in ,

Pablo Escobar : O βασιλιάς της κοκαΐνης που έβγαζε 20 δισ. δολάρια το χρόνο

Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η απόδοση μιας επένδυσης (ROI) στο 100% είναι περισσότερη από αρκετή για να θεωρηθεί η εταιρεία επιτυχημένη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο διαβόητος Κολομβιανός βασιλιάς της κοκαΐνης Pablo Escobar, απολάμβανε από τις επενδύσεις του απόδοση έως 20.000%. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 δολάριο που έβαζε στην επιχείρησή του, έπαιρνε ως αντάλλαγμα περίπου 200.O Pablo Escobar γεννήθηκε το 1949 στο Rionegro της Κολομβίας. Μετά από ένα μικρό πέρασμα από το πανεπιστήμιο της Αντιόχειας και μια παραβατική νεαρή ηλικία, συνεργάστηκε με άλλους εγκληματίες, δημιουργώντας το Καρτέλ Medellín, το οποίο έφτασε να ελέγχει πάνω από το 80% της κοκαΐνης που έφευγε για τις ΗΠΑ. Έγινε αρκετά δημοφιλής για τα φιλανθρωπικά του έργα αλλά αργότερα οι θηριωδείες του καρτέλ έστρεψαν την κοινή γνώμη εναντίον του.

Κυνηγητό στην στέγη όπου εντοπίστηκε ο Escobar στις 2/12/1993

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, μια μέρα μετά τα 44α γενέθλιά του, η αστυνομία της Κολομβίας, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, τον δολοφόνησε στη στέγη ενός σπιτιού την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει. Πριν καεί το πτώμα του, η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε να γίνει τεστ DΝΑ ώστε να σιγουρευτεί πως ήταν αυτός.

Ο Pablo Escobar πέφτει νεκρός από πυρά των ανδρών της αστυνομίας

Σύμφωνα με τον Roberto Escobar, έναν από τους αδελφούς του, κάποια εποχή τα κέρδη του έφταναν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Ο Pablo κάθε χρόνο διέγραφε το 10% των κερδών του, είτε γιατί οι αρουραίοι έτρωγαν τα χαρτονομίσματα, είτε γιατί καταστρέφονταν από την υγρασία, ή γιατί χάνονταν».

Η αστυνομία της Κολομβίας, συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και κατάφερε να σκοτώσει τον Escobar στη στέγη ενός σπιτιού

Παρακάτω είναι πέντε πράγματα που βρήκαμε στο διαδίκτυο και ίσως δεν γνωρίζατε για τον Pablo Escobar.

1. Οι αρουραίοι έτρωγαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα κέρδη Pablo Escobar κάθε χρόνο

Εικόνα από σκηνή της τηλεοπτικής σειράς «Escobar, el patrón del mal»

Το πρώτο πράγμα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Pablo Escobar μαρτυρά και τον εντυπωσιακό πλούτο του. Σύμφωνα με τον Roberto Escobar, έναν από τους αδελφούς με τον οποίο είχε πολύ στενή σχέση, κάποια εποχή τα κέρδη του έφταναν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Ο Pablo κάθε χρόνο διέγραφε το 10% των κερδών του, είτε γιατί οι αρουραίοι έτρωγαν τα χαρτονομίσματα, είτε γιατί καταστρέφονταν από την υγρασία, ή γιατί χάνονταν». Και προσθέτει ο Roberto ότι «κάθε μήνα ξόδευε 2.500 δολάρια για λάστιχα ώστε να κάνει δεσμίδες τα χρήματα».

2. Ο Παράδεισος του Pablo Escobar στεγάζει τώρα πρόσφυγες και ιπποπόταμους

Κοντά σε μια μικρή πόλη της Κολομβίας, το Puerto Triunfo, ο Pablo Escobar έχτισε κάποτε ένα τουριστικό θέρετρο, το Hacienda Napoles. Στα σχεδόν 5.000 στρέμματα μπορούσες να βρεις τα πάντα, από πισίνες, μια αρένα για ταυρομαχίες, έναν εξωτικό ζωολογικό κήπο με ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, και άλλα άγρια ζώα. Τα πάρτι με κοκαΐνη μάλιστα που έδινε κάθε τόσο είχαν γίνει θρυλικά και η φήμη τους έφτανε σε κάθε σημείο της γης.

