in ,

Συνέντευξη με την Μάνθα Παπαϊωάννου

Γνώρισε την ανερχόμενη ζωγράφο, λύσε το γρίφο που μας έβαλε και κέρδισε το συλλεκτικό δώρο δια χειρός Μάνθας

Ήταν λίγο πριν τις 21.00 όταν έφτασα στο όμορφο καφέ στο κέντρο της Αθήνας… Εκεί ήταν το ραντεβού με την ενδιαφέρουσα πολυτάλαντη αλλά και μυστηριώδη ζωγράφο. Χαμογελαστή, με πολλές έξυπνες ατάκες, αλλά και με άποψη, ένιωθα ότι είχα βγει με κάποια που γνωρίζω χρόνια και πραγματικά δε κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα… Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω την Μάνθα Παπαϊωάννου!

 

1. Πες μας μερικά πράγματα για σένα…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα λίγο έξω από την Αθήνα. Από μικρή ηλικία κατάλαβα πόσο μου αρέσει η τέχνη. Από το νηπιαγωγείο ακόμα είχα μια πολύ συγκεκριμένη άποψη σε σχέση με τις εικόνες. Ήθελα όλοι οι άνθρωποι που ζωγραφίζω να φορούν καπέλα και να είναι μέσα σε ζωγραφισμένο πλαίσιο. Ξεκίνησα τότε να ζωγραφίζω, να φτιάχνω κατασκευές, να πλέκω και οτιδήποτε άλλο μπορούσα να δημιουργήσω με τα χέρια μου χωρίς να μπω τιμωρία. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με τη ζωγραφική, το μόντελινγκ και την εργοθεραπεία. Όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να με περιγράψουν αρκετά σφαιρικά και χαοτικά ταυτόχρονα..

2. Απο που εμπνέεσαι τις δημιουργίες σου;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω θέλοντας να αποτυπώσω συναισθήματα σε εικόνες και ιστορίες που πλάθει το μυαλό μου μέσα σε ένα και μόνο κάδρο. Αργότερα κατάλαβα ότι το κύριο θέμα που με απασχολεί, θέλω να παρατηρήσω και να εξηγήσω, είναι ο εαυτός μου, ξεκινώντας από μια γενική και ίσως “ξένη” εικόνα αλλά θέλοντας να καταλήξω σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και προσωπικό. Πιο πολύ σαν θεραπευτική διαδικασία. Όσο περνάνε τα χρόνια βέβαια όλο και διευρύνονται οι πηγές έμπνευσης..

3. Ποια είναι τα πρότυπα καλλιτεχνών σου;

Νομίζω ότι τα πρότυπά μου είναι άνθρωποι που συναντώ καθημερινά και μου αποκαλύπτουν τους μικρούς καλλιτέχνες που κρύβουν μέσα τους ή τους απαρνιούνται απαξιωτικά. Νομίζω το ίδιο μου κάνει.. Δεν έχω πολυπιστέψει ότι οι καλλιτέχνες είμαστε λίγοι, απόκοσμοι και αυστηρά δυσνόητοι.. Κι ας είμαστε πολλοί από εμάς κάπως έτσι τώρα που το σκέφτομαι.. χαχα

 

4. Εκθέτεις κάπου τις δημιουργίες σου, πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει κάποιο έργο σου;

Προς το παρόν δεν εκθέτω σε φυσικό χώρο, αν και υπάρχουν πλάνα για επικείμενη έκθεση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διαδικτυακά όμως μπορεί ο καθένας να δει τις δημιουργίες μου στις σελίδες μου. ManthArt στο Facebook και manth_art στο Instagram. Και φυσικά επικοινωνώντας απευθείας μαζί μου μπορεί κανείς να αγοράσει μερικές από τις δουλειές μου. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και νέα συλλογή αφισών, μια από τις οποίες θα χαρίσουμε και σήμερα..

5. Η καλλιτεχνική σου φύση έχει κι άλλα παρακλάδια πλην της ζωγραφικής;

Αυτό είναι κάτι που εν μέρη είπα και προηγουμένως. Είμαι και έχω υπάρξει ανέκαθεν ιδιαίτερα ανήσυχη όσων αφορά τη δημιουργία. Γράφω, πλέκω, ράβω, φτιάχνω ρούχα, κοσμήματα, γλυπτά, μαγιό, μαγειρεύω φανατικά και μου αρέσει να δοκιμάζω παράξενες παρασκευές και να ανακαλύπτω ότι θυμάμαι, φαντάζομαι ή δε μπορώ να βρω τριγύρω. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησα να ανακαλύπτω και ύστερα να διεύρυνω το καθένα από αυτά τα αντικείμενα.

6. Μίλησε μας για τη τέχνη σου στην Ελλάδα και πως το βιώνεις όλο αυτό ;

Νιώθω ότι κυρίως στο κομμάτι της εκπαίδευσης ίσως να είναι κάπως πιο περιορισμένα τα πράγματα και κάπως πιο απολυταρχικά σε σχέση με έξω. Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχω αποκομίσει εγώ. Ευκαιρίες όμως να υπάρξει ένας καλλιτέχνης θα εμφανίζονται παντού και πάντα. Συχνά κιόλας μεγαλύτερες όταν τα περιθώρια στενεύουν.. Άλλωστε αν δεν υπάρχει δρόμος τον φτιάχνουμε εμείς.

 

7. Αν θα μπορούσες να συνεργαστείς με έναν διάσημο εν ζωή ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξεκάθαρα. Γιατί έχει καθορίσει τον χώρο του performance και γιατί έχει μια απίστευτη ικανότητα να συμπυκνώνει σε ένα δωμάτιο μια τεράστια ιδέα και συχνά να διελευκάνει ή και να χρωματίζει μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα. Στατική δράση και διαρκής πειραματισμός. Εξαιρετική.

8. Πως γνώρισες Τα Μαυρόσκυλα;

Μου άρεσαν οι μουσικές σας και ο ευθύς χαρακτήρας σου Στέφανε!

9. Escape Room παίζεις ; Αλλά χόμπι ;;

Το μυστήριο και η περιπέτεια είναι αγαπημένα στοιχεία στη ζωή! Έχω συμμετάσχει σε αρκετά escape rooms και βρίσκω πολύ διασκεδαστικούς τους γρίφους και τις περιπέτειες γενικότερα.. Αλλά έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να θεωρηθώ φανατική του είδους! Κατά τα άλλα, μου αρέσει πολύ να αθλούμαι, να χορεύω, να ακούω μουσικάρες, να βλέπω ταινίες και να διαβάζω!

Το πόστερ θα το κερδίσει όποιος καταφέρει να λύσει τον ακόλουθο γριφο και μου στείλει την απάντηση σε προσωπικό μήνυμα στο Instagram @manthtnam ή @manth_art :

Αναφέρετε 5 συνεχείς μέρες της εβδομάδας, χωρίς να τις ονομάσετε. Και πείτε μου τι είναι σημαντικό να ζούμε στη ζωή για να είμαστε ευτυχισμένοι.

 

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

«Peaky Blinders»: Το spoiler του σκηνοθέτη για την 6η σεζόν της σειράς

Το «αληθινό» εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα ανοίγει στην Ολλανδία