in ,

Netflix: Μέθοδος Κομίνσκι, η σειρά – αριστούργημα που σε κάνει να δεις το τέλος σαν να είναι η αρχή…

Οι Αμερικάνοι ξέρουν να φτιάχνουν αριστουργήματα όταν θέλουν. Κι όταν για «υλικό» τους έχουν έναν Μάικλ Ντάγκλας και έναν Άλαν Άρκιν, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη! «Μέθοδος Κομίνσκι» και ξεχάστε crime stories και μελοδράματα.

Το Lockdown, που άρχισε εκεί κοντά στη γιορτή των Ταξιαρχών και τέλειωσε με το που μπήκε ο Μάης στη ζωή μας, κάποιους τους έκανε σοφότερους, κάποιους φτωχότερους, κάποιους άλλους τους προσγείωσε κι άλλους τους έκανε να πετάνε στα σύννεφα… Όλα αυτά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κι εκείνες τις νύχτες τις σκοτεινές κι ατέλειωτες του Νοέμβρη που κράτησαν μέχρι τις τελευταίες μέρες της άνοιξης, πολλοί γύρισαν τις πυξίδες τους στον μαγνητικό πόλο του Netflix, αναζητώντας την πορεία, που θα τους άνοιγε, σαν παράθυρο που βλέπει στο πέλαγος, τον ορίζοντα που θα τους ταξιδέψει μακριά. Και, κάτι οι παλιές ταινίες, κάτι τα καλογυρισμένα ντοκιμαντέρ, όλο και κάποια πορεία ακολούθησαν που τους οδήγησε έξω από τα σύνορα του μικρόκοσμού τους.

Να και οι σειρές, σε θέση μπροστινή στο συνδρομητικό κανάλι. Κι αν τις βάλεις κάτω και τις μετρήσεις στις 10 οι οκτώ έχουν να κάνουν με αστυνομικές ιστορίες, εγκλήματα, αίμα, σκοτωμούς, μυστήριο αγωνία και άγχος για το πού θα φτάσει η υπόθεση στο φινάλε.
Καμιά φορά, ανάμεσα στον χρήσιμο άνθρακα κρύβονται και διαμάντια… Καμιά φορά…

Και ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες – κατά τα άλλα- crime stories του Netflix υπήρχε και ένα διαμάντι που δεν είχε να κάνει ούτε με εγκλήματα, ούτε με ντετέκτιβ, ούτε με απαγωγές, ναρκωτικά, βία και ένταση και στρεσογόνο ύπνο μετά το φινάλε του.

Όλος ο θίασος επί σκηνής

Η «Μέθοδος Κομίνσκι» μπορεί να μην είναι από τις σειρές που σε φλερτάρει με τον τίτλο της, όμως διαβάζοντας το καστ λες: «μωρέ ας παρακολουθήσω το πρώτο επεισόδιο – ούτε μια ώρα δεν είναι – και βλέπουμε…».

Και μπαίνεις στη ζωή δυο γοητευτικών γερόντων και βλέπεις σε ένα βράδυ τον πρώτο κύκλο και το επόμενο τον δεύτερο.
Πρωταγωνιστές; Ο 77χρονος πια Μάικλ Ντάγκλας και ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος του, Άλαν Άρκιν.

Δυο φίλοι κολλητοί, που αγναντεύουν το δειλινό του βίου τους, με διαφορετική οπτική ο καθένας. Ο Μάικλ Ντάγκλας στο ρόλο του «Σάντι Κομίνσκι», του καθηγητή υποκριτικής, που όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει ηθοποιός έγινε «δάσκαλος» για ηθοποιούς (κάτι σαν τους κριτικούς του θεάτρου ένα πράγμα…). Του Σάντι, με το πλούσιο παρελθόν σε αποτυχημένες και προβληματικές σχέσεις, με μια ταραχώδη ζωή να του δείχνει πια την πλάτη της, όσο κι αν εκείνος πασχίζει να νοιώθει έφηβος, που αρπάζει από το λαιμό τον χρόνο και τον ρίχνει στο χώμα… Από την άλλη ο «Νόρμαν», ατζέντης του Σάντι, πολυεκατομμυριούχος και επιτυχημένος, όμως συντετριμμένος από την απώλεια της συζύγου του, προσπαθεί να πιαστεί από τον ώμο του φίλου του και να προχωρήσουν, όσο τους πάει η μοίρα.

Την μπαγκέτα της ενορχήστρωσης των δύο εξαιρετικών σολίστ της υποκριτικής, τη βαστάει ο επιτυχημένος σκηνοθέτης και δημιουργός της σειράς Τσακ Λόρι και το αποτέλεσμα είναι κλασσικό: δραματική κωμωδία, που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο, ενώ παράλληλα σε οδηγεί σε αβίαστο γέλιο. Πλάι στους δυο βετεράνους ηθοποιούς η Σάρα Μπέικερ, ως κόρη του Σάντι, ενώ σε αρκετά επεισόδια εμφανίζονται η Αν Μάργκρετ, η Τζέιν Σέιμουρ, ο Χάλεϊ Τζόελ Όσμοντ, η Καθλίν Τέρνερ και στο φινάλε της σειράς, στον τρίτο κύκλο και ο Μόργκαν Φρίμαν. Ένα πέρασμα βιαστικό, αλλά εμβληματικό κάνουν και οι Ντάνι ΝτεΒίτοΈλιοτ Γκουλντ και ο σκηνοθέτης Μπάρι Λέβινσον. Κι αν οι παραπάνω είναι ένας βασικός λόγος για να πατήσεις το «play», το σενάριο είναι ο βασικότερος για να μην πατήσεις το «stop».

Η σειρά χωρίζεται σε τρεις κύκλους (8 – 8 και 6 επεισοδίων) και από την αρχή μέχρι του τέλους της ομολογείς: «Ναι, οι Αμερικάνοι, όταν θέλουν φτιάχνουν έργα τέχνης». Και οι ταινίες και οι σειρές, για τους Αμερικάνους είναι τέχνη!
Αυτά, και δεν μπαίνουμε στο να περιγράψουμε καταστάσεις και ιστορίες που ξεπετάγονται από κάθε επεισόδιο ξεχωριστά. Θα πούμε μόνο ότι, οι δυο πρωταγωνιστές και η πορεία τους στη σειρά δεν αφορά μόνο όσους πάτησαν τα τρίτα «…ήντα» τηλεθεατές. Καλό θα ήταν να την παρακολουθήσουν και οι νέοι για να μάθουν τι σημαίνει ταλέντο, πάθος, επίπεδο και ζωντάνια στρυμωγμένα δυο κορμιά που έχουν ήδη ανοιχτή επαφή με τον δημιουργό…

Τι κι αν ο ένας 77 κι άλλος 87; Και ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Άλαν Άρκιν ξεπερνούν στον στίβο της υποκριτικής ακόμα και έφηβους «Μπολτ» που μετρούν ήδη ρεκόρ και μετάλλια.  

Ο πρώτος κύκλος της σειράς κυκλοφόρησε το 2018 και ο τρίτος και τελευταίος «έπεσε» στην πλατφόρμα του Netflix στα μέσα του Μαΐου. Έχει κερδίσει δυο Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο «AFI».

ΠΗΓΗ

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Quiz Γενικών Γνωσεων #32

Πρoστατευμένο: video 1