Ένας από τους ιπποπόταμους που έχουν απομείνει στον «παράδεισο» του Εscobar

Ωστόσο σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από τον τεχνητό παράδεισο είναι κάποια ερείπια, τα οποία φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων από τον πόλεμο της χώρας εναντίον ανταρτών και περίπου 20 ιπποπόταμους που περιφέρονται στην περιοχή.

 

3. Ο Pablo Escobar ήταν ύποπτος για βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Με την οικογένειά του. Γνώρισε τη σύζυγό του και την παντρεύτηκε όταν αυτή ήταν ακόμη έφηβη.

Ο Pablo Escobar ήταν ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Λίγο μετά την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1.000, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης είπε ότι οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να έχουν γίνει από κάθε «εχθρό των ΗΠΑ» συμπεριλαμβανομένου του καρτέλ Medellín του οποίου επικεφαλής ήταν ο Escobar.

Μπορεί να είχε δολοφονήσει τον υποψήφιο για την προεδρεία της Κολομβίας Luis Carlos Galán, να απείλησε να σκοτώσει έναν από τους γιους του Μπους του πρεσβύτερου, να ανατίναξε ένα εμπορικό τζετ και να ενορχήστρωσε μια απόπειρα αιματοχυσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας, αλλά να βομβαρδίσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου; Ο Escobar ένιωσε τόσο προσβεβλημένος, ώστε έστειλε χειρόγραφο σημείωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κολομβία δηλώνοντας την αθωότητά του. «Μπορείτε να με βγάλετε από τη λίστα των υπόπτων», διαβεβαίωσε τον Πρέσβη Morris, «γιατί αν το είχα κάνει εγώ θα έλεγα γιατί το έκανα και θα ζητούσα αυτό που ήθελα».

4. Ο Pablo Escobar έχτισε τη δική του γειτονιά

Η γειτονιά Barrio Pablo Escobar, διέθετε τελεφερίκ

Η Μεντεγίν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά πάντα θα συνδέεται με το καρτέλ κοκαΐνης του Pablo Escobar. Για πολλούς από τους φτωχότερους ανθρώπους της πόλης, ο Escobar -τον οποίον αποκαλούσαν Don Pablo- δεν ήταν τίποτα λιγότερο από Ρομπέν των Δασών. Στην ακμή του έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα. Θέσπισε προγράμματα σίτισης των φτωχών, έχτισε νοσοκομεία και εκκλησίες, έφτιαξε πάρκα και γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά το κατόρθωμά του ήταν η «Barrio Pablo Escobar», μια γειτονιά με 450 σπίτια με τούβλα, τα οποία στέγαζαν (χωρίς οικονομική ανταπόδοση) χιλιάδες άπορους πολίτες.   Το μόνο πρόβλημα ήταν η απογοήτευση των κατοίκων που έβλεπαν παιδιά από άλλες περιοχές να πηγαίνουν στην «Barrio Pablo Escobar» για να πουλούν ναρκωτικά.

5. Ο Pablo Escobar αγόρασε ένα Learjet για να μεταφέρει τα λεφτά του

Στο ιδιωτικό του αεροσκάφος

Ο βασιλιάς της κοκαΐνης είχε μια ενδιαφέρουσα λύση στο… ταμειακό του πρόβλημα. Από την ώρα που οι δουλειές του πήγαιναν καλά και πληρώνονταν μόνο σε μετρητά, ο Escobar αγόρασε ένα μικρό αεροπλάνο για να μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα από την Αμερική στην Κολομβία. Το αεροπλάνο αρχικά έκανε τη δουλειά του, δεδομένου ότι μπορούσε να μεταφέρει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Εκτιμώντας όμως την απόδοση του 20.000%, και το γεγονός ότι έπρεπε να περνάει με διάφορους τρόπους την κοκαΐνη στην Αμερική, (είχε στην κατοχή του και δύο υποβρύχια που το καθένα μπορούσε να μεταφέρει περίπου έναν τόνο ναρκωτικών), κατάλαβε ότι έπρεπε πολύ σύντομα να κάνει αναβάθμιση. Έτσι ο Escobar αγόρασε ένα Learjet, μεγαλύτερο και ταχύτερο, το οποίο μπορούσε να μεταφέρει 10 φορές περισσότερα μετρητά. Το πρόβλημα λύθηκε.

O Pablo Escobar στην ακμή της «καριέρας» του

Πηγή

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Βλέπεις παντού φαγητό; Δες καλύτερα!

8 ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο