in

«Nomophobia»: Επιστήμονες εξηγούν γιατί νιώθουμε πανικό ή στρες χωρίς το κινητό μας.

Το Άγχος Αποχωρισμού από τα smartphone όχι μόνο συνιστά πλέον ένα απολύτως υπαρκτό πρόβλημα αλλά επεκτείνεται και με πολύ γρήγορο ρυθμό, λένε οι ερευνητές.

Ο όρος, επίσης γνωστός και ως «nomophobia», περιγράφει το αίσθημα πανικού και στρες που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ή να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο.   Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, η «nomophobia» έχει ελάχιστη σχέση με το αν ο κάτοχος του κινητού δεν μπορεί να κάνει ή λάβει κλήσεις. Αντιθέτως, ερευνητές από το City University του Χονγκ Κονγκ και το Sungkyunkwan University της Σεούλ υποστηρίζουν πως το άγχος προκαλείται επειδή τα smartphone είναι τόσο προηγμένα και ταυτόχρονα συνιστούν προσωπικά μας αντικείμενα, που έχουν καταλήξει να γίνουν επέκταση του εαυτού μας.

Επίσης αποθηκεύοντας σημαντικές φωτογραφίες μηνύματα, τα κινητά τηλέφωνα σήμερα λειτουργούν ως διέξοδο προσφέροντάς μας μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, ιστοσελίδων και υπηρεσιών που μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούμε ουσιαστικό.

«Καθώς τα smartphone περιέχουν ολοένα και περισσότερες προσωπικές αναμνήσεις, οι χρήστες επεκτείνουν κι άλλο την ταυτότητά τους μέσα σε αυτά. Όταν οι χρήστες τα αντιλαμβάνονται ως επέκταση του εαυτού τους, τείνουν να εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τις συσκευές, κάτι που οδηγεί στην nomophobia μέσω της ενίσχυσης της ανάγκης να τα έχουμε κοντά και να τα αναζητούμε», αναφέρει η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σχετικά μικρό δείγμα, εξετάζοντας για την έρευνα περίπου 300 φοιτητές στην Ν. Κορέα, και σημειώνουν πως ενδεχομένως τα συμπεράσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο εκτιμούν πως το Άγχος Αποχωρισμού από τα smartphone θα γίνεται όλο και πιο έντονο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία γίνεται συνεχώς πιο εξατομικευμένη και μεγαλώνοντας θα εξαρτόμαστε όλο και πιο πολύ από αυτήν.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στα smartphone και τις εφαρμογές φαίνεται πως αυξάνει αναπόφευκτα την εξάρτηση των χρηστών από τις συσκευές. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν και να μην γίνουν υπερβολικά εξαρτημένοι από το smartphone τους, ενώ επωφελούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας», προσθέτουν οι ερευνητές.

 

 

 

[aesop_parallax img=”https://images.pexels.com/photos/248512/pexels-photo-248512.jpeg?w=940&h=650&auto=compress&cs=tinysrgb” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”4″ captionposition=”bottom-left” lightbox=”off” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]

Η «nomophobia» δεν είναι μέχρι στιγμής καταχωρημένη ως επίσημος όρος που περιγράφει μια πνευματική ασθένεια, αλλά μελέτες έχουν αποδείξει πως η εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.  Νωρίτερα φέτος, έρευνα του McCombs School of Business διαπίστωσε πως το να έχουμε απλώς ένα κινητό σε σημείο προσβάσιμο σε εμάς, ακόμη κι αν είναι κλειστό ή με την οθόνη αναποδογυρισμένη, μπορεί να μειώσει την αντιληπτική ικανότητα.

Σε κάθε περίπτωση το να τοποθετούμε το κινητό μας σε διαφορετικό δωμάτιο μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, ακόμη και όσων νιώθουν απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό.  Οι επιστήμονες πιστεύουν πως «καθορισμένες και προστατευμένες» περίοδοι χωρισμού από τα κινητά μας, κι όχι αναπάντεχες, «μπορεί να συντελέσουν σε καλύτερη απόδοση των ατόμων».

Πηγή: www.lifo.gr

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Παγωτό με γεύση… ψαριού: Θα δοκίμαζες;

Comfuzio: Η εκπομπή-προπομπός του ΑΜΑΝ που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.