Το πλαστικό καλαμάκι ενδέχεται να φύγει από τη ζωή μας, αργά ή γρήγορα. Ο Έλληνας όμως δεν πρόκειται ποτέ να κόψει το φραπέ. Εναλλακτικές που θα σας συναρπάσουν σε ένα κίνημα, #meta_to_kalamaki_ti, που μόλις γεννιέται..
Στη φράπα η ουσία είναι πάντα το παγάκι
μέτριο προς γλυκό, σπαστό το καλαμάκι.
έτσι τουλάχιστον λένε οι Χατζηφραγκέτα
Αλλά τώρα που σταδιακά θα αντικατασταθεί το πλαστικό το καλαμάκι, να δούμε πώς θα πίνουμε τον κλασικό πατροπαράδοτο και υπεραγαπημένο (ειδικά το καλοκαίρι), φραπέ.
Πρέπει να τονίσουμε πως η εφεύρεση του καλαμακίου πάει πίσω αιώνες, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να είναι αποκλειστικά κατασκευασμένο από πλαστικό, μη βιοδιασπώμενο.
Τούτου δοθέντος, παρακάτω σας προτείνουμε δέκα… “εναλλακτικούς” τρόπους.
Με στριφτό χαρτί Α4
Είσαι αραχτός με τον κολλητό στο μπαλκόνι, φέρνεις το τάβλι, το ανοίγεις, στήνεις τα ζάρια, χτυπάς τη φραπεδία και τσουπ, ψάχνεις για καλαμάκι αλλά τα καλαμάκια έχουν απαγορευτεί και κάποια λίγα τα βρίσκεις μόνο στη “μαύρη” στις ύποπτες πιάτσες.
Τι κάνεις; Πας στον εκτυπωτή, τσιμπάς μια κόλλα Α4, την κόβεις στη μέση για να τη μοιραστείς με τον κολλητό, τη στρίβεις και κάνεις δουλίτσα. Αν δεν έχεις εκτυπωτή, καλό είναι να προμηθευτείς χαρτί να υπάρχει. Προτιμάμε το ανακυκλώσιμο. Μη χρησιμοποιήσεις χαρτί εφημερίδας. Πέραν του ότι είναι πολύ μαλακό, θα πιεις καφέ εμπλουτισμένο με μελάνι.
Υπάρχουν και τα έτοιμα: Αν η χειροτεχνία δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να βρείτε χάρτινα καλαμάκια έτοιμα, πριν φτάσουν στη χώρα τα βιοδιασπώμενα. Βγαίνουν σε συσκευασίες των 100, κοστίζουν κάτι παραπάνω από το φτηνό πλαστικό, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ιδανικά για κοκτέιλ.
Με μπαμπού
Εδώ δεν πρωτοτυπούμε. Καλαμάκια μπαμπού υπάρχουν στην αγορά και είναι ταμάμ για κοκτέιλ με αλκοόλ αφού αφήνουν και τη σχετική επίγευση που κάνει τη διαφορά. Είναι λίγο πιο ακριβά από τα απλά πλαστικά που πωλούνται σήμερα, αλλά αξίζουν τον κόπο γιατί στο μέλλον δεν θα είναι ποινικοποιημένα.
Με κουτάλι
Η λύση αυτή προτείνεται μόνο στους φανατικούς του φραπέ. Τρως τον αφρό με το κουτάλι και πίνεις τον υπόλοιπο χωρίς καλαμάκι. Μάλιστα, μπορείς να γυρίσεις το κουτάλι ανάποδα και να συνεχίσεις να αναδεύεις τον φραπέ με τα παγάκια μέχρι να λιώσουν οριστικά και αμετάκλητα. Σε γενικές γραμμές τον φραπέ τον αναδεύεις μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον freddo καπουτσίνο. Ειδικά αν επιλέξετε αντί για αφρόγαλα την κρέμα που προσφέρουν ως δυνατότητα τα περισσότερα καφέ.
Με ποτήρι που έχει ενσωματωμένο καλαμάκι στο καπάκι
Δηλαδή με κάτι τέτοιο:
Σατανικό;
Με χοντρό μακαρόνι τρυπητό νο. 2
Πρόκειται για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του γνωστού Ελληναρά, εξυπνάκια. Εκείνου που σκέφτηκε σε στιγμές μέγιστης ραστώνης (aka βαρεμάρα) τον τρόπο που θα πιει το φραπεδάκι του σε στιγμές έλλειψης καλαμακίου. Είναι ιδανικά για παστίτσιο, θα γίνουν ένα κι ένα και για τον φραπέ. Στο κρύο ρόφημα το μακαρόνι δεν κινδυνεύει να ποτίσει υγρασία και να μαλακώσει και έτσι θα απολαύσετε τον καφέ σας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο να τσεκάρετε τη συσκευασία των ζυμαρικών σας. Δεν αρκεί να είναι τα πιο χοντρά, πρέπει να αναγράφουν πως φέρουν και τρύπα στη μέση.
