in , ,

Ο Άνθρωπος του Θεού: Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άρης Σερβετάλης, τα θαύματα και η κατάρα στην ομάδα της Σεβίλλης

Είναι ταινία: Ο «Άνθρωπος του Θεού» με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Τι πραγματεύεται; Τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου. Γνωρίζατε όμως ότι ο Άγιος έχει… χρεωθεί και μια «κατάρα»; Και πού; Στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ταινία της Γελένα Πόποβιτς, «Ο Ανθρωπος του Θεού», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άρης Σερβετάλης. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου και ήταν προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2020 για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, αλλά το… θαύμα δεν έγινε και ο κορονοϊός ανέβαλε την προβολή.

Η νέα ημερομηνία προβολής της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι η 26 Αυγούστου… αν όλα πάνε καλά.

Στα βήματα του Αγίου Νεκταρίου

Η ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γέλενα Πόποβιτς εστιάζει στη ζωή και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του Αγίου Νεκταρίου (1846-1920). Ακολουθεί τη διαδρομή του λαοφιλή ιεράρχη, μετά την εκδίωξή του από την Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αίγινα, όπου δίνει και πάλι ζωή σε ένα ερειπωμένο μοναστήρι. Η Μονή δεν αναγνωρίζεται όμως ποτέ και ο Άγιος κατηγορείται και πάλι άδικα. Το φιλμ αναδεικνύει το ποιμαντικό έργο του Αγίου Νεκταρίου, τα θαύματα που έκανε, τις δοκιμασίες που πέρασε.

Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή γυρίστηκε το 2020 σε ΑθήναΛαύριο και Αίγινα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφερε στην Ελλάδα τον Μίκι Ρουρκ και τον Αλεξάντερ Πετρόφ, που συμμετείχαν στο καστ. Η ταινία κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Τους επόμενους μήνες θα πάρει μέρος επίσης στα φεστιβάλ κινηματογράφου Phoenix της Αριζόνα, Fresco στην Αρμενία και στο Great Lakes Christian Film Festival στις ΗΠΑ.

Image
Σερβετάλης
Ο Άρης Σερβετάλης με τη σκηνοθέτιδα Γελένα Πόποβιτς (Πηγή NDP Photo Agency)

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και παραγωγός από τη Σερβία, Γελένα Πόποβιτς, άφησε το σπίτι της στο Λος Άντζελες, όπου ζει τα τελευταία 20 χρόνια, και βρέθηκε πέρυσι να γυρίζει την ταινία. Είχε πει σε συνέντευξή της: «Όταν διάβασα για πρώτη φορά το βίο του, το 2012, ένιωσα κάτι. Με συγκίνησε. Η ιστορία του αγγίζει πολλά θέματα που είναι επίκαιρα. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον κόσμο. Είναι μια ιστορία που αφορά όλο τον κόσμο. Δεν γύρισα αυτή την ταινία μόνο για τους πιστούς που πηγαίνουν στην εκκλησία. Την έκανα για όλους  »

Image
Σερβετάλης

Σε ομιλία του το Δεκέμβριο του 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας, ο Αρης Σερβετάλης είχε δηλώσει: «Τον Αγιο Νεκτάριο δεν τον υποδύεσαι. Ο Αγιος είναι ζωντανός! Απλά αφήνεσαι…».

«Η σχέση με το Θεό είναι προσωπική»

Στην ίδια συνάντηση είχε αναφερθεί και στη δική του σχέση με το Θεό και την εκκλησία, μια σχέση που ο ίδιος στηρίζει με σθένος – αποκαλώντας την εκκλησία, ελευθερία: «Η σχέση με το Θεό είναι προσωπική. Ο Θεός σε προσεγγίζει με τα δικά σου δεδομένα, σιγά-σιγά και εκεί έγκειται η απόλυτη ελευθερία. Μόνο ο Θεός μπορεί να δημιουργήσει ένα όν και να το κάνει τόσο ελεύθερο που να μπορεί να τον αρνηθεί. Είναι πράγμα μοναδικό και μεγαλειώδες και εκεί αντιλαμβάνεσαι τι θα πει «ελευθερία», είχε πει ο Σερβετάλης.

Ο ηθοποιός μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, για τη σχέση του με τον Θεό αλλά και τον ρόλο του ως Άγιος Νεκτάριος: «Είναι παραχώρηση του Θεού ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν, είτε σου έρχονται κάποια πράγματα ως δωράκια για το πώς εσύ θα τα διαχειριστείς. Νομίζω ότι το γεγονός δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όταν συμβαίνει είτε ένας θάνατος είτε κάτι όμορφο. Το θέμα είναι πώς το χειρίζεσαι εσύ, εκεί είναι όλο το ενδιαφέρον. Πώς ο Άρης θα διαχειριστεί μια απώλεια, πώς θα διαχειριστεί ένα μεγάλο γεγονός ή κάτι άσχημο… Πώς θα μπω στη διαδικασία σε αυτά τα διλήμματα ή τα μονοπάτια να τοποθετηθώ, τι θέση θα πάρω», είπε.

