Πώς θα σας φαινόταν αν το ποτό που σας σέρβιραν προερχόταν από ανακυκλωμένα υλικά; Υλικά που προέρχονται από την επαναχρησιμοποίηση των βασικών συστατικών από τη διαδικασία παραγωγής; Οι βιομηχανίες του κλάδου κάνουν πλέον στροφή 180 μοιρών κι εκτός από τις συσκευασίες που προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προσπαθούν και βρίσκουν τρόπους για να προχωρήσουν σε «πράσινα προϊόντα».
Οπως διαπιστώνει η βρετανική εταιρεία ερευνών IWSR που παρακολουθεί τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο, πέραν των αλλαγών που έχουν ήδη σημειωθεί στην κατεύθυνση των συσκευασιών, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πλέον η παγκόσμια ποτοποιία φέρνει στο προσκήνιο την παραγωγή των προϊόντων της μέσω ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, αλλάζει πλήρως τον τρόπο που οι βασικές πρώτες ύλες τίθενται υπό επεξεργασία κατά τη διαδικασία παραγωγής. Πλέον, ολοένα και περισσότερες εταιρείες του κλάδου επαναχρησιμοποιούν τα απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.
Βότκα από τυρί!
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το brand Black Cow Vodka, ένα προϊόν που παράγεται από ανακυκλώσιμα συστατικά και υποπροϊόντα που προέρχονται από τη διαδικασία παραγωγής… τυριού. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη βότκα παρασκευάζεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων οι οποίες εκτρέφονται βιολογικά.
Αλλά και η γνωστή εταιρεία παραγωγής τζιν Hayman προχώρησε πρόσφατα στην παρασκευή βότκας από τα υποπροϊόντα που προέκυψαν από τη διαδικασία παραγωγής του τζιν, ενώ η Spare Food μετέτρεψε σε τόνικ τα υποπροϊόντα της διαδικασίας παρασκευής γιαουρτιού. Όσο για τη Norwhey, με έδρα τη Νέα Υόρκη, τα ανακυκλώσιμα συστατικά της αρτοποιίας αποτελούν μια πρώτης τάξεως επιλογή για την παραγωγή μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών.
Αβοκάντο και μακαρόνια
Καθώς η νέα τάση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, προκειμένου να μπει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον ένα οριστικό «φρένο» στη σπατάλη τροφίμων, η λίστα με τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που τίθενται υπό επεξεργασία με στόχο την παρασκευή αλκοολούχων ποτών ολοένα και μεγαλώνει. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, καθώς ξεκινούν από το αβοκάντο και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα ζυμαρικά. Ο ορός γάλακτος που προέρχεται από τις βιομηχανίες παραγωγής τυριού και γιαουρτιού παραμένει ωστόσο μέχρι στιγμής η πιο δημοφιλής επιλογή.
Όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε παράγοντες της αγοράς, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, έχουν πλήρη επίδραση στο σύνολο της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών, αφού σημειώνεται μια πραγματική στροφή προς τις βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής. Πρόσφατα η Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι το γνωστό brand Kahlúa θα παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από βιολογικές ποικιλίες καφέ. Μάλιστα, η γνωστή εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία ενός πολύ χρήσιμου εγχειριδίου, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες προς άλλες εταιρείες στο δρόμο για πιο βιώσιμες παραγωγικές διαδικασίες.
Την ώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η παγκόσμια ποτοποιία θα υιοθετήσει ακόμη περισσότερες προσεγγίσεις τέτοιου είδους στο άμεσο μέλλον – προσεγγίσεις που θα απέχουν πολύ από τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής αλκοολούχων ποτών.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
GIPHY App Key not set. Please check settings