in ,

X-Men: The real life origin

Όλοι γνωρίζουμε πάνω-κάτω τους X-men, με γνωστότερους από αυτούς τον Wolverine, τον Professor X, τον Magneto, την Storm, την Jean και φυσικά την Mystique. Ποιοί είναι ως χαρακτήρες, τι “υπερδυνάμεις” κατέχουν, αν πολεμούν για το καλό ή το κακό, ακόμα και ποιοί ηθοποιοί τους έχουν ενσαρκώσει σε ποιές και πόσες ταινίες. Γνωρίζουμε όμως πραγματικά τι ώθησε τους ανθρώπους της Marvel στο να δημιουργήσουν αυτούς τους “μεταλλαγμένους” και σχετικά περίεργους χαρακτήρες? Ήταν μιά πιθανή έλλειψη ή υπερβολική υπάρξη φαντασίας, ηταν η δημιουργία υπερηρώων που χρειαζόταν μια “διαφορετική” αντίληψη και προσέγγιση σχετικά με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως υπερήρωες ή απλά ένα καινούργιο “είδος” υπερηρώων που στόχευε στην διασημότητα μέσω των “ιδιαίτερων” χαρακτήρων της?

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε όλες αυτά τα ερωτήματα. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι η ομάδα των Χ-men έχει ένα σαφώς βαθύτερο κοινωνικό νόημα. Πρώτα απ’όλα όμως ας δούμε ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με τους X-men. Έκαναν την εμφάνιση τους στις 10 Σεπτεμβρίου το 1963. Τα πρωτοεμφανιζόμενα και ιδρυτικά μέλη της ομάδας των X-men ήταν 5, ο Archangel, ο Beast, ο Cyclops, ο Iceman και η Marvel Girl γνωστή και ως Jean Grey. Την εμφάνιση τους χωρίς όμως να αποτελούν ιδρυτικά μέλη έκαναν και ο Professor X και ο Magneto. Στην συνέχεια και ύστερα από την επιτυχία που γνώρισαν, εμφανίστηκαν καινούργιοι χαρακτήρες άλλοι με μεγαλύτερη επιτυχία και άλλοι.. με λιγότερη. Βέβαια την μεγαλύτερη επιτυχία με τεράστια διαφορά, τόσο σε αριθμό πωλήσεων κόμικ όσο και σε αριθμό εμφανίσεων, γνώρισε μονάχα ένας χαρακτήρας, εκείνος του Wolverine.

Όσο για την κινηματογραφική του πορεία είναι γνωστή αφού έχει κάνει την εμφάνιση του σε όλες τις ταινίες X-men ακόμα και για μιά σκηνή. Με το πέρας των χρόνων, οι ιστορίες πίσω από τους υπόλοιπους χαρακτήρες γινόντουσαν γνωστές, αν και σύμφωνα με τον εκδότη των X-men δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού “.. αν κάποιος έρθει στο γραφείο μου και το δέρμα του μετατραπεί σε μέταλλο( Colossus) ή καλυφθεί σε φλόγες( Torch), θα έχω την ίδια αντίδραση. Δεν θα έχει ιδιαίτερη διαφορά να γνωρίζω την προέλευση του…”.

 

Ας δούμε όμως τι πραγματικά αφορούν οι X-men και ποιό είναι το νόημα τους. Αρχικά να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των Χ-men “αποκτά” τις δυνάμεις τους κατα την εφηβεία έχοντας αλλαγές ανάλογες με εκείνες που περνά ένα άτομο κατά την εφηβική ηλικία. Δυνάμεις οι οποίες τους κάνουν να ξεχωρίζουν, να βγαίνουν εκτός ελέγχου ή να μην τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στα κοινωνικά δεδομένα ενώ σε ορισμένους χαρακτήρες οι “δυνάμεις” τους απεικονίζουν κάποιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης τους ή του χαρακτήρα τους. Ουσιαστικά, οι X-men αποτελούν προϊόν διαφόρων κοινωνικών αντιλήψεων σχετικά με θέματα όπως είναι ο ρατσισμος, η ομοφυλοφιλία, ο αντι-σημιτισμός, η θρησκεία και η πολιτική. Πάμε να δούμε πιό αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.

# Ρατσισμός

Αν και δεν ήταν αυτός ο σκοπός, ο Professor X συχνά συγκρίνεται με τον Martin Luther King Jr. ενώ ο “μαχητής” Magneto με τον Malcolm X. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο σκοπός των X-men αναφέρεται ως ” Xavier’s dream” πιθανή αναφορά στον διάσημο λόγο του M.L.K. “I have a dream”. Εμφανίζονται ομάδες ανθρώπων οι οποίοι πολεμούν για την εξαφάνιση των μεταλλαγμένων και απορρίπτουν κάθε περίπτωση ύπαρξης ατομικών δικαιωμάτων για όλους, το οποίο θυμίζει αρκετά την “Ku Klux Klan”. Ενώ συχνά μέσω των κόμικ γινόντουσαν και αναφορές σχετικά με διάφορα περιστατικά βίας, διαχωρισμού και υποδούλωσης “μεταλλαγμένων”, τα οποία λάμβαναν χώρα σε διάφορα σημεία του κόσμου, κυρίως στην Αμερική και την Νοτιο Αφρική την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

# Ομοφυλοφιλία

Σημαντικό στοιχείο που συνδέει τους X-men και τις “δυνάμεις” τους με την ομοφυλοφιλία ως θέμα, είναι η έναρξη εμφάνισης τους στην περίοδο της εφηβείας. Χαρακτήρες όπως ο Anole, η Bling!, η Mystique και ορισμένοι άλλοι είναι γνωστό πως είναι είτε ομοφυλόφιλοι είτε bisexual. Ενώ ορισμένοι χαρακτήρες παρουσιάζουν transexual προσωπικότητες αφού έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν το φύλο τους κατά βούληση. Τέλος, σε μια σειρά κόμικ ο κόσμος μας έρχεται αντιμέτωπος με έναν φονικό ιό, χωρίς μια φαινομενική θεραπεία, ο οποίος αρχικά εξαπλώνεται μεταξύ των μεταλλαγμένων, με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που ο ιός του AIDS εξαπλώθηκε αρχικά μεταξύ των ομοφυλόφιλων ατόμων.

# Αντι-σημιτισμός

Ο Magneto αποτελεί, επιζήσαντα του ολοκαυτώματος και μοιράζεται την ίδια ιστορία μαζί με πολλούς Εβραίους στην Ναζιστική Γερμανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα κόμικ, “έχασε” τους γονείς του και την αδερφή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς ενώ ο ίδιος παρέμεινε ζωντανός λόγω των δυνάμεων του. Στην ταινία, η ιστορία είναι ελαφρώς διαφορετική αφού γίνονται διάφορα πειράματα πάνω του και γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας της μητέρας του. Μάλιστα σε μιά σειρά κόμικ, το νησί Genosha, αποτελεί “αποθήκη” μεταλλαγμένων δούλων στους οποίους δίνονται αριθμοί όπως και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

# Θρησκεία

Η θρησκεία αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας των X-men. Σε μιά σειρά κόμικ του 1982, διαδραματίζονται οι θρησκευτικές εμμονές του William Stryker και των “Εξαγνιστών” του, οι οποίοι ανήκουν σε μια θρησκευτική ομάδα, σύμφωνα με την οποία οι μεταλλαγμένοι δεν είναι άνθρωποι αλλά παιδιά του διαβόλου και προσπαθούν να τους εξολοθρεύσουν. Αντίθετα, για ορισμένους μεταλλαγμένους η θρησκεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους όπως είναι ο Nightcrawler, ένας πιστός καθολικός και ο Dust. ένας ένθερμος μουσουλμάνος.

# Πολιτική

Η εχθρική πολιτική εναντίον των μεταλλαγμένων συχνά παρομοιάζεται με εκείνη που είχε το Αμερικάνικο κονγκρέσο σχετικά με τους κομμουνιστές. Μάλιστα στην ταινία του 2000 των Χ-men, ο γερουσιαστής Robert Kelly, ζητά να δημιουργηθεί μιά λίστα με τους μεταλλαγμένους που υπάρχουν όπως και η λίστα που είχε φτιαχτεί σχετικά με τα άτομα που δούλευαν στην κυβέρνηση και ήταν μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος στα μέσα του 1950.

Αυτό που ουσιαστικά προωθείται μέσω των χαρακτήρων της ομάδας των X-men είναι η διαφορετικότητα. Διαφορετικά άτομα απο μειοψηφικές ομάδες είτε αυτές αφορούν την χώρα προέλευσης, είτε τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, είτε τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Άτομα όπως ο Wolverine,o Deadpool και η Aurora που προέρχονται από τον Καναδά, ο Sabra από το Ισραήλ, ο Colossus και η Magik που προέρχονται από την Ρωσία, η Karma, μια αφοσιωμένη Καθολική από το Βιετνάμ, η Storm που αποτελεί παιδί ενός Αφρο-Αμερικάνου και μιας Κενυάτισσας και ο Anole ένα άτομο γνωστό στην κοινότητα για τις ομοφυλοφιλικές του επιλογές βρίσκουν την θέση τους, κυρίως στην Αμερικάνικη κοινωνία, ξεχωρίζουν για τους δικούς τους λόγους και τις δυνάμεις τους και πολεμούν ο καθένας είτε για το καλό είτε για το κακό αλλά πάνω απ’ όλα πολεμούν για τους ανθρώπους τους και τις ιδιαιτερότητες που έμφανίζουν.

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Oι 20 καλύτερες ξένες σειρές της τελευταίας δεκαετίας!

Η πριγκίπισσα με το μουστάκι που έκανε 13 άντρες να αυτοκτονήσουν επειδή τους απέρριψε!