in ,

FaceBit: O μηχανισμός που κάνει smart μια μάσκα προστασίας N95

Μια νέα πρόταση στην εποχή της πανδημίας που βοηθάει σε πολλαπλά επίπεδα. Πως θα σας φαινόταν όμως ένας μηχανισμός που θα έκανε την μάσκα σας smart;

Ζούμε στην εποχή της πανδημίας και του COVID-19 και οι μάσκες προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Πως θα σας φαινόταν όμως ένας μηχανισμός που θα έκανε την μάσκα σας smart;

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Northwestern στο Ιλινόι των ΗΠΑ δημιούργησε έναν ειδικό αισθητήρα και μια πλατφόρμα με την ονομασία FaceBit, που χαρακτηρίζεται απλοϊκά ως μια εφαρμογή των μηχανισμών του FitBit στο ανθρώπινο πρόσωπο. Ο μηχανισμός αυτός είναι ιδιαίτερα ελαφρύς και με έναν μικρό μαγνήτη μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μάσκα τύπου N95, πάνινη ή και χειρουργική.

Μέσα από μια απλή διαδικασία, μπορεί να «διαβάσει» τον ρυθμό της αναπνοής του κάθε ανθρώπου και να μετρήσει ακόμη τους καρδιακούς παλμούς αλλά και το χρόνο χρήσης της μάσκας. Όλες οι μετρήσεις αυτές μπορούν να σταλούν άμεσα σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο και από εκεί, με σχετικά εργαλεία να υπάρχει άμεση ειδοποίηση αν εντοπιστεί κάποιο ύποπτο στοιχείο.

Η τροφοδοσία του FaceBit γίνεται με διάφορους τρόπους, από την ανάσα του ανθρώπου, την κίνηση, αλλά και την ηλιακή ενέργεια και έτσι μεγαλώνουν αρκετά οι χρόνοι ανάμεσα στις φορτίσεις της σχετικής μπαταρίας (που υπολογίζεται σε πρώτη φάση στις 11 μέρες). Ο επικεφαλής του project, Josiah Hester, δήλωσε πως στόχος της ομάδας του είναι να προσφέρει σε επαγγελματίες της υγείας ένα χρήσιμο εργαλείο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους.

Η έρευνα για τις ανάγκες του προσωπικού στις δομές υγείας έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου είναι και επιβαρυμένο το πρόγραμμά τους λόγω COVID-19 και όλοι απάντησαν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο με το ποιες έξυπνες λειτουργίες θα τους φαίνονταν πιο χρήσιμες.

Μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία που προσφέρει ο αισθητήρας FaceBit είναι η ενημέρωση για το αν μια μάσκα N95 δεν έχει προσαρμοστεί σωστά στο πρόσωπο του χρήστη, εντοπίζοντας κενά στη ροή του αέρα. Μάλιστα, ο Hester σημείωσε πως «όταν φοράς μια μάσκα N95 ή κάποιου άλλου τύπου για 12 και πλέον ώρες, μπορεί να μην καταλάβεις ότι έχει χαλαρώσει και έτσι να βάζεις και τη ζωή σου σε κίνδυνο και να μην προστατεύεσαι όσο απαιτείται».

Η ομάδα ερευνών θέλει να κάνει το FaceBit πλήρως αυτόνομο και χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιας μπαταρίας για την τροφοδοσία των αισθητήρων και έτσι πλέον έχει ρίξει εκεί το βάρος.

Ο αισθητήρας πρέπει να περάσει τα σχετικά τεστ από τις αρμόδιες επιτροπές για να μπορέσει να προσφερθεί εκτενώς στο υγειονομικό προσωπικό (και όχι μόνο), οπότε είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια του εν λόγω project.

 

ΠΗΓΗ

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Wordle, το παιχνίδι λέξεων που έγινε μόδα στο web

Ήττα της Google από το Tik Tok στον «τίτλο» της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας – 10o το Instagram