in , ,

Η «ύπουλη βιοχημεία» του πορνό: Πώς η συνήθεια συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία στο πραγματικό σεξ

Για πολλούς υγιείς έφηβους και ενήλικες άνδρες, μια απροσδόκητη συνέπεια της «υπερβολικής» χρήσης πορνό είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, εκδηλώνεται ως στυτική δυσλειτουργία, αλλά άνδρες που βλέπουν και ικανοποιούνται πάρα πολύ συχνά με πορνό αντιμετωπίζουν μερικές φορές καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ανοργασμία, σύμφωνα με ανάλυση του Psycology Today.

Σε διάφορες έρευνες που επικαλείται στο άρθρο του  ο κλινικός σεξολόγος, ψυχοθεραπευτής και ειδικός σε διαταραχές και εθισμούς, Ρόμπερτ Βάις από το 17% έως και το 58% των ανδρών που αυτοπροσδιορίζονται ως τακτικότατοι χρήστες πορνό, ακόμα και εθισμένοι, έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με τον Βάις, τα στοιχεία συνδέουν το «υπερβολικό» πορνό με την πιθανότητα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στο σεξ με κάποιον σύντροφο.

Οι λόγοι για αυτό είναι κάπως πιο περίπλοκοι και έχουν να κάνουν και με την ευκολία της απόλαυσης και την εναλλαγή ερεθισμάτων. Σύμφωνα με μία έρευνα μεγάλης κλίμακας (με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες), που δημοσιεύθηκε το 2020:

-το 90% των ανδρών προσπερνούν τα πρώτα στάδια του βίντεο για να παρακολουθήσουν αμέσως τις πιο διεγερτικές πορνογραφικές σκηνές – δηλαδή τις σκηνές που είναι πιο πιθανό να ανταμείβονται νευροχημικά με έντονη έξαρση ντοπαμίνης και αδρεναλίνης.

-Οι πολύ φανατικοί καταναλωτές πορνό χρειάζονται σημαντικά περισσότερο χρόνο από άλλους άνδρες για να φτάσουν σε οργασμό με έναν ή μία σύντροφο «στην αληθινή ζωή».

-το 23% των ανδρών ηλικίας κάτω των 35 ετών (δηλαδή στη σεξουαλική τους ακμή) ανέφεραν κάποιο επίπεδο σεξουαλικής δυσλειτουργίας όταν κάνουν σεξ με πραγματικό σύντροφο.

-Η συχνότητα με την οποία παρακολουθεί πορνό ένας άνδρας φαίνεται να συνδέεται με την σεξουαλική δυσλειτουργία

-Η βαριά κατανάλωση πορνό συνδέεται επίσης με την έλλειψη απόλαυσης στο πραγματικό σεξ

-Το 20% των ανδρών – χρηστών πορνό διαπιστώνουν ότι με την πάροδο του χρόνου πρέπει να παρακολουθούν «πιο ακραίο πορνό» για να επιτύχουν το επιθυμητό επίπεδο διέγερσης.

Με βάση αυτή και άλλες μελέτες, φαίνεται ότι για πολλούς άνδρες που βλέπουν πορνό, η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι ούτε σωματικής φύσης ούτε σχετίζεται με τη συχνότητα αυνανισμού και οργασμού.

Αντίθετα, τα προβλήματα με τη στύση και την ανοργασμία σχετίζονται όλο και περισσότερο με το γεγονός ότι όταν ένας άνδρας που ξοδεύει το 80%, 90% ή ακόμη και 100% της σεξουαλικής του ενέργειας βλέποντας πορνό και αυνανιζόμενος με πορνογραφία – μπροστά από «ατελείωτες εικόνες σέξι, συναρπαστικών, συνεχώς μεταβαλλόμενων συντρόφων και εμπειριών», με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να βρει έναν και μόνο σύντροφο στην πραγματική ζωή, λιγότερο διεγερτικό από την ατελείωτη ποικιλία και ένταση που βιώνει (εικονικά) στο διαδίκτυο.

Η τεράστια ποικιλία και η διαρκώς αυξανόμενη ένταση που προσφέρει η διαδικτυακή πορνογραφία δημιουργούν, ειδικά στους συχνούς θεατές πορνό, ένα επίπεδο ντοπαμίνης/αδρεναλίνης στο οποίο ένας μόνος σύντροφος στον πραγματικό κόσμο, όσο ελκυστικός και αν είναι για τον άλλον, απλά δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί.

«Ακόμη χειρότερα, από την άποψη της σχέσης, ο συνεχής κύκλος φαντασίωσης/ικανοποίησης που συμβαίνει με τη βαριά χρήση πορνό οδηγεί σε συναισθηματική και ψυχολογική αποσύνδεση ακόμη και με τους πιο αγαπητούς και πολύτιμους συντρόφους. Σε συνδυασμό, αυτά τα νευροχημικά και ψυχολογικά ζητήματα φαίνεται να εκδηλώνονται σωματικά σε πολλούς άνδρες ως σεξουαλική δυσλειτουργία» σημειώνει ο Βάις.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των ανδρών που συνδέεται με το πορνό:

-Ένα άνδρας είναι σε θέση να επιτύχει στύση και οργασμό με την πορνογραφία, αλλά δυσκολεύεται όταν είναι με πραγματικό σύντροφο.

-Ένας άνδρας είναι σε θέση να κάνει σεξ και να επιτύχει οργασμό με συντρόφους, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε οργασμό και φαίνεται πιο αποστασιοποιημένος.

-Ένας άνδρας είναι σε θέση να διατηρήσει στύση, αλλά μπορεί να επιτύχει οργασμό μόνο με τη «νοερή επανάληψη» εικόνων πορνό στο μυαλό του.

-Ένας άνδρας προτιμά όλο και περισσότερο την πορνογραφία από το σεξ στον πραγματικό κόσμο, θεωρώντας το πιο έντονο και πιο ελκυστικό.

ΠΗΓΗ

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

9 Ταινίες σαν το “Glass Onion: A Knives Out Mystery”

SCARY MOVIE QUIZ #1