Μίκι Ρουρκ και διάσημοι έλληνες ηθοποιοί

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» γυρίστηκε στην Ελλάδα και πλάι στον Σερβετάλη πρωταγωνιστεί και ο Μικι Ρουρκ, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του παραλύτου, στον οποίο έγινε και το πρώτο θαύμα του Αγίου μετά την κοίμησή του στο νοσοκομείο Αιγινήτειο. Το καστ της ταινίας είναι λαμπερό. Εκτός του Σερβετάλη και του Μίκι Ρουρκ παίρνουν μέρος και οι Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παιταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος. Επίσης παίζουν και οι Αλεξάντερ Πετρόφ και η Μαρθίλια Σβάρνα.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νεκτάριος

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς ήταν Θρακιώτης επίσκοπος και θεολόγος, σύγχρονος θαυματουργός άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά φτωχής οικογένειας. Σε ηλικία 13 χρονών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη.

Η ζωή στην Κωνσταντινούπολη για τον Αναστάσιο ήταν σκληρή και δύσκολη τα πρώτα χρόνια της παραμονής του. Στην Πόλη παρέμεινε 7 χρόνια και σε ηλικία 20 ετών την εγκατέλειψε για να εργαστεί ως δάσκαλος στο Λιθί της Χίου. Ο Άγιος Νεκτάριος που είχε αποφασίσει να αφιερωθεί στον μοναχικό βίο, το 1876 εκάρη μοναχός  και έναν χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος, λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος.

Το 1877 ο Νεκτάριος πήγε στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές, όπου και διέπρεψε με αποτέλεσμα να κερδίσει υποτροφία σπουδών στη Θεολογική Σχολή. Αφού έλαβε το πτυχίο του, αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια. Εκεί χειροτονείται Ιερέας και πέντε μήνες αργότερα τοποθετείται γραμματέας του Πατριαρχείου. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Νεκτάριος ανήλθε στην ιεραρχία του Πατριαρχείου. Στις 15 Ιανουαρίου του 1889 θα ανακηρυχθεί επίσκοπος Πενταπόλεως.

Η πρώτη υπονόμευση

Η ραγδαία ανέλιξη του Νεκταρίου δεν πέρασε απαρατήρητη από τους υπολοίπους επισκόπους. Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος πλησίαζε τα 90 χρόνια ζωής και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαδοχής του. Ο λαός, που είχε ευεργετηθεί από το πολυποίκιλο έργο του Νεκταρίου, επιθυμούσε την άνοδο του στον πατριαρχικό θρόνο. Οι αντίπαλοί του, αποφάσισαν να τον παραμερίσουν, κατηγορώντας τον για υποκίνηση ανατροπής του Πατριάρχη Σωφρονίου, αλλά και με αόριστες ηθικές κατηγορίες. Ο Σωφρόνιος, που πληροφορήθηκε τις κατηγορίες, πείσθηκε για την αλήθεια των ισχυρισμών, με αποτέλεσμα την άμεση παύση της ιερατικής ιδιότητας του Νεκταρίου.

Ο Νεκτάριος δεν θέλησε να τραβήξει το σχοινί στα άκρα και αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους του, οι οποίοι θέλησαν την οικονομική και ηθική του βλάβη, φροντίζοντας να σπιλώσουν το όνομα του στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη και παρακρατώντας τον μισθό του. Ως αποτέλεσμα, ο Νεκτάριος αδυνατούσε να εργαστεί οπουδήποτε. Το 1891, δύο χρόνια μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και την απομάκρυνσή του από την Αλεξάνδρεια αποκαλύφθηκε πλήρως το σχέδιο και η πλεκτάνη που είχε στηθεί σε βάρος του. Εν συνεχεία καθαρίστηκε το όνομά του από κάθε είδους ανάμιξη σε σκάνδαλο ηθικού χαρακτήρα και από παντός είδους ραδιούργες προσπάθειες σε βάρος του Πατριάρχη. Άρχισε τότε με περισσή άνεση να κηρύττει.

Την άνοιξη του 1894 διορίστηκε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, όπου παρέμεινε επί 14 χρόνια ως και το 1908, οπότε και για λόγους υγείας εγκατέλειψε τη θέση του. Το 1908 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα.  Η παρουσία του στην Αίγινα, συνδέθηκε με δύο γεγονότα, που τον κατέστησαν λαοφιλή: Θεράπευσε έναν δαιμονισμένο νέο κάτι που γρήγορα μαθεύτηκε. Οι χωρικοί τότε τον επισκέφτηκαν ζητώντας του να λειτουργήσει και να δεηθεί στον Θεό, διότι είχε 3 χρόνια να βρέξει στο νησί. Ο ίδιος με σύσσωμη την παρουσία των νησιωτών, λειτούργησε και την ίδια μέρα άρχισε να βρέχει. Τα δυο αυτά  γεγονότα εκλήφθησαν ως θεϊκά σημάδια από τους Αιγινίτες.

