in , ,

Οι πιο περίεργοι νόμοι που μπορεί να σου χαλάσουν το ταξίδι!

Κάποιοι από αυτούς τους νόμους είναι περίεργοι, άλλοι εκνευριστικοί,… αλλά εσείς τι προτιμάτε; Να βρεθείτε ένα βήμα πριν από τη φυλακή ή να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι σας περιμένει;

Κι εκεί που μόλις έχουμε προσγειωθεί στον προορισμό μας και ο ενθουσιασμός και η αγωνία μας να τον ανακαλύψουμε έχει σκαρφαλώσει στο κόκκινο, ξαφνικά και εν αγνοία μας, αντί να βρεθούμε ξαπλωμένοι στο king size κρεβάτι του ξενοδοχείου μας,… οδηγούμαστε με χειροπέδες πίσω από της φυλακής τα σίδερα! Οπότε πριν… προσγειωθεί ανώμαλα η διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να μάθετε μερικούς μόνο από τους πιο περίεργους νόμους που ισχύουν σε δημοφιλείς προορισμούς, ώστε τίποτα να μη χαλάσει την ταξιδιωτική σας εμπειρία!

 

Νέα Υόρκη

Μια φίλη πήγε πέρυσι να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη. Υπέρλαμπρη βραδιά σε γιορτινό mood και, με το χιόνι να σκεπάζει την πόλη, έμοιαζε με παραμύθι,… που έμελλε όμως να έχει κακό τέλος. Γιατί; Το βράδυ της παραμονής πήγε με φίλους να διασκεδάσει σε ένα club. Ενώ χόρευε ανέμελη, η στέρηση από το τσιγάρο είχε χτυπήσει κόκκινο… και έκανε μεν τη σωστή κίνηση να βγει έξω αλλά και το μοιραίο λάθος να πάρει μαζί το ποτό της! Που να ‘ξερε… Ξαφνικά έρχονται κατά πάνω της 5 σωματώδεις κύριοι της ασφάλειας και το clubbing της βγήκε “ξινό”. Όσο περίεργο κι αν φαντάζει, για τα ελληνικά δεδομένα, το παραπάνω γεγονός, η Αμερική δεν αστειεύεται με τους νόμους της, ειδικά όταν αυτοί αφορούν στο αλκοόλ. Οπότε, όταν έρθει η σειρά σας, αφήστε το ποτό στο bar και πηγαίνετε όπου θέλετε…

 

 

Barbados

 

Μπορεί φέτος το army style να είναι πολύ της μόδας και λογικό είναι, όταν ταξιδέψετε, να βάλετε στη βαλίτσα σας μια φόρμα παραλλαγής ή το τζάκετ που μόλις αγοράσατε. Αυτό, όμως, μην το κάνετε αν ο προορισμός σας είναι το Barbados, γιατί, αν δεν βρεθείτε στη “στενή”,… τουλάχιστον το πρόστιμο δεν το γλιτώνετε, ο κόσμος να χαλάσει. Από το 1980 εφαρμόζεται η συγκεκριμένη απαγόρευση, εξαιτίας των κρουσμάτων κακοποιών που δρούσαν φορώντας στολές καμουφλάζ. Έτσι, από τότε μέχρι σήμερα, μόνο τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δικαιούνται να φορούν ρούχα παραλλαγής!

 

 

Σιγκαπούρη

Τι απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου σε μια από τις πιο τουριστικές χώρες του κόσμου; Η απόλαυση που ακούει στην ονομασία τσίχλα! Ναι, καλά ακούσατε… Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν απαγορεύτηκε η εισαγωγή τους, με επίσημη αιτιολογία ότι προκαλούσαν τεράστιο πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αν εσείς γελάτε, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δεν γελούσε τόσο όταν έπρεπε να καταβάλλει ένα αστρονομικό ποσό ετησίως για τον καθαρισμό των ΜΜΜ.  Συνεπώς, όσοι εισάγουν ή εμπορεύονται τσίχλες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με φυλάκιση, με μία μόνο εξαίρεση: τις “θεραπευτικές” τσίχλες, δηλαδή οδοντότσιχλες ή τσίχλες νικοτίνης! Οπότε αφήστε τις τσιχλόφουσκες να τις κάνετε όταν με το καλό επιστρέψετε στη μαμά πατρίδα…

 

Κίνα

Απίστευτο κι όμως αληθινό αυτό που έπαθαν Νοτιοαφρικανοί τουρίστες στην Κίνα. ΟΚ… είναι γνωστό ότι η νομοθεσία της χώρας ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής διαφέρει από αυτή του δυτικού κόσμου, αλλά ότι θα συλλαμβάνονταν και θα απελαύνονταν από τη χώρα επειδή είχαν “κατεβάσει” από το Internet υλικό σχετικό με τον ηγέτη της “Αυτοκρατορίας των Μογγόλων” Τζένγκις Χαν, αυτό οι ανυποψίαστοι τουρίστες δεν θα το είχαν δει ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους.

Εκείνοι απολογήθηκαν υποστηρίζοντας ότι απλώς ενδιαφέρονταν να δουν κάποια ντοκιμαντέρ, οι κινεζικές αρχές όμως θεώρησαν ότι αυτό εμπίπτει σε προπαγάνδα! Κι ύστερα, εσύ άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας…!

 

Ινδία

Ο τζόγος είναι ένα πάθος που μπορεί σε άλλες χώρες να επιτρέπεται αλλά στην Ινδία απαγορεύεται. Για την ακρίβεια, δεν είναι παράνομο να παίξετε ένα “αθώο” black jack ή μια μπιρίμπα με τους φίλους σας, αρκεί να μην παίζετε με χρήματα ή ακόμα και μάρκες (που υποδηλώνουν τζόγο με χρήματα…), γιατί τότε κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με το νόμο και να χρειαστεί να καταβάλετε ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό είτε να φυλακιστείτε για 3 μήνες!

 

Βενετία

Ας υποθέσουμε ότι είστε με το ταίρι σας στην πανέμορφη Βενετία και έχετε πάρει το vaporetto για την περίφημη πλατεία της πόλης, που δεν είναι άλλη από την ιστορική Piazza San Marco. Εσείς δεν σταματάτε να βγάζετε φωτογραφίες, να θαυμάζετε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που βρίσκονται στα πέριξ και μπαίνετε φυσικά στον πειρασμό να ταΐσετε τα περιστέρια, που ίπτανται θεαματικά κατά εκατοντάδες… πάνω από κεφάλια σας. Ούτε να το διανοηθείτε!  Γιατί, με αφορμή την απόγνωση των κατοίκων αλλά και τις φθορές που είχαν υποστεί τα σωζόμενα μωσαϊκά του ναού του Αγίου Μάρκου και των άλλων ναών της πλατείας, τελικά ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει το τάισμά τους! Οπότε,… αν δεν θέλετε τα χρήματα που προορίζετε για το shopping να πάνε στο πρόστιμο, τότε μακριά κι αγαπημένοι με τα περιστέρια…

Σουηδία

Ας υποθέσουμε ότι μια αντροπαρέα πάει στη Σουηδία να ανακαλύψει τη σκανδιναβική ομορφιά της, επισκέπτεται τα must see της χώρας και ένα βράδυ θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό, να πάει με μια ιερόδουλη. Τι θα πρέπει να κάνει; Να το ξεχάσει! Γιατί στη χώρα αυτή, παρόλο που το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου είναι νόμιμο, αποτελεί μεγάλη παρανομία να ζητήσει κάποιος αυτές τις υπηρεσίες! Αν δεν είναι σχήμα οξύμωρο αυτό, τότε τι είναι, θα αναρωτηθείτε – και με το δίκιο σας.

 

Μαλδίβες

Οι εξωτικές Μαλδίβες είναι, κατά κοινή ομολογία, ένας επίγειος παράδεισος. Αν εσείς ονειρεύεστε να τον απολαύσετε έχοντας βάλει στη βαλίτσα σας, μαζί με τα ρούχα, τα παπούτσια και τα καλλυντικά, και κάποια ερωτικά βοηθήματα τύπου sex toys ή περιοδικά πορνογραφικού περιεχομένου ή ακόμα ποτά, ξεχάστε το, καθότι απαγορεύεται ρητώς! Και να ήταν μόνο αυτό;

Παράνομο θεωρείται επίσης οποιοδήποτε θρησκευτικό αγαλματίδιο μεταφέρετε στις αποσκευές σας, για τις γυναίκες το τόπλες, για τους gay οι ερωτικές περιπτύξεις, αλλά και το να βγάλετε αντικείμενα (π.χ. κολιέ) από κοράλλι ή όστρακο χελώνας εκτός της χώρας.

 

Νέα Υόρκη – Παρίσι – Μαρόκο

Μπορεί το Airbnb να αποτελεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή, αφού μπορούμε να νοικιάσουμε την τελευταία στιγμή δωμάτιο ή σπίτι σε μια άλλη πόλη/χώρα, αλλά αυτό είναι πέρα ως πέρα παράνομο σε κάποιες πόλεις, όπως τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του καταλύματος έχει ειδική άδεια. Την ίδια στιγμή, στο Μαρόκο θεωρείται παράνομο να ενοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb σε ανύπαντρα ζευγάρια! Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, φροντίστε σε αυτούς τους προορισμούς να κλείσετε από νωρίς δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, ή, αν το κάνετε τελευταία στιγμή, καταφύγετε σε εφαρμογές που θα σας βρουν αμέσως δωμάτιο σε διαθεσιμότητα (π.χ. Hotel Tonight).

 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Όπως και στην Κίνα, έτσι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η νομοθεσία που σχετίζεται με τον δημόσιο βίο απέχει παρασάγγας από εκείνη του δυτικού κόσμου. Οπότε, αν έχετε κλείσει εισιτήρια π.χ. για Dubai ή Abu Dhabi, ξεχάστε αγκαλίτσες και φιλάκια σε δημοσία θέα, γιατί μετά θα βλέπετε την ωραία θέα… από τη φυλακή, ή θα ξηλωθείτε για να καταβάλλετε τα αντίστοιχα τσουχτερά πρόστιμα.

Βαρκελώνη

Παρόλο που η Βαρκελώνη υπερηφανεύεται για τις δύο παραλίες γυμνιστών που διαθέτει, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στους κανόνες ευπρέπειας στην εμφάνιση. Έτσι, λοιπόν, αν βγείτε στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας φορώντας το καινούριο σας beachwear ή το μαγιό σας, διαπράττετε μεγάλη παρανομία και το πιο πιθανό είναι ότι εκτός από τα δηκτικά βλέμματα των ντόπιων θα εισπράξετε και ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα φύγετε από μια παραλία της Βαρκελώνης –ακόμα και αν πρόκειται για πλαζ γυμνιστών–, φροντίστε να… καλυφθείτε καλά!

 

 

Γράφει η Κατερίνα Φωτοπούλου (kfotopoulou@dousiscom.gr) για το travelstyle.gr



Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

8 παράξενα γεγονότα που δεν γνωρίζατε!

Ο Seal επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στους θρύλους της τζαζ