να σε αρρωστήσει

Μπορεί να αρρωστήσεις αν ταξιδέψεις με αεροπλάνο ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει με τον αέρα, αφού ανακυκλώνεται συνεχώς από έξω. Τα φίλτρα των αεροπλάνων καθαρίζουν κατά 99,97% τον αέρα που μπαίνει από βακτήρια και ιούς.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν οφείλεται στον αέρα της καμπίνας αν κάποιος αρρωστήσει, αν και παρατηρείται πως οι συχνοί ταξιδιώτες είναι πιο συχνά κρυωμένοι. Ο λόγος είναι ο ξηρός αέρας σε συνδυασμό με τις επαφές που γίνονται με πολλά άτομα κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Για να… γλυτώσετε, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να είστε ενυδατωμένοι τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και πίνοντας νερό, καθώς επίσης και να είστε σε φόρμα και να αποφεύγετε το αλκοόλ.

 

2.Τα νύχια μεγαλώνουν και τα μαλλιά φυτρώνουν μετά τον θάνατο

Μπορεί να νομίζουμε ότι τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να αναπτύσσονται μετά το θάνατο ενός ανθρώπου, αλλά αυτό είναι παραίσθηση. Μετά το θάνατο, το δέρμα φεύγει από το σώμα εξαιτίας της αφυδάτωσης όπως επίσης και άλλοι μαλακοί ιστοί. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνονται τα μαλλιά και τα νύχια μακρύτερα.

Για να μεγαλώσουν τα νύχια και να μακρύνουν τα μαλλιά χρειάζεται η παραγωγή νέων κυττάρων και γλυκόζης, κάτι που δεν συμβαίνει όταν είμαστε νεκροί!

1.Οι ταύροι μισούν το κόκκινο χρώμα

Ναι, σου έλεγαν ψέματα όλη σου τη ζωή: οι ταύροι δεν μισούν το κόκκινο. Για την ακρίβεια, δεν μπορούν καν να το διακρίνουν, αφού δεν ξεχωρίζουν τα χρώματα. Οι ταύροι ουσιαστικά εκνευρίζονται από τις κινήσεις που γίνονται με το πανί. Οι ταυρομάχοι από το 1.700 υποστήριζαν ότι οι ταύροι δεν αντέχουν να βλέπουν το κόκκινο χρώμα. Όμως οι ταύροι δεν ξεχωρίζουν τα χρώματα, κάτι που απέδειξαν στην εκπομπή τους οι Mythbusters και ορμούν σε πανιά με οποιοδήποτε χρώμα αφού έχει να κάνει με το πώς κουνιούνται

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ο Τρόμος ξαναχτυπά!

12 Εγκαταλελειμμένα μέρη που κάποτε άνθιζαν απο ζωή.