in , , ,

Η διεθνής κριτική αποθεώνει Λάνθιμο και «The Favourite»

«Μια διασταύρωση ανάμεσα σε γελωτοποιό της αυλής και τρελό βασιλιά, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την κυριαρχία στο παγκόσμιο κινηματογράφο, από τότε που ο “Κυνόδοντας” μάς σύστησε νέα νοήματα για τις λέξεις “θάλασσα” και “εκδρομή”». Με αυτή τη φράση ξεκινάει ο Μάικλ Νόρνταϊν του IndieWire την κριτική του για το «The Favourite», τη νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που έκανε χθες παγκόσμια πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Θεωρεί το «The Favourite» την κορωνίδα της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του Λάνθιμου. Και επισημαίνει ότι σκηνοθέτης δεν έχει χάσει την ιδιοσυγκρασία του καθώς γίνεται όλο και πιο γνωστός και αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα πρότζεκτ: «Το mainstream ήρθε και βρήκε τον Λάνθιμο, όχι το αντίθετο».

Ο απεσταλμένος του Variety, Όουεν Γκλάιμπερμαν δηλώνει εξαρχής ότι δεν είναι φαν του σινεμά του Λάνθιμου. Όμως θεωρεί ότι το «The Favourite» είναι «σαν ένα τέλεια κομμένο διαμάντι», το οποίο περιγράφει ως «διασταύρωση του “Μπάρι Λίντον” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τις “Επικίνδυνες Σχέσεις” του Στίβεν Φρίαρς, με ματωμένες πινελιές από το σινεμά του Πίτερ Γκρίναγουεϊ».

Ο κριτικός του Guardian, Πίτερ Μπράντσο, θεωρεί ότι η ιδιαίτερη ματιά του Λάνθιμου απογειώνει το σενάριο – το οποίο, να σημειώσουμε, δεν είναι δικό του και του Ευθύμη Φιλίππου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακνάμαρα – ενώ ένας πιο συμβατικός σκηνοθέτης θα δημιουργούσε ένα ακόμη δράμα εποχής.

Ο Ντέιβιντ Ρούνεϊ του Hollywood Reporter χαρακτηρίζει την ταινία «must-see» και «υπέροχα διασκεδαστική» ενώ ο Ρόμπι Κόλιν της Telegraph τη βρήκε «αιχμηρή σαν σουβλί» και «απρεπώς αστεία». Για το Βήμα, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης έγραψε ότι «το “The Favourite” σε συνεπαίρνει από το πρώτο κιόλας λεπτό του και δύο ώρες αργότερα σε αφήνει με έναν πλούτο συναισθημάτων και σίγουρα σε πολύ καλή διάθεση». Ενώ η κριτική της Πόλυς Λυκούργου στο Flix καταλήγει ως εξής: «Μία παραμορφωμένη καυστική ματιά στην ιστορία της βρετανικής βασιλείας – στα καπρίτσια των λίγων και την επιρροή τους στο μέλλον των λαών. Μία σαρκαστική διατριβή στη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Μαθήματα βρετανικής ιστορίας με μία “Όλα για την Εύα” διάσταση – αυτή είναι η πρώτη κωμωδία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου. Και του πάει πολύ».

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: Αρχές 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά ακμάζουν ανάμεσα στους αριστοκράτες. Η εύθραυστη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) καταλαμβάνει το θρόνο και η στενή φίλη της Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία και την ιδιοσυγκρασία της Βασίλισσας. Όταν μία νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκέιλ (Έμα Στόουν), καταφτάνει στο παλάτι, η Σάρα γοητεύεται και την παίρνει υπό την προστασία της. Για την Αμπιγκέιλ είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου στέκονται εμπόδια για τη Σάρα, η Αμπιγκέιλ παίρνει τη θέση της στο πλευρό Βασίλισσας. Η ανερχόμενη φιλία τους δίνει στην Αμπιγκέιλ την ευκαιρία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, κανένα άντρα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν στο δρόμο της.

Μετά τη Βενετία το «The Favourite» θα συνεχίσει τις βόλτες στα φεστιβάλ, καθώς στις 28/9 θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και στις 18 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Στις αίθουσες των ΗΠΑ θα προβάλλεται από τις 23 Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία εξόδου στη χώρα μας.

 

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Καταργείται η χειμερινή ώρα στην Ευρώπη!

Κίνα: Κατσαρίδες για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων της κουζίνας!