in ,

Η πιο γλυκιά ιστορία του παγωτού

Παγωτό: ένα δροσιστικό γλύκισμα, που παρασκευάζεται συνήθως από κρέμα και γάλα, με θαυμαστές σε κάθε εποχή παγκοσμίως. Σε ποιον οφείλεται όμως αυτή η νόστιμη δημιουργία; Λάτρεις του παγωτού ενωθείτε να μάθουμε.

Οι περισσότερες θεωρίες αναδεικνύουν ως δημιουργό την Κίνα, μάλιστα η πρώτη προσπάθεια παρασκευής αυτού έγινε με χιόνι Ιμαλαϊων, κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι, το 600 π.Χ.

Το 54-68 μ.Χ λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Νέρων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε παγωτό στη Ρώμη. Γρανίτες άρχισαν να παρασκευάζονται στη Σικελία περίπου το 800 μ.Χ, όπου είχαν αρχικά δημιουργηθεί από Άραβες με την ονομασία σερμπέτια αλλα ουσιαστικά με ίδιο τρόπο παρασκευής.

Πολύ πιο κοντά στο σημερινό παγωτό όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η συνταγή που εφηύραν οι Ιταλοί στις αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά η τιμή του παγωτού ήταν απαγορευτική για τις μεσαίες και μικρές κοινωνικές τάξεις, λίγες δεκαετίες αργότερα έγινε πιο προσιτό στο κοινό. Οι Γάλλοι μετά από έναν αιώνα μετέτρεψαν τη γρανίτα στο γνωστό σε όλους μας σορμπέ παγωτό με την προσθήκη ασπραδιού αυγού, με την ιδιαιτερότητα ότι το πάγωναν σε καλούπια σχήματος διαφόρων φρούτων.


Το παγωτό έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο. Πατέρας του παγωτού όμως, ο οποίος άνοιξε το 1686 και ομώνυμο κατάστημα στη Γαλλία το ‘’λε προκοπ’’ που υπάρχει μέχρι σήμερα, θεωρείται ο Ιταλός Φραντσέσκο Προκόπιο, να ξέρουμε και ποιον θα ευχαριστήσουμε την επόμενη φορά.
Το 1851 εμφανίστηκε στην Αμερική το παγωτό σε χωνάκι ή αλλιώς ο γνωστός σε όλους μας πύραυλος, Αμερική σε ευχαριστούμε. Στην Ελλάδα άργησε πολύ να έρθει το παγωτό καθώς το 1934 άνοιξε η πρώτη γαλακτοβιομηχανία και κυκλοφόρησε τυποποιημένο παγωτό , Ελλάδα μου γιατί ; Μέχρι σήμερα υπάρχουν δυο διαχωρισμοί στο Ιταλικό gelato παγωτό και το αμερικάνικο. Η διαφορά τους εντοπίζεται στην περιεκτικότητα των λιπαρών, όπου η αμερική κατέχει την πρωτιά και θεωρείται πιο ανθυγιεινό το παγωτό της από το Ιταλικό.

Περίεργα facts για τα παγωτά :

1)Το πιο ψηλό παγωτό του κόσμου δημιουργήθηκε στη Νορβηγία , ύψους κάτι παραπάνω από 3 μέτρα με γεύση φράουλα και μια θέση στο βιβλίο Guinness.

2) Το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο του κόσμου έχει 860 γεύσεις και βρίσκεται στη Βενεζουέλα , το Heladeria Coromoto , το οποίο φιγουράρει επίσης στο βιβλίο Guinness .

3) Στην Αυστραλία υπάρχουν παγωτά που παρασκευάζονται από υγρό άζωτο και βγαίνουν σε 3 νέον χρώματα.

4) Στο Βέρμοντ υπάρχει νεκροταφείο παγωτού, ναι καλά διαβάσατε. Γεύσεις που δεν είχαν καθόλου απήχηση όπως η Turtle soup (χελωνόσουπα) αν και μπορούμε να φανταστούμε το γιατί ή η Fossil Fuel (ορυκτό καύσιμο), άλλες που σταμάτησαν να παρασκευάζονται λόγω αύξησης των τιμών των υλικών τους όπως η white Russian και τιμήθηκαν με το παραπάνω. Το νεκροταφείο του Βερμοντ αριθμεί 35 ‘’τάφους’’ παγωτών της γνωστής αλυσίδας Ben and Jerry.

5) Στο Ντουμπάι θα βρείτε το πιο ακριβό παγωτό του κόσμου , με τη μια μπάλα να κοστίζει 728 ευρώ, ναι καλά διαβάσατε. Το λεγόμενο Black Diamond πωλείται αποκλειστικά στο Scoopi Café. Aποτελείται από παγωτό με βανίλια Μαγαδασκάρης, σαφράν από το Ιράν, και φύλλα χρυσού 23 καρατίων.

 

6) Οι πιο συνηθισμένες γεύσεις παγωτού είναι η σοκολάτα , η βανίλια , η φράουλα και το φυστίκι και το πιο διάσημο σιρόπι αυτό της σοκολάτας, όχι πως πέσαμε απ’τα σύννεφα.

7) Η μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού παγκοσμίως γίνεται την Κυριακή .

8) Έρευνες έχουν δείξει ότι 7 στους 100 ανθρώπους μοιράζονται το παγωτό με το κατοικίδιο τους .

Λάτρεις του παγωτού πλέον ξέρουμε ποιον να ευχαριστούμε κάθε φορά που θα παραγγέλνουμε δυο και τρεις μπάλες στο παγωτό χωνάκι μας , Μάρκο Πόλο σε ευχαριστούμε. Η ζωή είναι σαν το παγωτό απολαύστε την πριν να λιώσει . xx

via GIPHY

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Το νέο reboot των «ThunderCats» ασελγεί στην παιδική μας ηλικία!

Όλα όσα γνωρίζουμε για την τέταρτη σεζόν του «Narcos»