in ,

8 γκάνγκστερ που άφησαν εποχή

Συνωμοσίες, συμμορίες, παράνομο εμπόριο, ναρκωτικά, πλούτη, όπλα, δολοφονίες, φυλάκιση είναι κάποιες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να πλαισιώνουν τον όρο γκάνγκστερ. 

Σε όλον τον κόσμο, κατά τα χρόνια των αυστηρών απαγορεύσεων από την αυγή του 20ουαιώνα αλλά και προγενέστερα, έκαναν την εμφάνισή τους είτε ως στυγνοί εγκληματίες είτε ως επικίνδυνα και αιμοβόρα καρτέλ που σκόρπιζαν τον θάνατο σε όποιον προκαλούσε εμπόδια στις παράνομες δραστηριότητές τους. Κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια, χρυσό και πολυτέλειες αλλά έζησαν ως κυνηγημένοι και καταδιωγμένοι, από τις εκάστοτε αρχές, τους αντιπάλους τους ή τους ίδιους τους «έμπιστους» συνεργάτες τους.Παρακάτω βρείτε τους πιο διάσημους γκάνγκστερ που άφησαν εποχή και χάρισαν πλούσια έμπνευση σε συγγραφείς, σεναριογράφους, κινηματογραφιστές.

AL CAPONE

Ο Αλφόνσο Αλ Καπόνε ήταν διαβόητος κακοποιός, λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών που έδρασε στις ΗΠΑ και δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931 κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Ήταν ο άνθρωπος πίσωα από την« σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» και το 1930 ήταν ο νούμερο ένα πιο επικίνδυνος εγκληματίας της πόλης του Σικάγο. Η περιουσία που απέκτησε από τις παράνομες δραστηριότητές του έφτανε τα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέθανε από ανακοπή καδιάς το 1947.

CHARLES “LUCKY” LUCIANO

Ο Σικελός γκάνγκστερ θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οργανωμένου εγκλήματος στις Η.Π.Α., μοιράζοντας τη Νέα Υόρκη σε πέντε διαφορετικές οικογένειες της Μαφίας. Ο Λάκι Λουτσιάνο μεταμόρφωσε τη Μαφία από συμμορία κακοποιών σε πανεθνική οργάνωση βασισμένη σε νόμιμες επιχειρήσεις-βιτρίνα. Ο ιταλικής καταγωγής «νονός» έμελλε να περάσει στα εγκληματολογικά κιτάπια ως ο απόλυτος αρχιτέκτονας του σύγχρονου εγκλήματος, μετατρέποντας την Κόζα Νόστρα σε απόλυτη εξουσία, κινώντας τα νήματα από την Ιταλία. Υπέστη καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών ενώ βρισκόταν στο αεροδρόµιο της Νάπολης υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί μιλούσαν για έγκλημα, αλλά καμία πληροφορία δεν διαπέρασε τη σιωπή της “ομερτά”.

FRANK LUCAS

Σε ηλικία 16 ετών, ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του με μια ένοπλη ληστεία σε ένα μπαρ και σε ένα κοσμηματοπωλείο στο Χάρλεμ το στέκι των εμπόρων και των εγκληματικών συμμοριών.
Γρήγορα, εντάχθηκε στην μαφιόζικη ομάδα του γκάνγκστερ Έλσγουορθ Τζόνσον. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα διεθνές σύστημα διανομής ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά πέρναγαν στις ΗΠΑ από το Βιετνάμ με τη βοήθεια των στρατιωτών και με τη σειρά του ο Λούκας τους πλήρωνε αδρά για τις υπηρεσίες τους. Όταν συνελήφθη, έδωσε τα ονόματα των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και ένα μεγάλο αριθμό διεφθαρμένων αστυνομικών, που είχε και ο ίδιος δωροδοκήσει οπότε φυλακίστηκε μόνο για πέντε χρόνια. Η περιουσία του ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια δολάρια και η κόρη του τα διαθέτει για φιλανθρωπίες μέσω μιας ΜΚΟ που έχει ιδρύσει.

MEYER LANSKY

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς γκάνγκστερ της εποχής του. Γεννήθηκε από Πολωνούς Εβραίους γονείς στη Ρωσία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1911. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του από την κλοπή αυτοκινήτων τις διαρρήξεις και το λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών. Κατά τα 1932-1934 σχηματίσε ένα εθνικό συνδικάτο του εγκλήματος αφού συνεργάστηκε με τον Λάκι Λουτσιάνο και μετάτράπηκε σε δυναμικό τραπεζίτη αφού χρησιμοποιούσε δημόσιους λογαριασμούς για να ξεπλένει το μαύρο χρήμα. Πέρασε στην αγορά των (παράνομων) τυχερών παιχνιδιών μέσω των καζίνο σε Λας Βέγκας, Φλόριντα και αργότερα στην Κούβα.  Στο απόγειο της καριέρας του η περιουσία του ανέρχονταν σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και προσπάθησε να διαφύγει στο Ισραήλ, ο Lansky αναγκάστηκε  να γυρίσει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες αλλά λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, δεν πέρασε πολύ χρόνο φυλακή. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στο Μαϊάμι σε ηλικία 83 ετών.

