in , ,

DNA από το μαλλί του Beethoven δείχνει κάτι εκπληκτικό 200 χρόνια μετά

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε ηλικία 40 ετών ο Μπετόβεν είχε πρόβλημα ακοής και είχε ζητήσει στη διαθήκη του οι αδελφοί του να περιγράψουν την κατάστασή του στον κόσμο. Σχεδόν 2 αιώνες μετά το θάνατο του Μπετόβεν, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να εκπληρώσει τη διαθήκη του με τρόπους που ο ίδιος δεν θα είχε ονειρευτεί ποτέ ότι θα ήταν δυνατοί, αναλύοντας γενετικά το DNA σε αυθεντικά δείγματα των μαλλιών του.

Μια πάθηση που ξεκίνησε ως εμβοές στα 20 του, εξελίχθηκε σε μειωμένη ανοχή στους δυνατούς θορύβους και τελικά σε απώλεια της ακοής στις υψηλότερες συχνότητες, τερματίζοντας ουσιαστικά την καριέρα του ως καλλιτέχνη.

Όμως η ακοή δεν ήταν η μόνη που παρουσίαζε προβλήματα. Από τα 22 του χρόνια υπέφερε από έντονους κοιλιακούς πόνους και χρόνιες κρίσεις διάρροιας.

Έξι χρόνια πριν τον θάνατό του ξεκίνησαν οι πρώτες ενδείξεις ηπατικής νόσου, που ήταν εν μέρη ένοχη για τον θάνατό του στην νεαρή ηλικία των 56 ετών.

Το 2007 μια ιατροδικαστική έρευνα σε μια τούφα μαλλιών που πιστεύαν πως προέρχεται από τα μαλλιά του Μπετόβεν, έδειξε δηλητηρίαση από μόλυβδο που θα μπορούσε να έχει επισπεύσει τον θάνατό του, ενώ θα μπορούσε να εξηγήσει και τα συμπτώματα που του στοίχησαν την ζωή.

Τότε, ήταν σύνηθες να πίνουν αλκοόλ σε ποτήρια μόλυβδου, ενώ και οι ιατρικές θεραπείες της εποχής περιλάμβαναν την χρήση μόλυβδου. Για αυτό το αποτέλεσμα της έρευνας δεν αποτελούσε έκπληξη.

Όμως τώρα έρχεται η τελευταία μελέτη καταρρίπτει αυτή την θεωρία, ενώ αποκαλύπτει πως οι τρίχες που εξέτασε η ομάδα του 2007 δεν ήταν του Μπετόβεν, αλλά κάποια άγνωστής γυναίκας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η νέα ομάδα χρησιμοποίησε επιβεβαιωμένα αυθεντικές τρίχες του Μπετόβεν και βρήκε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχικά ο θάνατος του Μπετόβεν προήλθε από Ηπατίτιδα Β, που επιδεινώθηκε από την χρήση αλκοόλ και άλλες επικίνδυνες ουσίες για ηπατική νόσο.

Όσο για τα άλλα προβλήματά τους;

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική αιτία για την κώφωση ή τα γαστρεντερικά προβλήματα του Μπετόβεν», είπε ο Krause.

Αυτό μας αφήνει με περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις για την ζωή και τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Πως προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Β; Γιατί για σχεδόν 2 αιώνες μια τούφα γυναικείων μαλλιών, θεωρούταν πως είναι του Μπετόβεν. Τι κρυβόταν πίσω από τους κοιλιακούς πόνους του και την απώλεια ακοής του;

Η ομάδα εμπνεύστηκε από την επιθυμία του Μπετόβεν να καταλάβει ο κόσμος την απώλεια ακοής του και το αποτέλεσμα είναι μάλλον ατυχές. Όμως υπήρχε μια ακόμα έκπληξη κρυμμένη στα γονίδιά του.

Περαιτέρω έρευνα που συγκρίνει το χρωμόσωμα Υ στα δείγματα μαλλιών με εκείνα των σύγχρονων συγγενών που προέρχονται από την πατρική γραμμή του Μπετόβεν δείχνουν μια αναντιστοιχία. Αυτό υποδηλώνει εξωσυζυγική σεξουαλική δραστηριότητα στις γενιές που οδήγησαν στη γέννηση του συνθέτη.

“Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ένα γεγονός εκτός ζευγαριού πατρότητας στην πατρική του γραμμή μεταξύ της σύλληψης του Hendrik van Beethoven στο Kampenhout του Βελγίου το 1572 περίπου και της σύλληψης του Ludwig van Beethoven επτά γενιές αργότερα το 1770, στη Βόννη της Γερμανίας”, είπε ο Tristan Begg. βιολογικός ανθρωπολόγος τώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό από μόνο του είναι πολλά παραπάνω από όσα ζήτησε ο Μπετόβεν στην διαθήκη του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τα μυστικά που έκρυβαν οι τρίχες του, που στην συνέχεια θα έκοβαν οι συνεργάτες του στον απόηχο εκείνης της βροχερής Δευτέρας το 1827.

Είναι απλά εντυπωσιακό πως επιστήμη και τεχνολογία μπορούν να ρίξουν φως σε μυστήρια αιώνων!
ΠΗΓΗ

Πώς σου φάνηκε;

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κρασί του κόσμου σε υγρή μορφή μέσα σε ασύλητο ρωμαϊκό τάφο

Λαρισαία πήγε στο «First Dates» και μιλούσε με άλλον, ενώ ήταν ραντεβού με υποψήφιο γαμπρό – «Μωρό μου, είμαι με έναν βλάκα»