in , ,

Τεκίλα: όσα δεν ξέρατε για το αγαπημένο σας ποτό!

Δύσκολα θα ακούσει κανείς τη λέξη τεκίλα και δε θα του έρθουν ακαριαία στο μυαλό ξενύχτια , δυνατά μεθύσια και πολλές γύρες από σφηνάκια , πόσα πράγματα δε ξέρουμε όμως για το αγαπημένο μας ποτό;

Προέλευση

Η τεκίλα , λοιπόν , είναι ένα απεσταγμένο αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από το φυτό μπλέ αγαύη (Agave tequilana) , κυρίως από την περιοχή γύρω από την πόλη Τεκίλα, βορειοδυτικά της μεξικανικής πολιτείας Χαλίσκο, στο Μεξικό. Οι λάτρεις της Τεκίλας ίσως γνώριζαν την προέλευση της αυτό που δύσκολα γνωρίζει κάποιος είναι ότι σύμφωνα με τους μεξικανικούς νόμους, η Τεκίλα μπορεί να παρασκευαστεί στην πολιτεία Χαλίσκο αλλά και σε περιορισμένες περιοχές των πολιτειών Γουαναχουάτο ,Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ και Ταμαουλίπας, καθώς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν ότι τα ποτά που ονομάζονται <<τεκίλα>> μπορούν να παραχθούν μόνο στο Μεξικό, και μόνο έπειτα από το 2006 μετά από μια συμφωνία μπορούν να σταλούν χύμα ποσότητες για εμφιάλωση στις ΗΠΑ.

Μιας και αναφερόμαστε στην προέλευση του αγαπημένου μας ποτού να καταρρίψουμε και ένα μύθο που πιθανώς πολλοί έχουμε στο μυαλό μας , η τεκίλα δεν παράγεται από κάκτο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω παράγεται από την καρδιά της μπλε αγαύης , η αγαύη δεν είναι κάκτος αν και μοιάζει αρκετά εξωτερικά , έχει τελείως διαφορετικό κύκλο ζωής. Στο Μεξικό υπάρχουν 136 είδη αλλά μόνο η απόσταξη από τη μπλε αγαύη μας δίνει την τεκίλα.
Μιας και σήμερα αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού έχει θεσπιστεί ένα συμβούλιο ελέγχου και προστασίας ποιότητας του προϊόντος, το CRT (Consejo Regulador del Tequila). Καλό θα ήταν, λοιπόν , να ελέγχουμε την ένδειξη CRT πάνω στα προϊόντα .

Φωτογραφία: makuca.deviantart.com

Τύποι τεκίλας

Στηριζόμενοι πάνω σε κάποια βασικά είδη τεκίλας πλέον έχουμε αρκετές παραλλαγές στις συνταγές , άρα και κατηγορίες αυτών. Εμείς, όμως , θα αναφερθούμε στους τέσσερις βασικούς τύπους τεκίλας.

Silver, Plata, Blanco : καθαρή , μη ωριμασμένη λευκή τεκίλα που εμφιαλώνεται αμέσως ή μέσα σε 60 ημέρες από την απόσταξη της.

Gold, Oro, Suave : κίτρινη τεκίλα , με τη διαφορά ότι γίνεται προσθήκη βελτιωτικών συστατικών συνήθως καραμέλας και εσάνς δρυός σε ποσοστό μέχρι 1% του συνολικού βάρους.

Reposado : ωριμασμένη από 2 έως 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Έχει ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα.

Anejo : αυτή που ονομάζεται <<παλαιωμένη>> και η παλαίωση της διαρκεί από 8 έως 10 χρόνια.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αγαπημένη , από ότι δείχνουν τα στατιστικά μεγάλης μερίδας ανθρώπων , τεκίλα με σοκολάτα. Υπέροχη αρωματική σύνθεση με νότες κακάου , πινελιές μαύρης σοκολάτας , καβουρδισμένου φουντουκιού και βανίλιας σε διακριτικό βοτανικό φόντο από την αγαύη της τεκίλας , πραγματική απόλαυση. Συνίσταται σε όσους στα σφηνάκια προτιμούν τεκίλα.

