in ,

Τζακ Ντάνιελ, «το καταραμένο παιδί» !

Η ταφόπλακα του Τζάσπερ «Τζακ» Ντάνιελ γράφει ότι γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1850. Η μητέρα του όμως πέθανε το 1849. Αυτού του είδους οι ανακρίβειες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από τη ζωή του ανθρώπου που δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα ουίσκι στον κόσμο.

Ο βιογράφος του, Πίτερ Κρας, έδωσε στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίο του, τον τίτλο «Το Καταραμένο Παιδί». Ο τίτλος μόνο υπερβολικός δεν είναι. Ο Τζακ ήταν ο μικρότερος από τα 10 παιδιά της οικογένειας και εξαιρετικά μικρόσωμος και φιλάσθενος. Μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του, η οποία πέθανε στον αμερικανικό Νότο λίγο μετά τη γέννησή του. Όταν ο Τζακ ήταν 13 ετών, ο πατέρας του αρρώστησε βαριά. Μόνο ο Τζακ μπορούσε να τον περιθάλψει γιατί τα μεγαλύτερα αδέλφια του πολεμούσαν τους Βόρειους. Η οικογενειακή φάρμα στο Τενεσί καταστράφηκε στον Εμφύλιο και δεν υπήρχαν άλλα έσοδα….

Το μεγάλο μυστικό και η αλήθεια 150 χρόνια μετα.

Μέχρι το 2016, η εταιρία παρουσίαζε την ιστορία της αρκετά αλλοιωμένη. Η γνωστή μέχρι τότε ιστορία έλεγε οτι ο έφηβος Τζακ άρχισε να βοηθά τον ιερέα της ενορίας, που παρασκεύαζε και πουλούσε ουίσκι, αποδείχτηκε εξαιρετικός και πρόθυμος μαθητής,  και μέσα σε λίγα χρόνια, ανέλαβε ο ίδιος το αποστακτήριο καθώς δεν άρμοζε σε  έναν εκπρόσωπο του Θεού να ασχολείται με την παραγωγή αλκοόλ. Το ουίσκι του Τζακ παρασκευαζόταν με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο και πολύ γρήγορα απέκτησε φανατικούς θαυμαστές… Αυτό που η εταιρία κρατούσε κρυφό για 150 χρόνια είναι πως η συνταγή για το πασίγνωστο ουίσκι, προήλθε από έναν έγχρωμο σκλάβο με το όνομα  Nearis Green που “δούλευε” για τον εν λόγω ιέρεα. Όπως αποκάλυψε ο  Brand Director της Jack Daniel’s, Phillip Epps το 2016, μετά την απαγόρευση της σκλαβιάς στην Αμερική ο Nearis Green και οι δυο γιοί του συνέχισαν να εργάζονται στην εταιρία και καθοδηγούσαν τον Τζακ σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ακόμα και μέσα στη δίνη του πολέμου, ο Ντάνιελ έβρισκε αγοραστές ακόμα και από το αντίπαλο στρατόπεδο των Βορείων. Ο πανέξυπνος Ντάνιελ προέβλεψε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα άρχιζε να νομιμοποιεί τα οινοπνευματώδη για να μπορέσει να τα φορολογήσει. Έτσι, πρόλαβε να δηλώσει την επιχείρησή του και το 1866, η εταιρία «Jack Daniel Distillery» έγινε το πρώτο καταγεγραμμένο οινοπνευματοποιείο στην Αμερική.

[aesop_parallax img=”http://res.cloudinary.com/dyx8dcv9x/image/upload/v1507624890/random/fixbrbon_jac1.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”4″ captionposition=”bottom-left” lightbox=”off” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]

Ο Ντάνιελ αντιλήφθηκε πρώτος την αξία της διαφήμισης

Τύπωνε το όνομα του σε όλα τα μπουκάλια που πωλούνταν και μάλιστα βρήκε ένα τρόπο να ξεχωρίσει το δικό του προϊόν από τα άλλα που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Χρησιμοποίησε τετράγωνα μπουκάλια, που διευκόλυναν τη μεταφορά, σε αντίθεση με τα στρογγυλά και σύντομα έγιναν σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Τζακ Ντάνιελ. Είχε ύψος μόλις 1, 57 και έβαφε τα μαλλιά του και είχε αμέτρητες φιλενάδες. Δημιούργησε μία 10μελή μπάντα, την «Jack Daniel’s Silver Cornet Band», η οποία έκανε παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Αμερικής. Έτσι, έβρισκε και την ευκαιρία να διαδώσει το ουίσκι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ένα άλλο διαφημιστικό τρικ που χρησιμοποίησε ήταν να τυπώσει το όνομα της εταιρείας σε αερόστατα. Ακόμα και ο ίδιος ο Ντάνιελ έγινε μια κινούμενη διαφήμιση. Είχε ύψος μόλις 1, 57 και εμφανιζόταν πάντα με την ίδια χαρακτηριστική αμφίεση: μακρύ παλτό, καπέλο, μεταξωτό γιλέκο, άσπρο πουκάμισο και πλατύ παπιγιόν. Όταν γκρίζαραν τα κατάμαυρα μαλλιά του, άρχισε να τα βάφει μανιωδώς….

Οι γυναίκες

Ο Τζακ Ντάνιελ δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά ήταν μεγάλος θαυμαστής του γυναικείου φύλου. Είχε αμέτρητες φιλενάδες, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βρει τον έρωτα της ζωής του. Ίσως να έφταιγε η αδυναμία του στις νεαρές γυναίκες. Όταν πήγε να ζητήσει το χέρι μίας απ’ τις αγαπημένες του, ο πατέρας της θέλησε να μάθει την ηλικία του. Ο Ντάνιελ αρνήθηκε να την αποκαλύψει και ο πατέρας της κοπέλας τον έδιωξε απ’ το σπίτι, λέγοντάς του ότι όποιος άντρας αποκρύπτει την ηλικία του, μάλλον ήταν υπερβολικά μεγάλος για τη νεαρή κόρη του….

Ο θάνατος

Η εργασιομανία του Ντάνιελ οδήγησε και στον θάνατό του. Ένα πρωί, έφτασε πολύ νωρίς στο γραφείο του, πριν από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Έπρεπε να πάρει κάποια αρχεία από το χρηματοκιβώτιο, αλλά δεν θυμόταν τον συνδυασμό που ήξερε μόνο η γραμματέας του. Εκνευρισμένος, το κλώτσησε με όλη του τη δύναμη και τραυμάτισε το πόδι του. Δεν το περιέθαλψε και κούτσαινε για μέρες….



Πηγές : mixanitouxronou.gr / dailymail.co.uk

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Πόσο κοστίζουν οι πιο ακριβοί καφέδες του κόσμου;

All time classic!