in ,

Εξερευνώντας την 9η τέχνη

Dc Comics Marvel Novels Superhero

Τα κόμικ αποτελούν την 9η τέχνη. Ετυμολογικά, η λέξη κόμικ προέρχεται από το “κωμικός” καθώς τα πρώτα κόμικ ήταν κωμικού χαρακτήρα και στα ελληνικά ορίζεται ως εικοναφήγηση. Αποτελούνται από διαδοχικές εικόνες, οι οποίες αφηγούνται μια ιστορία οποιουδήποτε περιεχομένου. Η πρώτη ιστορία κόμικ που εκδόθηκε ήταν ελβετικής καταγωγής από τον Ροδόλφο Τόπερ, περίπου 150 χρόνια πριν.

Όλοι σε κάποια στιγμή είτε της παιδικής είτε της ενήλικης ζωής μας ξεφυλλίσαμε ένα κόμικ. Είτε αυτό αφορούσε τα κλασσικά εικονογραφημένα, είτε σουπερήρωες, είτε τα κόμικ της γιαπωνέζικης κουλτούρας γνωστά και ως manga. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα αρκετά κόμικ έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, αφορώντας κυρίως σουπερήρωες, με τεράστια επιτυχία ενώ την εμφάνιση τους έχουν κάνει και αρκετές τηλεοπτικές σειρές βασισμένες σε κόμικ.

 

Comic Book Album Reading

Τι προσφέρουν όμως τα κόμικ;

Μέσω της εικονογράφησης και των ιστοριών τα κόμικ καταφέρνουν, σχεδόν με παρόμοιο τρόπο, ότι καταφέρνει και ένα βιβλίο. Ταξιδεύουν τον αναγνώστη, τον βάζουν συχνά στη θέση του πρωταγωνιστή και τον ψυχαγωγούν με μία μεγαλύτερη δόση παιδικότητας. Ταυτόχρονα πολλές ιστορίες καταφέρνουν να προβληματίσουν καθώς πραγματεύονται ζητήματα τα οποία προκύπτουν και στην πραγματική ζωή. Ενώ επιπλέον, λόγω της εικονογράφησης γίνεται πιό εύκολη η μύηση των παιδιών σε έναν διαφορετικό τρόπο μόρφωσης, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί μέσω του διαβάσματος λογοτεχνικών βιβλίων.

Τα κλασσικά εικονογραφημένα περιλαμβάνουν χαρακτήρες όπως ο Μίκυ Μάους και η παρέα του, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, τα Στρουμφάκια, ο Λούκυ Λούκ και πολλοί άλλοι. Τα μάνγκα, που σε απόλυτη μετάφραση σημαίνει τυχαίες εικόνες, είναι γνωστά κυρίως στην Ιαπωνία, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως λόγο των άνιμε. Σειρών δηλαδή που βασίζονται πάνω στα μάνγκα. Τα κόμικ που εξιστορούν τις περιπέτειες και την ζωή των σούπερηρώων βρίσκονται σε μία άνθηση την τελευταία δεκαετία καθώς πολλές από τις ιστορίες των ηρώων που μπορεί να εκδόθηκαν μέχρι και τριάντα χρόνια πριν, γίνονται σήμερα ταινίες στην μεγάλη οθόνη με τεράστια ανταπόκριση από το κοινό. Είτε αυτοί διαβάζουν κόμικ, είτε όχι. Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή και οι λάτρεις των υπερηρώων έχουν ακόμα πολλά να περιμένουν.

 

Comics Books Comic-con Star Wars

 

Όσον αφορά τα κόμικ με σουπερήρωες, μέσων των εικόνων, ο αναγνώστης κατορθώνει να βιώσει στο έπακρο την ιστορία που διαβάζει. Δηλαδή, καταφέρνει να παρακολουθήσει τον αγαπημένο του υπερήρωα να σώσει έναν άνθρωπο μέσα από ένα φλεγόμενο κτίριο ή να τα βάλει με κακοποιούς που μόλις προσπάθησαν να ληστέψουν μία τράπεζα με όλα τα συναισθήματα και τις κινήσεις να αποτυπώνονται επάνω στο χαρτί.  Σε πολλές περιπτώσεις, ο αναγνώστης μπαίνει στη θέση του αγαπημένου του και μη σουπερήρωα και καταφέρνει να ζήσει την ιστορία μέσα από τα δικά του μάτια, ακριβώς όπως γίνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις αμιγώς λογοτεχνικών βιβλίων.  Παρ’ ότι το κοινό που φαίνεται να τα αγαπά περισσότερα είναι αγόρια εφηβικής ηλικίας, δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε και αν αποφασίσει να πάρει στα χέρια του ένα κόμικ δεν θα βιώσει το ίδιο έντονα τόσο την αδρεναλίνη όσο και τα συναισθήματα, καθώς και έστω και για μια στιγμή να μπεί στην θέση του ηρωα. Άλλωστε, ποιός δεν θα ήθελε να είναι ένας σουπερήρωας;;

 

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

10 συμβουλές ζωής από τον Δαλάι Λάμα

Τα 5 καλύτερα Wine Bar στο κέντρο της Αθήνας!