in ,

10 αγαπημένες παιδικές σειρές των ’80s

Κάποιος που δεν έχει ζήσει τα παιδικά του χρόνια στη χρυσή και νοσταλγική δεκαετία του ’80, θα πάθαινε… πολιτισμικό σοκ -τουλάχιστον- βλέποντας μαριονέτες, κούκλες και κινούμενα σχέδια με φτωχά γραφικά σε αναλογική εικόνα και ήχο και σε ασπρόμαυρη -ενίοτε- οθόνη. Για όλα εμάς τα παιδιά των ’80s όμως, οι παιδικές σειρές της εποχής ήταν κάτι παραπάνω και από πολύτιμος θησαυρός, παραμένοντας απαραίτητο σημείο αναφοράς σε κάθε νοσταλγικό ταξίδι στην παιδική μας ηλικία.

Ενδεχομένως να μας χαρακτηρίζατε υπερβολικά ρομαντικούς, διόλου αντικειμενικούς και σίγουρα άδικους όταν συγκρίνουμε παλιές και νέες παιδικές εκποπές, για αυτό σας προ(σ)καλούμε να γίνετε συνεπιβάτες μας σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, γνωρίζοντας 10 από τις πιο αγαπημένες παιδικές σειρές των 80s, τότε που όλα ήταν πιο αθώα, πιο απλά και σίγουρα πιο ξέγνοιαστα.

H Οδύσσεια του Διαστήματος

Η σειρά εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τους ήρωές της και αφηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα με φόντο το αχανές διάστημα.

Ένα από τα πιο αγαπημένα προγράμματα των αγοριών στα μακρινά ’80s, το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1983 από την ΕΡΤ με τις φωνές των ηθοποιών: Τάσου Κωστή, Ματίνας Καρρά, Μάνου Βενιέρη, Αργύρη Παυλίδη, Υβόνης Μεταξάκη.

Χιλιοποδαρούσα

H οικογένεια Σοφιανού κατασκευάζει τις πασίγνωστες πλέον κούκλες της για ακόμα μια θρυλική παιδική σειρά των 80s και κερδίζει ξανά την αγάπη μας.

Ο λόγος για τη γνωστή μας Χιλιοπαδαρούσα με παρουσιαστή τον Νίκο Πιλάβιο και τις κούκλες: Ροζαλία Μπουρμπουρίδου, Τιμολέοντα Αλαλέων και Χιλιοποδαρούσα.

Από το Νοέμβριο του 1983 που ξεκίνησε να προβάλλεται, η «Χιλιοποδαρούσα» ανανέωνε το ραντεβού της μαζί μας κάθε Κυριακή μεσημέρι από το κανάλι της ΕΡΤ, ρίχνοντας τίτλους τέλους το 1987.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σήμα της εκπομπής ήταν σε σύνθεση του Σταμάτη Σπανουδάκη, ενώ η μουσική της σειράς γράφτηκε από τους Σταμάτη Σπανουδάκη, Σάκη Τσιλίκη και Ροζάνα Λαδά.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Το συγκινητικό παραμύθι της σουηδής συγγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ για το οποίο έλαβε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909 – η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη διάκριση- μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με μεγάλη επιτυχία.

Λίγο τεμπέλης, πολύ άτακτος και ακόμα πιο σκανταλιάρης πειράζοντας τους πάντες, ο 14χρονος Νιλς καταλήγει ένα ξωτικό να τον μεταμορφώσει σε μικροσκοπικό ανθρωπάκι με αποτέλεσμα να βρεθεί να ταξιδεύει με ένα κοπάδι αγριόχηνες.

Το θαυμαστό και γεμάτο απρόοπτα και εκπλήξεις ταξίδι του Νιλς εκτός από τον ίδιο μάγεψε και όλες τις ’80s παιδικές ψυχούλες. Η φωνή του Νιλς ανήκει στην Φάνη Πολέμη.

