in , , ,

Ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας; 263 από τους μακροβιότερους ανθρώπους απαντούν

Σε πέντε μόνο περιοχές του κόσμου, συμπεριαμβανομένης και μιας στην Ελλάδα, οι άνθρωποι φτάνουν συχνά ως τα 100. Αυτά τα 9 στοιχεία είναι κοινά σε όλους

Ο Νταν Μπιούτνερ είναι ένας ερευνητής μακροζωίας και συνεργάτης του National Geographic που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανακάλυψη των τρόπων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους όχι μόνο να ζήσουν περισσότερο, αλλά και καλύτερα.

Τα τελευταία 20 χρόνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να μελετήσει τις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες». Πρόκειται για πέντε μόλις περιοχές στις οποίες μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους φτάνει μέχρι και τα 100 χρόνια ζωής ή και περισσότερο.  Αυτές είναι η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Κόστα Ρίκα, η Ικαρία στην Ελλάδα και η Λόμα Λίντα  στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο CNBC μιλώντας με 263 άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μακροζωίας έχουν ζήσει τη ζωή τους με βάση αυτό που αποκαλούν το «Power 9». Πρόκειται για εννέα αδιαπραγμάτευτα στοιχεία, τα οποία είναι αυτά που τους έχουν βοηθήσει να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους. Αυτά, όπως τα παρουσιάζει ο Μπιούτνερ είναι τα εξής:

1. Φυσική κίνηση

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν μυς bodybuilder, δεν τρέχουν μαραθώνιους και δεν πηγαίνουν στο γυμναστήρια. Αντίθετα, ζουν σε περιβάλλοντα που τους αναγκάζουν συνεχώς να κινούνται.

Καλλιεργούν κήπους και δεν έχουν μηχανικές ανέσεις για τις εργασίες τους στο σπίτι και στην αυλή. Περπατούν για να πάνε στη δουλειά, στο σπίτι ενός φίλου ή στην εκκλησία.

2. Σκοπός

Οι κάτοικοι της Οκινάουα στην Ιαπωνία το αποκαλούν «ikigai» και στην Κόστα Ρίκα το αποκαλούν «plan de vida». Σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί κανείς να το πει «γιατί ξυπνάω το πρωί».

Οι κάτοικοι σε κάθε Μπλε Ζώνη που επισκέφτηκε ο  Μπιούτνερ είχαν έναν λόγο για να ζήσουν πέρα από την εργασία τους μόνο. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η γνώση της αίσθησης του σκοπού μπορεί να προσθέσει έως και επτά χρόνια στη ζωή μας.

3. Ρουτίνες που διώχνουν το άγχος

Ακόμη και οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες βιώνουν άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σε χρόνια φλεγμονή και έχει συσχετιστεί με κάθε σημαντική ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Αλλά έχουν συνήθειες που διώχνουν το άγχος: Οι κάτοικοι της Οκινάουα αφιερώνουν λίγες στιγμές κάθε μέρα για να θυμούνται τους προγόνους τους, οι Ικαριώτες παίρνουν έναν υπνάκο και οι κάτοικοι της Σαρδηνίας έχουν τη λεγόμενη «ευτυχισμένη ώρα».

4. Ο κανόνας του 80%

Το «Hara hachi bu» – το κονφουκιανικό μάντρα 2.500 ετών που λένε οι κάτοικοι της Οκινάουας πριν από τα γεύματα – υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%.

Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες τρώνε το μικρότερο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και δεν τρώνε την υπόλοιπη ημέρα.

5. Διατροφή με βάση τα λαχανικά

Τα φασόλια, συμπεριλαμβανομένης της φάβας, της σόγιας και των φακών, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των περισσότερων διατροφών στις Μπλε Ζώνες. Το κρέας καταναλώνεται κατά μέσο όρο μόνο πέντε φορές το μήνα και σε μια μερίδα περίπου 120 γραμμαρίων, όσο δηλαδή είναι περίπου μια τράπουλα.

6. Κρασί στις 5 μ.μ.

Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες πίνουν αλκοόλ μέτρια και τακτικά. Οι μέτριοι πότες ζουν περισσότερο από τους μη πότες.

Το κόλπο είναι να πίνετε ένα με δύο ποτήρια την ημέρα με φίλους ή/και με φαγητό. Και όχι, δεν μπορείτε να κάνετε αποχή από το αλκοόλ όλη την εβδομάδα και να πιείτε 14 ποτά το Σαββατοκύριακο.

7. Η αίσθηση του ανήκειν

Όλοι εκτός από πέντε από τους 263 αιωνόβιους με τους οποίους μίλησε ο Μπιούτνερ ανήκαν σε μια θρησκευτική κοινότητα. Το όνομα της θρησκείας δεν φαίνεται να έχει σημασία. Έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών τέσσερις φορές το μήνα μπορεί να προσθέσει τέσσερα έως 14 χρόνια προσδόκιμο ζωής.

8. Βάλτε πρώτα τα αγαπημένα πρόσωπα

Οι αιωνόβιοι στις Μπλε Ζώνες κρατούν ηλικιωμένους γονείς και παππούδες κοντά τους ή ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, κάτι που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει τα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας των παιδιών τους.

Δεσμεύονται με έναν σύντροφο ζωής (αυτό μπορεί να προσθέσει έως και τρία χρόνια προσδόκιμου ζωής) και δίνουν στα παιδιά τους άφθονο χρόνο και αγάπη (αυτό κάνει πιο πιθανό να τους φροντίσουν τα παιδιά τους όταν έρθει η ώρα).

9. Βρείτε τον σωστό κύκλο φίλων

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου επιλέγουν (ή γεννήθηκαν σε) κοινωνικούς κύκλους που υποστηρίζουν υγιεινές συμπεριφορές.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν «moais» – ομάδες πέντε φίλων που δεσμεύονται ο ένας στον άλλο για μια ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ευτυχία, ακόμη και η μοναξιά είναι μεταδοτικά. Αντίθετα, τα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων που ζουν πολύ διαμορφώνουν τις συμπεριφορές τους θετικά για την υγείας τους.

Φυσικά, η τήρηση αυτών των κανόνων δεν εγγυάται ότι θα φτάσετε στα 100 χρόνια, αλλά είναι πιο πιθανό να έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία να προσθέσετε περισσότερα ευτυχισμένα χρόνια στη ζωή σας.

ΠΗΓΗ

Πώς σου φάνηκε;

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ Η ΜΑΓΙΣΣΑ (ΚΟΥΙΖ)

ΚΟΥΙΖ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ #14