in , ,

Πόσα δε ξέρουμε για τα όνειρά μας τελικά ;

Πόσα βράδια δεν έχετε ξυπνήσει άσχημα βλέποντας κάποιον εφιάλτη ή γλυκά με μια ηρεμία στο πρόσωπο σας ή ακόμα και χωρίς να θυμάστε αν έχετε δει κάποιο όνειρο; Οι απαντήσεις και οι θεωρίες για όλα αυτά είναι πολλές , για να δούμε πόσα δε ξέρουμε για τα όνειρά μας τελικά.

Τι είναι όνειρο ;

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmund Freud και τον Carl Jung. Ο Freud πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη , αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο , το οποίο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. O Jung παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα “παράθυρο” στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου , ίσως αυτή η θεωρία να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Όσα δε ξέρουμε για τα όνειρα και τον ύπνο μας

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες θα παραθέσουμε ορισμένες αλήθειες για τα όνειρα και τον ύπνο μας.

  1. Γνωρίζατε ότι το 80% του πληθυσμού βλέπει έγχρωμα όνειρα ενώ το 20% ασπρόμαυρα ; βέβαια δεν έχει δοθεί επιστημονικά, ακόμα, μια πλήρης εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό.
  2. Σε όλους σας θα έχει συμβεί να δείτε κάποιο όνειρο πολλές φορές ή παρεμφερές στην ιστορία του , αυτό όπως εξηγεί η επιστήμη συμβαίνει γιατί κάτι σας αγχώνει υποσυνείδητα και εκφράζεται μέσω των ονείρων.
  3. Το 90% των ονείρων σας ξεχνιέται μόλις ξυπνήσετε , πρακτικά μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% δεν το θυμάστε καν.
  4. Στα όνειρα μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε. Μια πληροφορία που θα σας εντυπωσιάσει καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε δει στον ύπνο σας ανθρώπους που δε γνωρίζετε καν. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε δει εκατοντάδες πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ζωής μας , αλλά δεν τα θυμόμαστε. Έτσι έχουμε μια ατελείωτη προσφορά χαρακτήρων για τον εγκέφαλο μας για να την αξιοποιήσει στα όνειρά μας.
  5. Όνειρα βλέπουμε όλοι , αν πάλι νομίζετε πως δεν ονειρεύεστε απλά έχετε ξεχάσει τα όνειρα που είδατε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  6. Μπορούμε να έχουμε 4 έως 7 όνειρα κάθε βράδυ , συγκεκριμένα ονειρευόμαστε μια με δύο ώρες καθημερινά.
  7. Οι ψυχολόγοι θεωρούν τους εφιάλτες χρήσιμους. Μπορεί να πετάγεστε από τον ύπνο σας φοβισμένοι αλλά σύμφωνα με έρευνες οι εφιάλτες υποδεικνύουν όσα υποσυνείδητα φοβάστε και βοηθούν την ένταση να ξεσπάσει.
  8. Τα όνειρα παραλύουν το σώμα. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται το σώμα είναι φαινομενικά παράλυτο όταν ονειρευόμαστε. Αυτό συμβαίνει για να μην αναπαριστούμε τις κινήσεις σε καταστάσεις που βιώνουμε κατά τη διάρκεια των ονείρων μας.
  9. Όσο διαρκούν τα όνειρα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο ύπνος έχει συνδεθεί με την ηρεμία και την ξεκούραση, στην πραγματικότητα όμως ο εγκέφαλος μας είναι πιο δραστήριος κατά τη διάρκεια του ύπνου από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  10. Τα όνειρα είναι προφητικά ; Κι όμως δεν είναι λίγες οι φορές που είτε εσείς οι ίδιοι είτε γνωστοί σας , σας έχουν αναφέρει κάποιο προφητικό όνειρο. Γεγονότα που ονειρεύτηκαν και συνέβησαν λίγο αργότερα με ακριβώς τον τρόπο που τα ονειρεύτηκαν. Τα άτομα αυτά είθισται να έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση ή για να ικανοποιήσουμε και τους πιο ρεαλιστές της παρέας να πρόκειται για απλή σύμπτωση.Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα περίεργο γεγονός που όμως δεν αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα.

 

Φαντασμαγορικά, απλά, σύνθετα ή από κάποια άλλη εποχή το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτά. Θα σας αποχαιρετήσω με ένα απόφθεγμα που με βρήκε σύμφωνη σε κάθε φράση του:
<< Τα όνειρα υπάρχουν για να εκφράσουν κάτι που το εγώ μας δε ξέρει ή δε μπορεί να καταλάβει.>>
Κάρλ Γιούνγκ

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2018!

10 διάσημα παριζιάνικα γλυκά!