Φρου Φρου

Πολυλογάς, σκανταλιάρης, άτακτος, γεμάτος απορίες με έμφυτη περιέργεια αλλά τρομερά αξιαγάπητος! Ο λόγος φυσικά για το ξυπόλητο πλασματάκι με τα φουντωτά κόκκινα μαλλιά που άκουγε στο όνομα Φρου Φρου και αγαπήσαμε ιδιαίτερα ως παιδιά.

Ο Φρου Φρου ήταν ένα μικροσκοπικό ξωτικό που βρήκε καταφύγιο κοντά σε έναν ηλικιωμένο επιπλοποιό, τον «παππούλη» όπως του άρεσε να τον αποκαλεί με τη φωνή της Κλεοπάτρας Ροντήρη. Ο Φρου Φρου είχε το χάρισμα να γίνεται αόρατος σε κάθε άνθρωπο που τον πλησίαζε, εκτός φυσικά από τον αγαπημένο του παππούλη.

Αστυνόμος Σαΐνης

Αδέξιος, γκαφατζής και ξεχασιάρης, ο… βιονικός Αστυνόμος Σαΐνης μνημονεύεται με νοσταλγία μέχρι και σήμερα.

«Εμπρός καλό μου χέρι» και ένα σωρό άλλα πολύπλοκα εξαρτήματα συχνά τον έβαζαν σε μπελάδες, όσο και αν προσπαθούσε για το αντίθετο. Ευτυχώς, πάντα με την πολύτιμη, αλλά μυστική, βοήθεια της ανιψιάς του Πέννυς και του σκύλου Μπρέιν, ο Σαΐνης κατάφερνε τελικά να ξεπερνά τις παγίδες του σατανικού Δόκτορα Κλάους ο οποίος έκανε τη ζωή του Σαΐνη δύσκολη κάθε φορά που έβαζε το χέρι του.

Το πρώτο επεισόδιο του Σαΐνη προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 10 Ιανουαρίου 1985 και η φωνή του Αστυνόμου Σαΐνη ανήκει στον ηθοποιό Τάσο Κωστή ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου.

Του κουτιού τα παραμύθια

Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η μικρή -τότε- Παρασκευούλα ήταν ένα πολύ τυχερό κορίτσι. Ο λόγος; Μα φυσικά επειδή κάτω από το κρεβάτι της είχε ένα μαγικό κουτί γεμάτο παραμύθια και μουσική. Έτσι, λίγο πριν η μικρή Παρασκευή κοιμηθεί, άνοιγε το θαυμαστό εκείνο κουτί και τότε τέσσερις αξιαγάπητες -η καθεμιά με τον τρόπο της- φιγούρες (η οικογένεια Σοφιανού έχει βάλει και εδώ το μαγικό χεράκι της), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού), ξεκινούσαν να αφηγούνται ιστορίες από κάθε σημείο της γης.

Η παιδική σειρά μεταδόθηκε τις τηλεοπτικές σεζόν 1987-1988 και από την πρώτη στιγμή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι με νοσταλγία και συγκίνηση την αναπολούμε ακόμα.

Κάντυ-Κάντυ

Δεν υπάρχει κορίτσι στα ’80s που να έχανε επεισόδιο της γλυκιάς, ρομαντικής και πολυπαθούσας Κάντυ-Κάντυ.

Το αγαπημένο ιαπωνικό μάνγκα με πρωταγωνίστρια την Κάντας Γουάιτ Άρντλεϊ, με τα μακριά ξανθά -πιασμένα σε κοτσίδες- μαλλιά και τις φακίδες πήρε το όνομά Κάντυ από μια κούκλα που είχε βρεθεί δίπλα της με τη λέξη Candy γραμμένη πάνω της. Μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστέι η ζωή της Κάντυ και δεν ήταν λίγες οι φορές που μαζί της χύναμε μαύρο δάκρυ με αποκορύφωμα το θάνατο του αγαπημένου της Άντονυ. Να μην αναφερθούμε δε και στην εξοργιστική συμπεριφορά των αδερφών Νηλ και Ελίζα και συγχυστούμε πάλι.

