Εκατοντάδες είναι οι -μικρές και μεγάλες- επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης, των χρεών και της πίεσης του οικονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, οδηγήθηκαν σε λουκέτο.Δεκάδες και τα καταστήματα στο χώρο της καφεστίασης που τα τελευταία χρόνια κατέβασαν ρολά λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ αυτών κλασικά μαγαζιά της Αθήνας και αγαπημένα στέκια των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας τα οποία άφησαν ένα μεγάλο κενό τόσο στη ζωή της πόλης, όσο και στις καρδιές τις δικές μας.
Αιγαίον
Το ιστορικό κατάστημα της Πανεπιστημίου που γλύκανε Αθηναίους και επισκέπτες με τους λαχταριστούς παραδοσιακούς λουκουμάδες του από το 1926. Το Σεπτέμβριο του 2017 κατέβασε ρολά μετά από ένα σχεδόν αιώνα παρουσίας, σημαίνοντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για όλους εμάς που περάσαμε το κατώφλι του νεοκλασικού, στην οδό Πανεπιστημίου 46. Συσσωρευμένα χρέη, υψηλό ενοίκιο, αυξημένοι φόροι είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν τον Γιώργο Φύλλα, εγγονό του ιδρυτή της επιχείρησης και τελευταίο ιδιοκτήτη, στη δύσκολη απόφαση του λουκέτου. Διατηρώντας μέχρι τέλους τον οικογενειακό του χαρακτήρα και την παραδοσιακή συνταγή στις γεύσεις και το περιβάλλον, το στέκι που μας δημιούργησε τις πιο μελωμένες αναμνήσεις, πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη και κανέλα, για πρώτη φορά στην ιστορία του μας άφησε με την πιο πικρή γεύση και με μια μικρή -ίσως- προσδοκία για το προσεχές μέλλον…
Kitchen Bar
Η θρυλική «Νεράιδα» βούτηξε για πάντα στα νερά του Αργοσαρωνικού αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην αθηναϊκή Ριβιέρα. Ο χώρος που τα τελευταία χρόνια στέγαζε το πασίγνωστο «Kitchen Bar», αλλά και το νυχτερινό μαγαζί «Θέα», από το Σεπτέμβριο του 2017 αποτελεί ανάμνηση. Μοδάτο, νεανικό, με ένα ντιζαϊνάτο και στιλάτο πολυμορφικό χώρο που ξεχώριζε για τα ευφάνταστα κοκτέιλ και την ποικιλία γεύσεων, κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει σημείο αναφοράς της διασκέδασης και του life style. Ωστόσο, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Αλίμου, το ΤΑΙΠΕΔ και τα χρέη του ιδιοκτήτη, Στηβ Κακέτση, έπνιξαν την όμορφη «Νεράιδα» του Καλαμακίου.
Floral
Ήταν το 1933 όταν έκανε την εμφάνισή της στην Πλατεία Εξαρχείων η θρυλική και υπερσύγχρονη, για τα δεδομένα της εποχής, Μπλε Πολυκατοικία του Κωστή Αντωνόπουλου. Στο ισόγειό της, το στεγάζονταν το φημισμένο ζαχαροπλαστείο Floral, εμπνευσμένο από τα γαλλικά καφενεία του μεσοπολέμου, εκεί που ο Χορν, ο Μυράτ, η Βέμπο, ο Κύρκος και τόσες άλλες προσωπικότητες του πνεύματος και των Τεχνών, απολάμβαναν τον καφέ και την πάστα τους. Ήταν τον Ιούνιο του 2016, δυο μόλις ημέρες μετά το πάρτι για τα 7 χρόνια λειτουργίας του ανανεωμένου Floral, όταν έπεσαν τα ρολά για το κλασικό στέκι της Πλατείας Εξαρχείων, το οποίο διατήρησε και επέκτεινε επάξια το 83χρονο μύθο του ιστορικού μαγαζιού. Οι λόγοι;
Το αυξημένο ενοίκιο και η επικινδυνότητα της περιοχής των Εξαρχείων. Το Floral ήταν πολύ περισσότερα από ένα σημείο συνάντησης για καφέ και ποτό, το Floral ήταν ένας χώρος πολιτισμού σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Συναυλίες, χορευτικές και ποιητικές βραδιές, συζητήσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και αφιερώματα με κορυφαία εκείνα για την Οικονομική Κρίση αλλά και για τη Μπλε Πολυκατοικία και το μύθο της, ήταν άξια αναφοράς, αλλά και μια πραγματική όαση στη σκληρή πραγματικότητα που διαδραματίζονταν έξω από την πόρτα του.
Λέντζος
Το πιο cult καφενείο της Αττικής, βρισκόταν στο Παγκράτι, απέναντι από το Άλσος και έκρυβε ένα από τα πιο εύγευστα μυστικά της Αθήνας. Το κατάστημα του Χρήστου Λέντζου πρωτοσυστήθηκε στους κατοίκους της πρωτεύουσας το 1964 ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας και πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για τον φραπέ που, τυχαία, έφτιαξε ο ιδιοκτήτης του και έφτασε μάλιστα να γίνει και τραγούδι (βιωματικό) σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.
Ανοιχτό από νωρίς το πρωί έως τα ξημερώματα ο Λέντζος έφτιαχνε ασταμάτητα τον καλύτερο φραπέ της Αθήνας που διακρίνονταν για την πλούσια γεύση και τον πυκνό αφρό του. Η τέχνη του μάλιστα έμεινε επτασφράγιστο μυστικό 55 ολόκληρο χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2013, μετά από 49 χρόνια λειτουργίας, έπεσε η αυλαία για τον ιστορικό Λέντζο. Οι νέες συνήθειες στον καφέ, τα καινούρια μαγαζιά που άνοιξαν τις πόρτες τους, τα χρέη και η οικονομική κρίση έφεραν τους τίτλους τέλους σερβίροντας τον πιο πικρό φραπέ στους κατοίκους της Αθήνας…
Jackson Hall
Ο πιο γνωστός ινδιάνος της Αθήνας «κατοικούσε» στον -πάλαι ποτέ- πολύβουο πεζόδρομο της Μηλιώνη στον αριθμό 4 στο Κολωνάκι και σε ένα από τα πιο hot και φημισμένα στέκια της περιοχής. Ο λόγος για το θρυλικό Jackson Hall με τα λαχταριστά burger, τα δροσερά κοκτέιλ και τα αμερικάνικα μεμοραμπίλια στη διακόσμηση που αποτελούσε πόλο έλξης για διασημότητες και μη από κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Η οικονομική κρίση ανάγκασε τον Ινδιάνο να εγκαταλείψει το πόστο του και το διαχρονικό talk of the town να κατεβάσει τελικά τα ρολά του το 2013, αφήνοντας το Κολωνάκι… φτωχότερο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
GIPHY App Key not set. Please check settings