in

10 απο τις πιο εμβληματικές ατάκες από ταινίες του Χόλιγουντ!

Έχουν αδιαμφισβήτητα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους τόσο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, όσο και στην καρδιά μας. Όχι μόνο έχουν ταυτιστεί με την ταινία στην οποία ακούγονται, αλλά έχουν επιτύχει να προστεθούν στο συλλογικό λεξιλόγιο σινεφίλ και μη.

Ο λόγος για τις πιο θρυλικές ατάκες που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες και έχουν γίνει τόσο κλασικές όσο και οι ίδιες οι ταινίες.

Από τις 100 πιο ιστορικές φράσεις που συγκέντρωσε το Hollywood Reporter, επιλέγουμε τις 10 πιο αντιπροσωπευτικές που έχουν ακουστεί από τα χείλη αγαπημένων ηθοποιών και έκτοτε έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

«I’ll be back»

Από την ταινία «Ο Εξολοθρευτής» (1984) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον και με πρωταγωνιστή -φυσικά- τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Η φράση που ταυτίστηκε τόσο με τον ίδιο τον ηθοποιό -ο οποίος τη χρησιμοποίησε και σε μεταγενέστερα φιλμ που πρωταγωνίστησε- όσο και με την ταινία, παρολίγον να μην ακουστεί ποτέ και η αιτία θα ήταν ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της!

Βλέπετε ο Άρνι ήθελε να αλλάξει την εν λόγω ατάκα διότι έκρινε ότι ακουγόταν περισσότερο ρομποτική από όσο έπρεπε. Αφήστε δε τη δυσκολία που είχε στο να προφέρει το «Ι’ll», σύμφωνα πάντα με όσα έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Όπως έλεγε και στον Κάμερον, είχε την εντύπωση πως ακουγόταν λες και έχει χάσει το μυαλό του.

Ευτυχώς για όλους μας, η άποψη του Σβαρτσενέγκερ δεν βρήκε σύμφωνο κανέναν και έτσι «Ο Εξολοθρευτής» μας άφησε κληρονομιά μια από τις πιο θρυλικές ατάκες του κινηματογράφου.

«Bond. James Bond»

H μοναδική στιγμή που ο γοητευτικός Σον Κόνερι μόλις έχει ανάψει το στιγάρο του και μας συστήνεται με το όνομα του πιο θρυλικού πράκτορα της 7ης Τέχνης, τουλάχιστον. Η ατάκα ακούγεται για πρώτη φορά στην ταινία του 1962 «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Εναντίον Δόκτωρ Νο». Από τότε έχουμε ακούσει -και πει- τη συγκεκριμένη φράση αμέτρητες φορές.

Για την ιστορία, αξίζει να γνωρίζετε ότι ο Ίαν Φλέμινγκ βάφτισε τον 007 καθώς έψαχνε το βαρετό ψευδώνυμο που θα μπορούσε να βρει στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Μα το Θεό, είναι το πιο ανιαρό όνομα που έχω ακούσει στη ζωή μου, είχε δηλώσει ο ίδιος για τη στιγμή που ανακάλυψε ένα από τα διασημότερα -πλέον- ονόματα στον κόσμο του βιβλίου και του κινηματογράφου.

«I see dead people»

Ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών, η «Έκτη Αίσθηση» έχει αφήσει εποχή, τόσο με τις ερμηνείες και τις jump scare σκηνές όσο και με το ανατρεπτικό της φινάλε. Ο μικρός Κόουλ ξαπλωμένος στο κρεβάτι του είναι έτοιμος να αποκαλύψει το τρομερό μυστικό του στον Δρ. Μάλκομ Κρόου που κρέμεται από τα χείλη του…

Τη στιγμή λοιπόν που του λέει ψιθυριστά ότι βλέπει νεκρούς ανθρώπους, η κάμερα για δευτερόλεπτα εστιάζει στο πρόσωπο του Μπρους Γουίλις. Το γεγονός αυτό στην αρχή βρήκε αντίθετο τον παραγωγό της ταινίας Φρανκ Μάρσαλ, ο οποίος ανησύχησε μήπως πρόδιδε την ανατροπή σχετικά με τον Δρ. Κρόου. Ωστόσο, από τις δοκιμαστικές προβολές που έγιναν με κοινό, φάνηκε πως ο Μάρσαλ άδικα ανησυχούσε.

«The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club»

Με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, ο Μπραντ Πιτ αραδιάζει τους κανόνες του Fight Club και μπαίνει στο πάνθεον των πιο γνωστών φράσεων της μεγάλης οθόνης.

Η ατάκα έκτοτε, προσαρμοσμένη αναλόγως, έχει ακουστεί σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Όσο για τους πρωταγωνιστές της, Μπράντ Πιτ και Έντουαρτ Νόρτον αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν πάρει αρκετά σοβαρά το ρόλο τους -τον οποίο αρχικά δεν είχαν και στο τσεπάκι, αφού έπαιζαν έντονα και τα ονόματα των Ματ Ντέιμον, Σον Πεν και Ράσελ Κρόου- παρακολουθώντας μαθήματα μποξ, τάε κβον ντο, πάλης κλπ.

«You talkin’ to me?»

Στην ταινία του 1976 «Ο Ταξιτζής», ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έκανε την κίνησή του… αυτοσχεδιάζοντας και μας έδωσε μια από τις καλύτερες ατάκες του κινηματογράφου και την καλύτερη της καριέρας του.

