«Εγώ είμαι ο πρωταθλητής, ρε παιδιά.»
Και το πέτυχε.
Το Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, ωρίμανσης 18 μηνών, σήκωσε φέτος την κούπα στα World Cheese Awards στη Βέρνη.
Ναι, σωστά διάβασες. Η γραβιέρα πήρε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα — πιο legit κι από ER Champ τελικό.
5.244 τυριά μπήκαν. Ένα βγήκε.
Φέτος, για πρώτη φορά στη 37χρονη ιστορία του θεσμού, τα τυριά που κατέβηκαν ξεπέρασαν τα 5.000.
Οι κριτές;
• 265 στο σύνολο
• τυροκόμοι, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες «ωριμαστές», λιανέμποροι, cheese nerds…
• όλοι σε τυφλές δοκιμασίες (για να μην έχουμε τίποτα «στημένα», καταλαβαίνεις).
Αρχικά, κάθε επιτροπή αποφασίζει ποια τυριά αξίζουν Χάλκινο, Ασημένιο, Χρυσό ή Super Gold.
Μετά όμως έρχεται το Survivor των τυριών:
Τα 110 Super Gold ξαναδοκιμάζονται από 14 κορυφαίους ειδικούς.
Καθένας επιλέγει το ένα τυρί που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
Τελική βαθμολογία.
Μία κορυφή.
Και κάπου εκεί… η Ελβετία ξανά χτύπησε.
Γιατί ξεχώρισε;
Το Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial είναι:
✔ από νωπό αγελαδινό γάλα
✔ ωρίμανση 18 μηνών
✔ χειροποίητο, με αυστηρότατες προδιαγραφές
✔ φτιαγμένο στους πρόποδες των Άλπεων — ναι, εκεί που ακόμα και το πρωινό αεράκι έχει ποιότητα
Ο Perry Wakeman, που το υποστήριξε στον τελικό, είπε την ατάκα που θα έπρεπε να μπει επάνω στη συσκευασία:
«Αυτό είναι το τυρί που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν το τυρί.»
Δεν ξέρω για σένα, αλλά αυτό θέλω να το δοκιμάσω χθες.
Fun fact (που θα έβαζε και ο Χάνιμπαλ μας):
Το ίδιο τυροκομείο, Bergkäserei Vorderfultigen, είχε και δεύτερο τυρί στην τελική 14άδα: το Gantrisch.
Δηλαδή, μπήκαν με δύο entries και είπαν «ας πάρουμε και το χρυσό». Respect.
Τι είπε ο τυροκόμος;
Ο δημιουργός, Piuz Hitz, τα είπε ωραία και ταπεινά:
«Είναι τιμή για όλο τον χρόνο που περνάει το τυρί μαζί μας — περίπου 20 μήνες. Η ομάδα μας είναι περήφανη. Ανυπομονώ να δω πώς θα επηρεάσει την επιχείρηση.»
Κατάλαβες; Ο τύπος μιλάει για το τυρί σαν να είναι μέλος της οικογένειας.
Κι ίσως… είναι.
Η γραβιέρα γενικά;
Δεν είναι τυχαίο που οι Gruyère σκίζουν σε διαγωνισμούς.
Το 2022 άλλη έκδοση πήρε πάλι τον τίτλο.
Φέτος, το Le Gruyère AOP Vieux κέρδισε στο Mondial du Fromage.
Η Ελβετία, δηλαδή, παίζει Champions League στην τυροκομία.
Τι κρατάμε στα
Μαυρόσκυλα
;
Ότι υπάρχουν διαγωνισμοί όπου άνθρωποι δοκιμάζουν χιλιάδες τυριά — και αυτό λέγεται δουλειά.
Κι ότι η κορυφή φέτος ανήκει σε ένα τυρί που χρειάζεται:
αγελαδινό γάλα,
⏳ 18 μήνες υπομονή
και
τρελή τεχνική.
Και κάπως έτσι, το Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial ανακηρύχθηκε το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2025.


