in ,

Το γνωρίζατε…

…ότι στην Ελλάδα υπάρχει έρημος;

Στο νησί της Λήμνου βρίσκεται η μοναδική – κατά ορισμένους – έρημος της Ευρώπης. Στην περιοχή Γομάτι το θέαμα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Μια μικρή…. έρημος. Μία επιφάνεια 70 στρεμμάτων, μακριά από την θάλασσα, με αμμόλοφους που συνεχώς αλλάζουν σχήμα ανάλογα με το πως φυσάει ο αέρας.

Μία μικρογραφία της Σαχάρα, την δημιουργία της οποίας οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να ερμηνεύσουν. Η ελάχιστη βλάστηση αποτελείται κυρίως από τα λευκά κρινάκια της Λήμνου, ενώ περιμετρικά υπάρχουν αγριοαχλαδιές, λυγαριές, αστυφίδες, θυμάρι, αγριελιές και πικροδάφνες.

Στο ιδιαίτερο αυτό τοπίο έχουν γυριστεί πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές της ερήμου για την ταινία «Μία Ελληνίδα στο χαρέμι» με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.

 

Έχει όμως και η Κρήτη την δική της έρημο.

Η Ορεινή Έρημος όπως την ονομάζουν, με αλλόκοτη ομορφιά, απόκοσμη, σχεδόν φοβιστική. Ουρανός και ατελείωτα βράχια. Βρίσκετα ιπάνω από τα 2000m υψόμετρο στην καρδιά των Λευκών Ορέν όπου υπάρχει ένα σεληνιακό υψίπεδο με δεκάδες κορυφές που μοιάζουν με κώνους, τους λεγόμενους Σωρούς.  Γεμάτη με φυτά που έχουν προσαρμοστεί στο άγριο περιβάλλον και τα συναντάς μόνο εκεί.

Μέρος που φιλοξενεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής Μαδάρες (μαδαρός που σημαίνει γυμνός) στα Σφακιά. Εκεί χωρίς ρεύμα και δρόμους, σε συνθήκες πρωτόγονες σχεδόν, οι κτηνοτρόφοι παράγουν την περίφημη γραβιέρα τους στα μιτάτα, τα πέτρινα τυροκομεία τους και αφήνουν το τυρί να ωριμάσε μέσα στις σχισμές ή στις σπηλιές, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί τους.

 

Η Ελλάδα μας έχει κρυμμένες ομορφιές. Είναι ένα ευλογιμένος τόπος που αξίζει να τον ανακαλύψουμε. Θα συνεχίσουμε να τον ψάχνουμε λοιπόν για τα ιδιαίτερα μέρη του, που σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλα μέρη του πλανήτη.

Γιατί στην Ελλάδα, υπάρχουν τα πάντα……..

By carpe diem

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Παιδιά στην Αμερική δοκιμάζουν Ελληνικά φαγητά: Ποιο τους άρεσε πιο πολύ;

12 Ταινίες που θα ηταν αδύνατο να κυκλοφορήσουν σήμερα!