Το σενάριο έλεγε ότι ο Τράβις απλώς στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και μιλάει στον εαυτό του. Το μόνο που είχε να κάνει ο χαρακτήρας ήταν να κρατάει το όπλο παιχνιδιάρικα και παράλληλα να το παίζει σκληρός. Η ατάκα ήταν έμπνευση της στιγμής από τον Ντε Νίρο καθώς αυτοσχεδίαζε μπροστά στον καθρέφτη. Η φράση παρέμεινε στην ταινία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Όσοι αρνηθείτε πως έχετε πει τη συγκεκριμένη φράση με το γνωστό ύφος του Ντε Νίρο, ψεύδεστε ασυστόλως.

«I’m going to make him an offer he can’t refuse»

Επική ταινία, επικές ατάκες, επικός Μάρλον Μπράντο ως Δον Βίτο Κορλεόνε. Μιλάμε φυσικά για τον αξεπέραστο «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές και πιο διάσημες ατάκες του παγκόσμιου κινηματογράφου η οποία ακούγεται ελαφρώς παραλλαγμένη σε όλες τις ταινίες της τριλογίας, γεγονός που δικαιολογημένα να μην έχετε καταλάβει με τόσο βαμβάκι που είχε στο στόμα του ο Μπράντο.

Μάλιστα, όταν ο Κόπολα και ο Πούτζο έγραφαν το σενάριο της πρώτης ταινίας του «Νονού» βρίσκονταν σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να αλληλογραφούν συνέχεια κάνοντας προσθήκες, αλλάγες και διορθώσεις.

«May the Force be with you»

Σήμα κατατεθέν ολόκληρης της σειράς ταινιών «Ο πόλεμος των άστρων» («Star Wars») και μια ατάκα-ευχή που έχουν πει όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας και φυσικά όλοι εμείς!

Ο μόνος που καθύστερησε λίγο περισσότερο να χρησιμοποιήσει τη διαχρονική αυτή ατάκα του σινεμά ήταν ο Obi-Wan Kenobi που τον ακούμε να τη λέει στην ταινία «Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 2 – Η επίθεση των κλώνων».

Μακάρι η δύναμη να είναι μαζί σας, λοιπόν!

«You’re gonna need a bigger boat»

Η διάσημη ατάκα που ακούμε στα «Σαγόνια του καρχαρία» (1975) προέκυψε όταν ο σεναριογράφος Καρλ Γκόντλιμπ έκανε αλλαγές και διορθώσεις ξαναγράφοντας αρκετά κομμάτια από το σενάριο.

Μάλιστα η έμπνευση της φράσης προέκυψε από την πραγματικότητα, καθώς το συνεργείο αντιμετώπιζε το καθημερινό πρόβλημα να στήνει όλο τον εξοπλισμό από τις κάμερες και τα φώτα πάνω σε ένα μικροσκοπικό βοηθητικό σκάφος που μετά βίας χωρούσαν.

Έτσι η εν λόγω ατάκα έγινε το σκλόγκαν του συνεργείου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τη χρησιμοποιούσαν για οτιδήποτε πήγαινε στραβά, όπως έχει αποκαλύψει ο Γκόντλιμπ.

«Here’s looking at you, kid»

Το να επιλέξει κανείς μια μόνο ατάκα από το αριστούργημα της 7ης Τέχνης «Καζαμπλάνκα», με τους μύθους της μεγάλης οθόνης Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μοιάζει έργο ακατόρθωτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων έχει βραβεύσει την ταινία ως το «καλύτερο σενάριο όλων των εποχών», ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει αναδείξει ως μία μοναδική ερωτική ιστορία, που όσα χρόνια και να περάσουν συνεχίζει να συγκινεί γενιές και γενιές. Παράλληλα, η ταινία βρίσκεται στην τρίτη καλύτερη θέση στις αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών πίσω από τον «Πολίτη Κέιν» και τον «Νονό».

Εκτός από τη φράση «Here’s looking at you, kid» (5η θέση), οι υπόλοιπες 5 ατάκες της ταινίας που βρίσκονται στη λίστα με τις κλασικότερες όλων των εποχών στον πίνακα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και είναι οι εξής:

-«Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship» (20ή θέση)
-«Play it, Sam. Play “As Time Goes By» (28η θέση)
-«Round up the usual suspects» (32η θέση)
-«We’ll always have Paris» (43η θέση)
-«Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine» (67η θέση)

«Frankly, my dear, I don’t give a damn»

Η τελευταία φράση του Κλαρκ Γκέιμπλ ως Ρετ Μπάτλερ προς τη Βίβιαν Λι στο ρόλο της Σκάρλετ Ο’Χάρα στην ταινία «Όσα παίρνει ο Άνεμος» του 1939 έμελλε να αποτελέσει τη σημαντικότερη κινηματογραφική ατάκα όλων των εποχών σύμφωνα με τη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δυο μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας η λογοκρισία της εποχής αποφάσισε ότι η λέξη «damn» θα έπρεπε να αφαιρεθεί από το σενάριο ως προσβλητική.
Αν και δεν επιθυμούσαν την αλλαγή αυτή, οι παραγωγοί σκέφτηκαν 22 διαφορετικές εκδοχές της ατάκας, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία από προσχέδιο που σώζεται μέχρι σήμερα.


Ευτυχώς για όλους, τελικά το αμερικανικό… ΕΣΡ της εποχή εκείνης υποχώρησε και επέτρεψε να διατηρηθεί η επίμαχη λέξη, δίνοντας μας την πιο θρυλική ατάκα στην ιστορια του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

..Λίγο πριν το αρνί!

Πολυεθνικές εταιρίες στην Αμερική δίνουν άδεια στους νέους ιδιοκτήτες κατοικίδιων