Η αγαπημένη σειρά κινουμένων σχεδίων προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1984-987 γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία. Η φωνή της αγαπημένης Κάντυ ανήκει στην Ματίνα Καρρά.

Σπορτ Μπίλλυ

Ο αγαπημένος όλων με διαφορά και μάλιστα μια από τις παιδικές σειρές που έχει προβληθεί σε επανάληψη περισσότερο από κάθε άλλη.

Ο Σπορτ Μπίλλυ με τη μαγική του τσάντα που χώραγε μέσα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε κατάφερνε να φέρει εις πέρας όποια αποστολή αναλάμβανε έχοντας ως βοηθούς τη φίλη του Λίλλυ και το σκύλο του Γουίλλυ. Οι αιώνιοι εχθροί του αγαπημένου ήρωα ήταν η σατανική βασίλισσα Βάντα με τη βροντερή φωνή ικανή να τρομοκρατήσει κάθε παιδί του ’80 και ο υπηρέτης της, Σάιπ.

Η σειρά σήκωσε αυλαία τον Απρίλιο του 1981 και ως Σπορτ Μπίλλυ ακούγαμε τον ηθοποιό (σκηνοθέτη και συγγραφέα) Γιάννη Καλατζόπουλο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τραγούδι των τίτλων ερμήνευε ο Λάκης Τζορντανέλι.

Θάντερκατς

Το παρακολουθούσαμε ανελειππώς και ως -μεγάλα παιδιά- θα το παρακολουθούσαμε και πάλι με την ίδια χαρά και λαχτάρα!

Η παρέα του Λάιονο (Τσιτάρα, Τάιγκρα, Πάνθρο, Γουάιλικατ, Γουάιλικιτ και Σναρφ) που έφτασε από τον πλανήτη της Θαντέρα έχοντας μαζί το πολύτιμο ξίφος με το μάτι της Θαντέρα -πηγή δύναμης των Θάντερκατς- είχε κάθε φορά να αντιμετωπίσει τον τρομερό μάγο-μούμια Μάμρα που προσπαθούσε να τους εξοντώσει.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1985 και το μουσικό σήμα των τίτλων που παραμένει διαχρονιό μας προκαλεί ακόμα ρίγη συγκίνησης και νοσταλγίας.

Φρουτοπία

«Η Φρουτοπία «είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού». Το αριστούργημα του Ευγένιου Τριβιζά μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, με τις χαρακτηριστικές μαριονέτες από την οικογένεια Σοφιανού και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Είμαστε σίγουροι ότι -όπως και εμείς- θυμάστε ακόμα τα ονόματα των χαρακτήρων: ο Αιμίλιος το Μήλο, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, η Μαρουλίτα το Μαρούλι, η Πιπεριά η Φαρμακόγλωσσα, ο Φραγκίσκος το Φραγκόσυκο, ο Βλάσης το Βλίτο, ο Βρασίδας το Κρεμμύδι, ο Ανανίας το Πεπόνι, η Μάτα η Ντομάτα, ο Μανώλης ο Μανάβης και φυσικά… ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μας κρατούσαν συντροφιά από το Νοέμβριο του 1985 που ξεκίνησε να προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο από το κανάλι της ΕΡΤ.

Στους ήρωες της Φρουτοπίας, δάνεισαν τις φωνές τους γνωστοί ηθοποιοί όπως οι: Δημήτρης Πιατάς, Άννα Παναγιωτοπούλου, Δάνης Κατρανίδης, Ντίνα Κώνστα, Παύλος Κοντογιαννίδης, κ.ά. Συνολικά προβλήθηκαν 47 επεισόδια, χωρίς να προβληθεί ποτέ ωστόσο το φινάλε της Φρουτοπίας.

Πηγή

 

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Escape Rooms & Αυτογνωσία

Dr Martens: Πως δημιουργήθηκαν τα πιο διάσημα μποτάκια του κόσμου!