Φωτογραφία: corsiperbarman.it

Τεκίλα και υγεία

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται η τεκίλα μπορεί να συνδυαστεί με την υγεία μας δίνοντας ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα , επιστήμονες ανακάλυψαν πως το φυσικό γλυκαντικό που περιέχει η μπλε αγαύη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη να χάσουν βάρος. Ο κύριος λόγος είναι ότι το φυσικό αυτό γλυκαντικό  λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των “καλών” μικροβίων στο στόμα και το έντερο.

Αυξάνει , επίσης , την αίσθηση του κορεσμού οπότε και μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα, υπό την έννοια ότι δεν θα νοιώθουν , όσοι την καταναλώνουν , τόσο έντονα το αίσθημα της πείνας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό , είναι να μην συγχέουμε το εν λόγω φυσικό γλυκαντικό με το σιρόπι αγαύης, που έχει γίνει ευρέως γνωστό τελευταία, και αυξάνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της τεκίλας στην υγεία μας δε σταματούν εδώ όμως. Ίσως και να είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ποτό χωρίς τύψεις καθώς φαίνεται πως η μπλε αγαύη βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου από το σώμα μας. Η μελέτη έγινε στο Center for Research and Advanced Studies (Cinvestav) του Μεξικού από τη δρ Mercedes López, η οποία δήλωσε πως «η κατανάλωση των γλυκαντικών που περιέχονται στην αγαύη, σε συνδυασμό με επαρκή εντερικά μικρόβια, προωθούν τη δημιουργία νέου οστού, ακόμα και με την παρουσία οστεοπόρωσης».

Φωτογραφία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πώς πίνεται τελικά η τεκίλα ;

Σφηνάκια τεκίλας , άλλοι βάζουν αλάτι στον καρπό τους δαγκώνουν μια φέτα λεμόνι και viva mexico , άλλοι πάλι προτιμούν κανέλα , πορτοκάλι ή σκόνη κακάο και όμως όλα αυτά είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα . Οι γνώστες και έμπειροι της τεκίλας μας ενημερώνουν για το πως πρέπει να πίνουμε το μεξικάνικο αυτό ποτό και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να σεβόμαστε τη γεύση και την αξία της. Αρχικά , όχι φέτα λεμόνι και αλάτι όταν πίνετε τεκίλα , αυτά βοηθούν τους άπειρους πότες να ανέχονται τη γεύση κατώτερων ποιοτικά ποτών. Η πραγματική τεκίλα έχει τέλεια γεύση από μόνη της και δε χρειάζεται επιπρόσθετα.

Επίσης, όχι σκουλήκι στην τεκίλα, φαίνεται πως αυτό αποτελεί περισσότερο ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Συνηθίζεται να συνοδεύει κάποια χαμηλής ποιότητας mezcal, κάτι σαν κονιάκ που παράγεται κι αυτό από αγαύη με διαφορετικό τρόπο απόσταξης. Θα πρέπει να την μυρίσετε να την στροβιλίσετε και να γευτείτε κάθε της στάλα, με τη συμβολή όλων των αισθήσεων, από τη μύτη, έως το στόμα και το λαιμό. Σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και ο καθένας μπορεί να απολαύσει το ποτό του όπως προτιμάει εξάλλου αυτά δεν έχουν σημασία μετά από τρία ποτά τεκίλας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η τεκίλα λένε είναι σαν το Μεξικό : διασκεδαστική, ερωτική και λίγο επικίνδυνη. Με πιο θεωρητικούς όρους είναι το απόσταγμα που φτιάχνεται από την καρδιά της μπλε αγαύης , αγαύη ή αγάπη τελικά ; τι λέτε ; Βγείτε , πιείτε , διασκεδάστε και θα μάθουμε ! !

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μεγάλη κίνηση από Μεγάλους DRAPETES

Τα 5 πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου