Έχουμε 2022. Μέσα σου υπάρχουν δύο λύκοι. Βασικά, μέσα σου υπάρχουν δυο λύκαινες: Η σλατίνα και η φασαία. Πως προέκυψε όμως η μεγάλη διχοτόμηση της νεολαίας στην εποχή μας; Πως έγιναν αυτές οι ταυτότητες τα φλέγοντα ζητήματα του κινήματός μας; Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να για να αναλύσουμε το θέμα χωρίς να φανούμε τουλάχιστον 350χρονών.
Η φασαία
Η έννοια του φασαίου κι αν είναι τεράστιο ζήτημα από μόνη της. Στην πρώτη της εμφάνιση, η έννοια σε άτομα που απολαμβάνουν τα πολιτισμικά γύρω γύρω των διάφορων υποκουλτουρών ή πολιτικών ρευμάτων (κοινώς, να πηγαίνει στα παρτάκια) χωρίς να ενστερνίζεται το περιεχόμενο τους. Πχ, το τυπάκι που πάει σε όλα τα αναρχικά/αριστερά κοινωνικά events αλλά δεν ψήνεται να κατέβει σε μια πορεία. Μια άλλη ερμηνεία πάει προς το μη αυθεντικό/επιφανειακό άτομο, αυτό που απλά κυνηγάει συνεχώς τη «φάση». Τι είναι η φάση; Εκεί που peakάρει η διασκέδαση, το socialization, αυτό που είναι κουλ σήμερα, εκεί που είναι η προσοχή όλων (κι άρα μπορείς να την τραβήξεις κι εσύ) και πάει λέγοντας.
Πιο πρόσφατα και σε πιο gen Z κοινά, η λέξη φασαία (ή φασαίος ) θεωρούμε ότι συνεχίζει να σημαίνει ένα όχι ολόιδιο, αλλά παρεμφερές στερεότυπο. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφει ένα επιφανειακό εναλλακτικό τυπάκι που πηγαίνει φτηνές διακοπές στην Ικαρία ή σε αντίστοιχα νησιά, αράζει σε πάρκα και πλατείες, σκάει σε ό,τι μουσικό φεστιβάλ παίζει εκείνη την ώρα (ειδικά με ελεύθερη είσοδο) πίνει γνωστή φτηνή μπύρα από άλφαή/και πρεζόκρασα, καπνίζει υποχρεωτικά στριφτό τσιγάρο, πουλάει κάτι χίπικο χωρίς να είναι full on χίπισσα και κάτι διανοούμενο χωρίς να είναι full on διανοούμενη – πχ ανεβάζει τα ίδια σκρίνσοτς από 5 ταινίες (μία είναι υποχρεωτικά το Eternal Sunshine Of A Spotless Mind).
Βάλτε κάπου μια tote bag και κάναν ικαριώτικο να υπάρχουν και έχετε το τέλειο στερεότυπο. Σε κάθε περίπτωση, το Ίντερνετ το τρώει πολύ αυτό το ερώτημα:
Αν είχε social media πριν 9-10 χρόνια θα ήταν όλη μέρα στο Tumblr. Αν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν 10 χρόνια, αυτός θα ήταν ο ύμνος της φασαίας:
Η Σλατίνα
Θεωρητικά, η Σλατίνα είναι καινούρια στην πίτσα. Στην πράξη, είναι μια σύγχρονη μετεξέλιξη της παλιάς καγκουρογκόμενας. Το καγκουροmainstream παλιά ήταν το λαϊκοπόπ ή τα μπουζούκια, όμως τόσο τα πρώτα όσο και πολλώ δε περισσότερο τα δεύτερα έχουν υποχωρήσει μπροστά στην επέλαση της trap.
Κι επειδή η trap προκαλεί πολύ περισσότερο ηθικό πανικό όπως τις μουσικές που αναφέρθηκαν, έτσι και η σλατίνα τραβάει την προσοχή φρικαρισμένων γονιών και δημοσιογράφων έτοιμων για διδασκαλία σε κατηχητικά. Ετυμολογικά, η λέξη σλατίνα συνδέεται με τον τράπερ Thug Slime και το ακρωνύμιο SLAT για τη φράση slime love all time.
Αναγνωριστικά οπτικά στοιχεία, όπως φαίνεται και από το παρακάτω βίντεο, είναι το τοπάκι, το κοντό/κολλητό σορτς, τα φίδια (σήμα κατατεθέν του Thug Slime) σε φίλτρα του Insta και εννοείται τα τεράστια χρωματιστά νύχια:
Επίσης, στις σλατίνες (ή τέλος πάντων σε όποια εμφανίζει συμπτώματα) απευθύνεται η φράση ΣΛΑΤΙΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕ.
Η εν λόγω παρότρυνση έγινε τόσο mainstream που τελικά επέστρεψε στον ίδιο τον Thug Slime:
Άμα το πάμε αντιπαραθετικά, η σλατίνα και η φασαία έχουν τόσα κοινά όσο ο emo με τον κάγκουρα, για να αναφέρουμε ένα beef 20ετίας. Εδώ αξίζει να σταθούμε μια στιγμή, μιας και το EMO vs ΚΑΓΚΟΥΡΕΣ ήταν μια από τις πρώτες εκφάνσεις των culture wars στην Ελλάδα. Ένα κομμάτι της κόντρας ήταν και τρόπον τινά κοινωνικοπολιτικό: Οι emo πιθανώς να έβλεπαν τους κάγκουρες ως απολίτιστα παράγωγα της mainstream κουλτούρας, ενώ οι κάγκουρες να έβλεπαν τους emo ως δήθεν πλουσιόπαιδα.
‘Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εν τω καιρώ εκείνο, το σχίσμα στους κόλπους της νεολαίας είχε φτάσει ως τα κανάλια:
Πλέον κανείς δεν ασχολείται με τα κανάλια ή πιο γενικά τα κλασικά ΜΜΕ, ακόμη κι αν αυτά ανακαλύψουν το debate. Οι σλατίνες, οι φασαίες, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι αναλύουν και συζητάνε από μόνοι τους το θέμα στο Instagram, στο YouTube και στο TikTok.
Εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι 40ρηδες μπούμερς που θέλουν να μπουν στη συζήτηση:
Σλατίνα VS Φασαία
Η μία είναι ευαίσθητη, η άλλη είναι (wait for it) thug. Η μία ακούει Light ή άλλη Χατζηφραγκέτα. Η μία ΕΠΑΛ, η άλλη Μουσικό Λύκειο. Μπορείτε να συνεχίσετε αυτό το στερεότυπο όσο πάει.
Πάντως, άμα θέλετε να ποντάρετε κάπου, η σλατίνα θα ξεμαλλιάσει την φασαία:
Τώρα που τα ξέρετε όλα αυτά (μιας και όποιος/όποιο/όποιο διάβασε αυτό το άρθρο από απορία είναι κατά 95% τουλάχιστον 25 χρονών) μπορείτε να πάτε να κάτσετε με τη νεολαία.