GRISELDA BLANCO

Η “νονά της κοκαΐνης”  όπως ονομάστηκε αργότερα, παντρεύτηκε τον Κάρλος Τρουχίγιο, παραχαράκτη με ειδίκευση στα έγγραφα για μετανάστευση στις ΗΠΑ. Η Κολομβιανή, τον παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών, έκαναν μαζί τρία παιδιά και τον δολοφόνησε όταν διαφώνησαν σε ένα οικονομικό θέμα. Πολύ σύντομα ξαναπαντρεύτηκε, τον Αλμπέρτο Μπράβο, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχε κάνει περιουσία από την κοκαΐνη. Η Μπλάνκο, μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι εισάγοντας από το Μαϊάμι. Η σκληρότητά της δεν είχε όρια – στα θύματά της περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά. Οργάνωνε όργια στα πολυτελή σπίτια της και έφτασε στα όρια της παράνοιας.  Το 1985 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τρεις φόνους (ενώ είχε συντελέσει ώστε να διαπραχθούν πάνω από 200), όμως από τη φυλακή συνέχισε να κινεί τα νήματα του λαθρεμπορίου.

Το 2000, όταν αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε το ένα τρίτο της ποινής της, ήταν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου με την περιουσία της να ξεπερνά τα 500 εκ. δολάρια. Συνελήφθη το 2004 και εκδόθηκε στην Κολομβία όπου -μάλλον- ζει ακόμα.

AMADO CARRILLO FUENTES

Ο Φουέντες έμαθε την τέχνη της διακίνησης δουλεύοντας για τα κολομβιανά καρτέλ την εποχή που άνθιζαν (βλ. Καρτέλ του Μεντεγίν). Η επιτυχία του οφείλεται σε ένα ιδιότυπο τρόπο πληρωμής. Αντί για μετρητά, ο Αμάντο έπαιρνε την αμοιβή του σε κοκαΐνη την οποία και επένδυσε με σκοπό να αναπτύξει το δικό του καρτέλ στο Μεξικό και την υπόλοιπη λατινική Αμερική. Στα μέσα της δεκαετίας του 80, ο Φουέντες είχε καταφέρει να δημιουργήσει επιχείρηση που έβγαζε 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το ψευδώνυμο του ήταν ο “Κυρίαρχος των Αιθέρων”.

Αν και το προφίλ του Φουέντες ήταν αυτό του καλλιεργημένου και διπλωματικού επιχειρηματία, η επιχείρηση του ήταν τόσο μεγάλη που αναπόφευκτα έγινε στόχο και ο ίδιος. Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη κάνοντας πλαστική προσώπου. Η εγχείρηση απέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε, οι χειρούργοι βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε βαρέλια με λάδι.

KHUN SA

Στα μέσα της δεκαετίας του 60, πολέμαρχος Κουν Σα εξαφανίστηκε στη ζούγκλα της Βιρμανία με ένα στρατό 800 ανδρών για να καλλιεργήσει όπιο. Μια ολόκληρη πόλη δημιουργήθηκε από τη δραστηριότητα του και ο Κουν Σα ήταν ο πιο μεγαλύτερος διακινητής ηρωίνης παγκοσμίως. Θεωρήθηκε ότι δημιούργησε την “Χρυσή Ζούγκλα”.  Όταν επικηρύχθηκε από την κυβέρνηση με έπαθλο 2 εκατομμύρια δολάρια, παραδόθηκε ο ίδιος θέτοντας τους δικούς του όρους. Δεν φυλακίσθηκε παρά έζησε μες τα πλούτη μέχρι το 2007.

PABLO ESCOBAR

Ο δημιούργησε το Καρτέλ του Μεντεγίν και πολύ γρήγορα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών παγκοσμίως. Κυριάρχησε, έχοντας στον έλεγχο του 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης και ετήσια κέρδη που έφταναν στα 30 δις δολάρια. Απέκτησε τόσα πολλά χρήματα που έχανε εκατομμύρια επειδή του έτρωγαν τα χαρτονομίσματα τα ποντίκια. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε δυο παιδιά αλλά παράλληλα είχε πολλές ερωμένες. Θεωρούσε τον εαυτό του ως έναν νέο “μεσσία”: Χάριζε φαγητό στους φτωχούς κατοίκους της πατρίδας του, έχτισε σχολεία και γήπεδα και μοίραζε μεγάλα ποσά στον κόσμο. Αναμείχθηκε και με την πολιτική αλλά δεν κατάφερε να εδραιώσει τη θέση του.

Η κυβέρνηση τον καταδίωκε για πολύ καιρό και υπό τον φόβο της έκδοσής του στις ΗΠΑ, παραδόθηκε υπο την προυπόθεση να κατασκευάσει τη δική του φυλακή ώστε να μείνει εκεί.  Όντως, δημιούργησε ένα παλάτι- κλουβί και από εκεί συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητές του. Απέδρασε μετά από λίγο καιρό και σκοτώθηκε το 1993 από τα πυρά των αστυνομικών. Θεωρείται ο πλουσιότερος εγκληματίας όλων των εποχών.

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

10 φωτογραφίες που θα χρειαστεί να κοιτάξετε και δέυτερη φορά.. #01

Νέλσον Μαντέλα: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον παγκόσμιο ηγέτη