in ,

Σουπερήρωες: Origins (Part I)

Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πάνω-κάτω τους διασημότερους σουπερήρωες και τις “δυνάμεις” τους. Ποιά είναι η πραγματική τους ταυτότητα, ποιοί είναι οι αιώνιοι αντίπαλοι τους, τι τους κάνει αδύναμους, ποιοί είναι οι “βοηθοί” τους και ποιά είναι τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γνωρίζουμε, όμως, ποιά είναι τα κίνητρα που τους οδήγησαν στο να πάρουν μιά μυστική, πλήν ορισμένων περιπτώσεων, ταυτότητα και να πολέμησουν το έγκλημα; Τι τους παρακίνησε, δηλαδή, στο να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η απώλεια ενός κοντινού προσώπου τους ενώ σε κάποιες άλλες ήταν απλώς η έμφυτη ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης. Σ’ αυτή την ενότητα θα παρακολουθήσουμε την προέλευση των σούπερηρώων, άλλοτε πιό γνωστών και άλλοτε όχι και τόσο.

# Superman

Ίσως ο γνωστότερος σουπερήρωας όλων των εποχών, ο Superman, έκανε την εμφάνιση του τον Απρίλιο του 1938. Όλοι γνωρίζουμε τις υπερδυνάμεις που κατέχει ο Superman, όμως τι πραγματικά τον ώθησε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σωτήρες της Γης; Γεννημένος στον πλανήτη Κρύπτον και παιδί του Jor- El και της Lara Lor- Van, στάλθηκε στην Γη λίγο πριν καταστραφεί ο πλανήτης του. Οι βιολογικοί του γονείς κάνουν το πρώτο βήμα για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του και του κληροδοτούν το Κρυπτόνιο σύμβολο της ελπίδας, κάτι το οποίο όμως δεν θα χρησιμοποιήσει μέχρι τα 25 του, όπου αποφασίζει να πάρει την ταυτότητα που όλοι γνωρίζουμε.

Στην Γη βρέθηκε από ένα νεαρό ζευγάρι, τους Jonathan και Martha Kent στο Smallville του Kansas. Το γενναιόδωρο και μεγαλόψυχο ζευγάρι τον μεγάλωσε σαν δικό τους παιδί. Οι γήινοι γονείς του αποτελούν τον βασικό παράγοντα δημιουργίας του πράου και συγκρατημένου χαρακτήρα τόσο του Clark όσο και του Superman. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ο Superman στις πρώτες του εμφανίσεις ήταν πιό επιθετικός με μικρότερη επίγνωση του αντίκτυπου που έχουν οι δυνάμεις του στους απλούς ανθρώπους και με σαφώς πιό “χαλαρό” ηθικό κώδικα. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του 1950, όπου έδωσε όρκο να μην ξανασκοτώσει κάτι το οποίο είναι αδύνατο σκεπτόμενοι τις απειλές που έχει να αντιμετωπίσει, ωστόσο, το περιόρισε στον ελάχιστο βαθμό. Σημαντικό στοιχείο και αυτού του χαρακτηριστικού, της άρνησης να σκοτώνει δηλαδή, αποτελεί η ανατροφή που έλαβε κυρίως από τους γονείς του εδώ στην Γη.

Ωστόσο, σύμφωνα, και με τους Κρυπτόνιους γονείς του, όταν έστειλαν τον γιό τους στην Γη το έκαναν διότι αφενός γνώριζαν τις δυνατότητες που έχουμε ως άνθρωποι και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι ο Superman θα αντανακλούσε το καλό που θα έβλεπε στα πρόσωπα των ανθρώπων. Εν κατακλείδι, η πηγή του “ατσαλένιου” αυτού χαρακτήρα μπορούμε να πούμε ότι είναι οι γονείς του εδώ στην Γη και μετά οι βιολογικοί του γονείς που αν και μέσω ελάχιστων μηνυμάτων κατόρθωσαν να τον καθοδηγήσουν ώστε να αξιοποιήσει τις δυνάμεις που γνώριζαν ότι θα λάβει για το απώτερο καλό.

 

# Hawkeye

Ένας όχι και τόσο διάσημος σουπερήρωας που κατάφερε, ωστόσο, να γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια λόγω της συμμετοχής του στις ταινίες σουπερηρώων Avengers, ο Hawkeye. Όταν δεν φοράει την στολή του σουπερήρωα είναι γνωστός με το όνομα Clint Barton. Ο Clint έμεινε ορφανός, μαζί με τον αδερφό του Bernard, σε πολύ μικρή ηλικία καθώς έχασε τους γονείς του σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Μεγαλομένος σε ένα ορφανοτροφείο τα δύο αδέρφια, σύντομα, έφυγαν για να λάβουν μέρος σε ένα τσίρκο ως άνθρωποι του θεάματος.

Εκεί ανέπτυξε το ταλέντο του στην τοξοβολία χάρη σε δύο ανθρώπους, τον Swordsman και τον Trickshot. Όλα άλλαξαν όταν έπιασε τον πρώτο να κλέβει λεφτά από το ταμείο του τσίρκου και τον δεύτερο να είναι μέλος μιας συμμορίας στην οποία συμμετείχε και ο αδερφός του Bernard. Όταν του ζητήθηκε να γίνει συνέταιρος τόσο στις ληστείες του τσίρκου όσο και στην συμμορία εκείνος αρνήθηκε και διέκοψε οποιεσδήποτε σχέσεις με όλους. Ο Swordsman όμως αρνούμενος να δεχτεί την απόφαση του Clint τον άφησε σχεδόν νεκρό μετά από μια μάχη τους. Ο Clint αρίστευσε το φυσικό χάρισμα που κατείχε στην τοξοβολία και συνέχισε να εργάζεται περιοδικά σε διαφόρους θιάσους επιδεικνύοντας τις ικανότητες του.

Όλα, άλλαξαν όμως όταν έγινε μάρτυρας σε μια εμφάνιση του Iron Man, ο οποίος έσωσε κάποιους ανθρώπους στον θίασο που δούλευε ο Clint. Τότε αποφάσισε, να πολεμήσει και εκείνος το έγκλημα και να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε ο Hawkete, πλέον, αφού την πρώτη νύχτα καταπολέμησης του εγκλήματος, η αστυνομία τον νόμιζε για κακοποιό και τον καταδίωξε. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε από τον σκοπό του. Ύστερα από λίγο γνωρίζει την Black Widow, η οποία τον πείθει να στραφεί εναντίον του Iron Man, ώστε να κλέψουν κάποιες πληροφορίες και τεχνολογικά μυστικά που κρύβει, κάτι το οποίο δεν κρατάει για πολύ. O hawkeye πολεμάει τον Iron Man ενώ η Black Widow τραυματισμένη και ηττημένη εξαφανίζεται. Από εκείνη την στιγμή, ο Hawkeye, αποφασίζει πως πρέπει να ενταχθεί στην ομάδα των Avengers και να καταπολεμήσει μαζί τους τις οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν.

Δύσκολα παιδικά χρόνια, εμπιστοσύνη σε λάθος ανθρώπους και ένας χαρακτήρας με έμφυτη την ανάγκη για απόδοση της δικαιοσύνης είναι τα βασικά κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν τον άνθρωπο και σουπερήρωα που ονομάζεται Hawkeye. Ο Hawkeye απέδειξε την αξία του στα υπόλοιπα μέλη των Avengers και αποτελεί έναν από τους πολύ λίγους “ανθρώπους” που βρίσκονται ανάμεσα σε υπερανθρώπους χάρη στο φυσικό του ταλέντο και την οξυδέρκεια του. Σαφώς, πιό “απλή” η ένταξη του στην λίστα των υπερηρώων σε σχέση με άλλους αλλά και πιό ανθρώπινη καθώς αποδεικνύει πως η σκληρή δουλειά αργά ή γρήγορα θα αποδώσει καρπούς.

 

# Ghost Rider

Ακόμη ένας σχετικά γνωστός “υπερήρωας” ο Ghost Rider, γνωστός στον χώρο του θεάματος και των θιάσων με το όνομα Jonathan “Johnny” Blaze. Αποτελεί νεότερο χαρακτήρα καθώς πρωτοεμφανίστηκε το 1972. Οι γονείς του ήταν μέλη ενός θιάσου και εκτελούσαν επικίνδυνα άλματα με μηχανές. Μυήθηκε από νωρίς στον κόσμο του θεάματος και οι ευτυχείς στιγμές τελείωσαν νωρίς καθώς η μητέρα του μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια του τον εγκατέλειψε μαζί με τον πατέρα του, φοβούμενη για την κατάρα που ακολουθούσε την οικογένεια. Λίγο καιρό μετά, ο πατέρας του Johnny πεθαίνει στην προσπάθεια ενός ριψοκίνδυνου άλματος και την επιμέλεια του νεαρού παιδιού αναλαμβάνει μιά άλλη οικογένεια η οποία του χαρίζει όσο πιό ανέμελα χρόνια γίνεται μακριά από την σκληρή πραγματικότητα, κάτι για το οποίο φροντίζει η συνομήλικη “αδερφή” του και αργότερα αγαπημένη του, Roxanne.

Μεγαλώνοντας ακολούθησε την καινούργια του οικογένεια στην περιοδεία της όταν μαθαίνει πως ο “πατέρας” του, πεθαίνει από καρκίνο. Στην προσπάθεια του να τον σώσει, καλεί τον Σατανά ώστε να κλείσει μια συμφωνία μαζί του, ο πατέρας του θα γλιτώσει από τον καρκίνο αρκεί εκείνος να γίνει υπηρέτης του. Βέβαια, τόσο η συμφωνία όσο και ο δαίμονας ήταν ψεύτικα καθότι ο πατέρας του πέθανε ελάχιστο χρόνο μετά την συμφωνία σε μια προσπάθεια του για ένα απίστευτο άλμα αλλά και ο δαίμονας δεν ήταν άλλος από τον δαίμονα που κατάτρεχε σαν κατάρα την οικογένεια του Blaze και που φοβόταν η μητέρα του.

Έτσι, γίνεται η πρώτη εμφάνιση του Ghost Rider, λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του και αφού εισέρχεται σε μιά συμμορία μοτοσυκλετιστών. Σύντομα, όμως, και αφού έχει καταλάβει τους σκοπούς των εκδικητών/ κακοποιών της συμμορίας που ήταν μέλος, ο Ghost Rider αποφασίζει πως οι σκοποί του θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν δούλευε μόνος. Ταυτόχρονα, για να προστατέψει την Roxanne, απομακρύνεται από κοντά της και ξεκινά την ζωή του ως Ghost Rider. Ένας “εκδικητής” που ερχόταν στην επιφάνεια με την δύση του ηλίου και βοηθούσε τους αθώους.

Αυτό που χαρακτηρίζει, κυρίως, τον Ghost Rider είναι το υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και η δύναμη του που κατάφερε να “τιθασσεύσει” ακόμα και τους εσωτερικούς του δαίμονες.. κυριολεκτικά. O Ghost Rider δεν αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα ήρωα καθώς ανήκει στην κατηγορία των αντι-ηρώων. Δηλαδή, υστερεί όσον αφορά τους ηθικούς και ιδεαλιστικούς κοινούς κώδικες που πιθανόν να έχουν άλλοι υπερήρωες αλλά παρ’όλα αυτά “βοηθά τους αδύναμους και τιμωρεί τους κακούς” αλλά πάντοτε για τους δικούς του λόγους.

 

 

Η γνωριμία και με άλλους σουπερ-ήρωες θα συνεχιστεί καθώς υπάρχουν ουκ ολίγοι των οποίων τις ιστορίες είτε γνωρίζουμε, είτε θεωρούμε πως γνωρίζουμε ή απλά αγνοούμε. Επιπλέον, το συγκεκριμένο κομμάτι, θα αποτελέσει αφορμή ώστε να γνωρίσουμε και λιγότερο γνωστούς υπερήρωες οι οποίοι έχουν εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες ιστορίες με τους πιό γνωστούς υπερήρωες που ήδη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια.

Πώς σου φάνηκε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ

Α #THROWBACK TO THE TIME