Παρότι ήταν μεγάλος σε ηλικία όταν αποσύρθηκε στην Αίγινα, δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται είτε πνευματικά, υπέρ της εκκλησίας, είτε και χειρωνακτικά για τη διεύρυνση του τοπικού μοναστηριού. Τα χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του, έμελλε να είναι πολύ ταραγμένα. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήρθε να σκιάσει την Ελλάδα. Ο Νεκτάριος αρχικά αφού τελείωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατηγορήθηκε από μητέρα μοναχής για ανηθικότητα. Γρήγορα όμως εξετάσεις και έρευνες του εισαγγελέα Αθηνών κατέδειξαν το ψεύδος της μητέρας της κόρης, η οποία οικειοθελώς είχε προσχωρήσει στο μοναστήρι. Εξ αιτίας αυτού του λόγου, αλλά και κληρικών οι οποίοι στο νησί τον φθονούσαν, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, την αναγνώριση του Μοναστηριού.

Επίπονο τέλος και ένα ακόμη θαύμα

Το τέλος της ζωής του ήταν επίπονο. Η χρόνια ασθένεια του προστάτη, μαζί με τα περασμένα χρόνια της ηλικίας του και κακοπάθειες της ζωής τον ταλαιπωρούσαν. Το 1920 εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών όπου διεγνώσθη καρκίνος του προστάτη. Στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη σε ηλικία 74 ετών. Το δωμάτιο στο οποίο εκοιμήθη, έχει σήμερα μετατραπεί σε μικρό ναό στο δεύτερο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1953 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του στην Αίγινα. Σαράντα χρόνια μετά την κοίμηση του, ο Νεκτάριος ανακηρύχθηκε Άγιος, στις 20 Απριλίου του 1961. Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα όμως που περιγράφουν είναι πραγματικά αξιοπερίεργα, που δικαιολογούν τη σημερινή του λαοφιλία. Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι όπου νοσηλευόταν ο Άγιος νοσηλευόταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Όταν όμως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του θεραπεύτηκε. Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμενε αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια. Το λείψανό του, για πρώτη φορά, εξετάφη 3 χρόνια μετά την κοίμησή του και σήμερα βρίσκεται στον νέο ναό του αγίου στην Αίγινα.

Πηγή: el.wikipedia.org

Η «κατάρα» του Αγίου Νεκταρίου στους Σεβιλιάνους…

Image
Ελ Παΐς
Το σχετικό δημοσίευμα με την «κατάρα» του Αγίου Νεκλταρίου στην ιστοσελίδα της El Pais

Η φήμη του Αγίου Νεκταρίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα ης Ελλάδας και στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, υπάρχει ένας μύθος σχετικά με μια «κατάρα». «La maldición de San Nectario», λένε χαρακτηριστικά οι Ισπανοί. Ποια ήταν η κατάρα του Αγίου που χτύπησε τους Ισπανούς και διήρκεσε για πάνω από 30 χρόνια;
Η ιστορία αρχίζει το 1971 και έχει ποδοσφαιρικές προεκτάσεις. Στη Σεβίλλη προπονητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Νταν Γεωργιάδης. Ο έλληνας προπονητής αποφάσισε να φέρει την ομάδα του στη χώρα μας για να δώσει μία σειρά από φιλικούς αγώνες.

Ο Γεωργιάδης μίλησε στους ποδοσφαιριστές του για το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα και τα λόγια του προκάλεσαν εντύπωση στους ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης που απαίτησαν το ταξίδι στην Αίγινα. Οι Ισπανοί, όμως, δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου και λέγεται ότι γελούσαν με όσα αντίκρισαν, ενώ λοιδορούσαν τον προπονητή τους αν ο συγκεκριμένος Άγιος μπορεί να τους βοηθήσει. Μετά το ταξίδι τους στην Ελλάδα η ομάδα της Σεβίλλης γύρισε στην Ισπανία και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία! Αυτός ο υποβιβασμός δημιούργησε στο «Σάντσες Πιθχουάν» τον μύθο για την κατάρα του Αγίου Νεκταρίου, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ιδανικά για τη Σεβίλλη.

Λέγεται ότι η Σεβίλλη επανήλθε στην Ελλάδα για αγώνα ευρωπαϊκό και οι παίκτες και το προπονητικό τιμ επισκέφτηκαν την Αίγινα και ζήτησαν επιείκεια για την αγαπημένη του ομάδα… Η πορεία της Σεβίλλης τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή: Πέντε Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και τίτλοι στην Ισπανία! Ο Άγιος έκανε το θαύμα του… Αυτά είναι…

ΠΗΓΗ

Εσυ θέλεις να είσαι και το πρώτο Μαυρόσκυλο;; Να μαθαίνεις ολα τα θέματα πρώτος,να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς, να βλεπεις χιουμοριστικά ποστ, αλλά και να γίνεις μέλος στη κλειστή κοινωνία των Μαυρόσκυλων; Έλα στη παρεα μας στο Facebook Ta Mavroskula (Black Dog Lifestyle) πατώντας εδώ!!

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ο Ντούειν Τζόνσον μόλις αποκάλυψε τη στολή του Black Adam

Lucifer: Τον Σεπτέμβριο η 6η και τελευταία σεζόν στο Netflix