in , , ,

Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα και τον κόσμο που θα σας εντυπωσιάσουν

Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο διάφορα έθιμα , κάποια περίεργα , κάποια πρωτότυπα και άλλα γνωστά και αγαπημένα. Δε θα μπορούσαμε να μη ξεκινήσουμε από την Ελλάδα και τα νησιά της όπου συναντάμε πασχαλινά έθιμα με ιδιαιτερότητες που μας συντροφεύουν πολλά χρόνια.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ και πολλά χρόνια στην Κέρκυρα υφίσταται το έθιμο της κανάτας. Στολίζουν με κόκκινες κορδέλες τα μπαλκόνια και τα πήλινα δοχεία , τα οποία ονομάζονται και μπότηδες , γεμίζοντάς τα με νερό και τα πετάνε στους δρόμους.
Ένα έθιμο που έχει διατηρηθεί στο χρόνο και ξεκινάει μετά την πρώτη ανάσταση το πρωί του Μ.Σαββάτου. Οι πιο πολλές θεωρίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του στην ενετοκρατία και μια άλλη εκδοχή αναφέρει από την αρχαία Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ένα από τα πλέον γνωστά νησιά των κυκλάδων δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Πέρα από όλα τα αξιοθέατα του νησιού , αξίζει πραγματικά τον κόπο να βρεθείτε Μ.Παρασκευή στην ιδιαίτερη περιφορά του επιταφίου στον Πύργο. Οι ντόπιοι εδώ και πολλά χρόνια τηρούν τις παραδόσεις τους στολίζοντας με δάδες και λυχναράκια όλους τους δρόμους και αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει μια υπέροχη μυρωδιά ανοιξιάτικων λουλουδιών που μπερδεύεται γλυκά με το λιβάνι. Μ.Σάββατο αν τύχει να παρευρεθείτε στην ανάσταση στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πύργο , θα παρακολουθήσετε πυροτεχνήματα να γεμίζουν τον ουρανό σε συνδυασμό με μια υπέροχη θέα που ουτωσιάλλως διαθέτει το νησί πόσο μάλλον αν βρίσκεστε σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του.

Εκτός από την Ελλάδα συναντάμε και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης περίεργα πασχαλινά έθιμα.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Αν βρεθείτε Πάσχα στην Πολωνία θα σας συνιστούσα να προσέχετε πως κυκλοφορείτε στους δρόμους καθώς εδώ συναντάμε ένα από τα πολύ περίεργα έθιμα. Οι ντόπιοι παίζουν μπουγέλο στους δρόμους , μάλιστα μια θεωρία υποστηρίζει ότι κυρίως μπουγελώνουν γυναίκες για να είναι πιο όμορφες , καθαρές και υγιείς. Υποστηρίζουν , επίσης , ότι γυναίκες στις οποίες έριξαν νερό μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν παντρευτεί. Να επισημάνουμε ακόμα , ότι η νηστεία σε αυτή την ευρωπαική χώρα ξεκινάει Τετάρτη και όχι Δευτερα όπως συνηθίζεται στις υπόλοιπες.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Στη Φινλανδία και σε πολλά μέρη της Σουηδίας αναβιώνει ένα εξίσου πρωτότυπο έθιμο που πολλοί θα έλεγαν ότι μοιάζει με το Halloween. Τα παιδιά ντύνονται με παλιά ρούχα και κυκλοφορούν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας κεράσματα και κρατώντας κλαδιά στα χέρια τους και μπρίκια , πιστεύοντας έτσι πως θα ξορκίσουν τις μάγισσες που θεωρούν ότι έρχονται Μ.Πέμπτη μέχρι Μ.Σάββατο. Οι ενήλικες συμπληρώνουν όλη την διαδικασία ανάβοντας φωτιές στους δρόμους.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η γειτονική μας χώρα διατηρεί μια εξίσου περίεργη παράδοση και λίγο creepy θα μπορούσε να πει κανείς. Αν βρεθείτε Μ.Πέμπτη στη βορειοανατολική πόλη Verges στην Ισπανία , θα συναντήσετε στους δρόμους το <<χορό του θανάτου>> , ένα χορό που δε θα συνιστούσαμε με τίποτα. Οι ντόπιοι φοράνε κοστούμια σκελετών , κυκλοφορούν στους δρόμους με αυτή την αμφίεση για τρεις ολόκληρες ώρες ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα και κρατώντας δοχεία με στάχτες στα χέρια τους. Τι να πει κανείς ;! Σε τέτοιες περιπτώσεις το απλό βάψιμο των κόκκινων αυγών μας μοιάζει ουτοπία.

ΓΑΛΛΙΑ

Η πολή του φωτός αναμφίβολα έχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα. Στην πόλη Haux της Γαλλίας , λοιπόν , χρησιμοποιούνται λίγο περισσότερα από 4.500 αυγά για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους που θα ταίσει περίπου 1.000 άτομα και χρησιμοποιούνται περίπου 12 λίτρα λάδι σε ένα τηγάνι διαμέτρου 4 μέτρων. Το συγκεκριμένο έθιμο λέγεται ότι ξεκίνησε από την εποχή του Ναπολέοντα ο οποίος είχε σταματήσει στην πόλη αυτή και είχε ζητήσει να φάει ομελέτα , όπως λέγεται έφαγε την καλύτερη ομελέτα της ζωής του και ζήτησε να βγούν στους δρόμους να μαγειρέψουν και για τον υπόλοιπο λαό, αλήθεια ή ψέματα , σίγουρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο εορτασμό του Πάσχα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο το Πάσχα. Κι όμως , πριν από πάρα πολλά χρόνια η γνωστή οικογένεια Kraft άρχισε να στολίζει στον κήπο της ένα δέντρο με πολλά πασχαλινά αυγά , ο αριθμός αυτών σήμερα πλησιάζει τις 10.000 και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης για τον εορτασμό του Πάσχα. Όσοι δεν πιστεύετε μια φωτογραφία θα σας πείσει.

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Quiz για δυνατούς Escapers

Οι ταινίες της εβδομάδας (05/04 -11/04)