Με στυλό bic
Το αυτομελανούμενο στυλό αποτέλεσε επανάσταση στη γραφή πριν από περισσότερο από μισό αιώνα. Ε, σήμερα θα κάνει το ίδιο και με το φραπέ. Θυμάστε όταν βγάζαμε το εσωτερικό εξάρτημα των διάσημων στυλό για να τα κάνουμε “φυσοκάλαμα”; Ε, τώρα θα αφαιρούμε το δοχείο της μελάνης και βουτάμε το περίβλημα στον καφέ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συστήνεται η καλή πλύση του στυλό πριν από κάθε χρήση.
Με αναπνευστήρα
Ο αναμάρτητος πρώτος το βατραχοπέδιλο βαλέτω. Εντάξει, αν έχετε επαγγελματικό, μεγάλο εξοπλισμό, θαρρώ θα δυσκολευτείτε να τον εφαρμόσετε στο ποτήρι του φραπέ. Ένας πιο μικρός αναπνευστήρας – βλέπε παιδικός – μπορεί όμως να φανεί ιδιαίτερα εξυπηρετική και δη σε μήνες που αυτός μένει αναξιοποίητος στη ντουλάπα.
Αν η κλίση στο στόμιο δεν σας εξυπηρετεί, μπορείτε να την αφαιρέσετε. Ωστόσο, το σύστημα εφαρμόζει τέλεια στο στόμα και θα κάνει την απόλαυση του καφέ ανεπανάληπτη. Αν πάλι είναι να πνιγείτε από φραπέ, βάλτε καλαμάκι πλαστικό και φροντίστε να το ανακυκλώσετε.
Με καλαμάκι βιταμίνη
Μήπως πέραν του αγαπημένου σου καφέ, αποφεύγεις οτιδήποτε άλλο; Μετά βίας πίνεις νεράκι και για χυμούς ούτε λόγος. Και ερωτώ; Από που θα πάρεις τις βιταμίνες σου; Ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε πως υπάρχουν ειδικά καλαμάκια (να πω τη μαύρη αλήθεια δεν γνωρίζουμε αν παρασκευάζονται από βιοδιασπώμενα υλικά) που προσφέρουν σε κάθε γουλιά γεύσεις, βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά έρχονται με γεύσεις (βατόμουρο, φράουλα, πορτοκάλι) και προορίζονται κυρίως για μικρά παιδιά. Από την άλλη, κανείς δεν ζημιώθηκε από λίγη παραπάνω βιταμίνη. Η ιδέα του φραπέ με γεύση φρούτων άλλωστε είναι παλιά. Τουλάχιστον δεκαπενταετίας. Μπέσα, μιλάμε τώρα. Ο Χοσέ από τις Σαββατογεννημένες έβρισκε πως είναι πολύ γευστικός με χυμό βερίκοκο.
Δείτε παρακάτω:
Με παγουρίνο, με ενσωματωμένο σπαστό καλαμάκι
Όσοι δεν έχετε ακόμη δικά σας παιδιά, ίσως δεν έχετε ανακαλύψει τη μαγεία των νέων παιδικών παγουριών . Δεν κλείνουν απλά, δεν λειτουργούν ως “θερμός” διατηρώντας το εσωτερικό τους σε ιδανική θερμοκρασίας. Φέρουν και ειδικό καλαμάκι από σιλικόνη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αυτό εσωκλείεται στο δοχείο, όταν κανείς κλείσει το καπάκι του. Εμάς πάλι μας έκλεψε την καρδιά το παρακάτω, γιατί έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στον Μπαζ.
Εκείνο που μας συνεκλόνισε ως τα μέσα, το είναι μας που λένε, είναι η δυνατότητα αλλαγής στο καλαμάκι των παγουριών αυτών. Υπάρχουν λοιπόν ανταλλακτικά σιλικόνης, αλλά και συνοδευτικά βουρτσάκια καθαρισμού, ώστε να μην σας χαλάσει τίποτα την απόλαυση ενός ιδανικά χτυπημένου φραπέ.
Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, που ενδεχομένως να μας διαφεύγουν. Αν σκεφτείτε κάτι ευρηματικό παρακαλώ να το συνεισφέρετε στα σχόλια ή ακόμη καλύτερα δίνοντας τα φώτα σας στο twitter ή το instagram με το Hashtag #meta_to_kalamaki_ti.
ΥΓ: Για να μην “αγχώνεστε”, τα καλαμάκια δεν θα φύγουν άμεσα από τη ζωή μας. Η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών της χώρας μας και τα μέλη της, αποφάσισαν να καταργήσουν σταδιακά τα μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες – είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους. Είναι ένα πρώτο βήμα εναρμονισμένο με την οικολογική συνείδηση που καλό είναι να έχουμε όλοι μας.
Όπως επισημαίνεται στην αναλυτική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ:
«Αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών.
Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος, καλούμε τους καταναλωτές όταν παραγγέλνουν ποτό να διευκρινίζουν: “Όχι καλαμάκι, παρακαλώ”, και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Η παραπάνω απόφαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης τη Πέμπτη 19 Απριλίου πως προτίθεται να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέδων καθώς και τις πλαστικές μπατονέτες.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
GIPHY App Key not set. Please check settings