6.Τα σχολικά βιβλία
Μια αμερικανική μελέτη σχολικών εγχειριδίων από το 1960 έως το 1990 βρήκε πως μόνο το 9 τοις εκατό των ονομάτων που χρησιμοποιούταν ήταν γυναικεία. Μια ανάλυση των βιβλίων πολιτικών επιστημών του 2017 βρήκε πως μόνο στο 10,8 τοις εκατό των σελίδων αναφέρονται γυναίκες. Και στα γλωσσικά παραδείγματα, οι άντρες ξεπερνούν τις γυναίκες τρία προς ένα, σύμφωνα με τα 30 χρόνια δυτικών σπουδών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των γυναικών που λείπουν; Όταν τα κορίτσια ξεκινούν το δημοτικό σχολείο στην ηλικία των έξι ετών, είναι τόσο πιθανό όσο τα αγόρια να πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι «πραγματικά, πολύ έξυπνες», δείχνει η έρευνα. Αλλά, μέσα σε ένα χρόνο, κάτι αλλάζει. Εάν τα παιδιά ηλικίας επτά ετών ακούσουν ότι ένα παιχνίδι είναι για «παιδιά που είναι πραγματικά, πολύ έξυπνα», τα κορίτσια ξαφνικά δεν ενδιαφέρονται. Δεν βλέπουν πλέον τον εαυτό τους έτσι.
Αυτό γίνεται συνείδηση και για τα αγόρια. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες σπουδαστές κατατάσσουν συνεχώς τους συναδέλφους τους ως πιο ευφυείς από τις γυναίκες, ακόμα κι όταν αυτές έχουν καλύτερες επιδόσεις.
5.Τα κινητά τηλέφωνα
Οι σχεδιαστές προϊόντων δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα σώματα των γυναικών.
Παράδειγμα τα smartphone. Η οθόνη του είναι περίπου 5,5 ίντσες, οπότε ο μέσος άνδρας μπορεί να το χρησιμοποιήσει με το ένα χέρι – αλλά η μέση γυναίκα δεν μπορεί. (Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα iPhone.)
Επίσης τα πρώτα emojis σχεδιάστηκαν για να είναι ουδέτερα ως προς το φύλο, με ονόματα όπως «runner». Αλλά, σχεδόν παγκοσμίως, οι τηλεφωνικές εταιρείες τα παρουσίασαν όλα ως άνδρες.
4.Τα αυτοκίνητα και η ασφάλεια
Όταν μια γυναίκα εμπλέκεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, είναι 47% πιθανότερο να έχει έναν σοβαρό τραυματισμό και 17% πιο πιθανό να πεθάνει.
Γιατί; Λοιπόν, καταρχήν οι γυναίκες τείνουν να κάθονται πιο μπροστά όταν οδηγούν, καθώς έχουν συνήθως λιγότερο ύψος. Αυτό, λένε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικών τραυματισμών, καθώς δεν βρίσκονται στη σωστή «στάση» στα καθίσματα- αν και είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουν στα πεντάλ και να δουν.
Ο λόγος αυτής της απόκλισης είναι ότι τα ανδρείκελα των δοκιμών σύγκρουσης είναι συνήθως 1,77 μέτρα ύψος και 76 kg, με αρσενική μυϊκή μάζα και αρσενική σπονδυλική στήλη.
Υπάρχει τώρα ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό τεστ που χρησιμοποιεί ένα «θηλυκό» ανδρείκελο – αλλά είναι μόνο δοκιμασμένο στο κάθισμα του συνοδηγού και είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας μικρότερο ανδρικό ανδρείκελο.
3.Τα ρούχα της δουλειάς
Σε μια μελέτη για τους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης του 2017, μόνο το 5% των γυναικών ανέφερε ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός τους, σχεδιασμένος σε μεγάλο βαθμό για τους άνδρες, δεν τους εμπόδιζε ποτέ τη δουλειά τους.
Αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο: Το 1997, μια βρετανίδα αστυνομικός μαχαιρώθηκε και σκοτώθηκε. Είχε αφαιρέσει την προστατευτικό γιλέκο του σώματος επειδή ήταν πολύ δύσκολο να κινηθεί ενώ το φορούσε.
Μια άλλη γυναίκα αξιωματικός αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού εξαιτίας της κακοσχηματισμένης θωράκισης σώματος και, λίγο αργότερα, 700 ακόμα γυναίκες αξιωματικοί αποκάλυψαν ότι δεν μπορούσαν αν φορέσουν τα προστατευτικά γιλέκα τους.
2.Τα φάρμακα
Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα δεδομένων όσον αφορά την υγεία των γυναικών. Τα θηλυκά σώματα θεωρούνται πολύ «σύνθετα» και πολύ συχνά αποκλείονται από κλινικές δοκιμές. Οι φοιτητές της ιατρικής μαθαίνουν για τα όργανα και την υγεία των γυναικών ως «έξτρα», όχι κατά κανόνα.
Και όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της φυσιολογίας των ανδρών και των γυναικών. Η Δρ Τάμι Μαρτίνο διεξήγαγε μια αξιόλογη μελέτη που διαπίστωσε ότι έαν κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα έχει καλύτερη αντίδραση κι ο ασθενής περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Στη συνέχεια, το 2016, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε πως η εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλούσε μεν μεγαλύτερη ανοσολογική αντίδραση – αλλά οδηγούσε σε χειρότερη πιθανότητα επιβίωσης.
Μπερδεμένη, η Δρ Μαρτίνο τελικά συνειδητοποίησε ότι στη μελέτη της χρησιμοποίησε αρσενικά ποντίκια – «τον κανόνα» – ενώ η νέα έρευνα χρησιμοποίησε θηλυκά ποντίκια. Διαφορετικό φύλο: αντίθετο αποτέλεσμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τα χάπια της αρτηριακής πίεσης μέχρι την ασπιρίνη, πολλά φάρμακα απλά δεν δουλεύουν το ίδιο για τις γυναίκες. Τα στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με τις «ανεπιθύμητες ενέργειες από το 2004 έως το 2013 δείχνουν ότι οι γυναίκες υπέστησαν 2 εκατομμύρια παρενέργειες, σε σύγκριση με 1,3 εκατομμύρια για τους άνδρες.
1.Παγωνιά στο γραφείο
Υπάρχει η τυπική θερμοκρασία γραφείου. Η φόρμουλα για να προσδιοριστεί αυτό αναπτύχθηκε στη δεκαετία του εξήντα γύρω από το ρυθμό μεταβολικής ανάπαυσης του μέσου 40χρονου άνδρα 70 κιλών.
Αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι «ο μεταβολικός ρυθμός των νεαρών ενήλικων γυναικών που εκτελούν ελαφριά εργασία γραφείου είναι σημαντικά χαμηλότερος» από τους άνδρες.
Στην πραγματικότητα, ο τύπος μπορεί να υπερεκτιμήσει το ποσοστό μεταβολισμού των γυναικών κατά 35 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι τα σημερινά γραφεία είναι κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς πιο κρύα για τις γυναίκες.
Αυτό οδηγεί στην περίεργη θέα των γυναικών εργαζομένων γραφείων που τυλίγονται με κουβέρτες, ενώ άνδρες συνάδελφοι περιπλανώνται γύρω με τα καλοκαιρινά ρούχα.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
GIPHY App Key not set. Please check settings