in

Λίμνη της Βουλιαγμένης. Η δική μας λίμνη!

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όταν «βούλιαξε» η οροφή ενός σπηλαίου, σχηματίστηκε μια φυσική λίμνη που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, μόλις 21 χλμ από την Αθήνα, η λίμνη Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τις καταγραφές, η ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ» (ζώνη). Ο μύθος λέει ότι η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, όταν ήταν έγκυος, στην προσπάθειά της να γλιτώσει από την Ήρα που την κυνηγούσε για να την τιμωρήσει επειδή πατέρας των παιδιών της ήταν ο Δίας, σταμάτησε στην περιοχή νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει και γι’ αυτό έβγαλε και πέταξε την ζώνη της. Η περιοχή διατηρούσε για πολλά χρόνια το όνομα Ζωστήρ, μέχρι που αυτό αντικαταστάθηκε από το «Βουλιαγμένη».

Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα. Εντάσσεται στις περιοχές  Natura 2000 . Έχουν βρεθεί σε αυτή 2 είδη ασπονδύλων τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum. Το C. glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια. Στην λίμνη ζει το είδος ψαριού Garra rufa ή αλλιώς γνωστά ως Dr Fish, τα οποία αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα με φυσικό τρόπο. Ταυτόχρονα τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν μία μοναδική αίσθηση αναζωογόνησης. Τη δεκατία του 1980 ανακαλύφθηκε ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει μόνο εκεί.

Έχουν ερευνήσει τη λίμνη επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, γεωλόγοι, σπηλαιολόγοι και δύτες. Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι μια φυσική υφάλμηρη λίμνη, το νερό της έχει ιαματικές ιδιότητες και θεραπεύει ρευματικές, γυναικολογικές παθήσεις, ρευματοπάθειες και αθλητικές κακώσεις. Η θερμοκρασία του νερού είναι σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυμαίνεται από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθος της λίμνης είναι περίπου 550 μέτρα πλάτος και 1825 μέτρα μήκος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες παρουσιάζει το σπήλαιο που βρίσκεται στη λίμνη. Από το συνολικό μήκος του, έχουν εξερευνηθεί 3.123 μέτρα. Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιοκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, ιώδιο και χλώριο.

Η κολύμβηση στην λίμνη, σου αφήνει μια ονειρεμένη αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς. Οι βράχοι που υψώνονται πάνω από την λίμνη, δημιουργούν ένα επιβλητικό σκηνικό, που συμπληρώνεται από τα γαλήνια νερά της. Περιμετρικά το πευκοδάσος δημιουργεί μια εικόνα αρμονική που μαγεύει και καθηλώνει τον επισκέπτη, προσφέροντας πραγματική χαλάρωση και ηρεμία. Μπορείς με τις ώρες να χαζεύεις το «σύρε και έλα» των πουλιών που κρύβονται στις εσοχές του βράχου και τον «πανικό» που δημιουργείτε όταν ο γλάρος- γνωστός κάτοικος της λίμνης – βγαίνει με διαθέσεις όχι και τόσο φιλικές. Υπάρχουν στιγμές που δεν ακούς τίποτα άλλο παρά μόνο το θρόισμα των φτερών και κάποιο τιτίβισμα. Και όλα αυτά παρατηρώντας τον απαλό κυμματισμό του νερού καθώς ανανεώνετε από τις υπόγειες σήραγγες.

Είναι ένας μικρός παράδεισος. Αξίζει να τον γνωρίσεις, να κολυμπήσεις στα νερά του και να γαληνέψεις έχοντας στο χέρι ένα ποτό ή καφέ, τρώγοντας και ακούγοντας απαλή μουσική το βραδάκι.

Στην δική μας Λίμνη.

 

Carpe diem.

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τα καλύτερα καλοκαιρινά εστιατόρια για το 2017!

To πανέξυπνο κόλπο ενός ιδιοκτήτη καφέ για να «μάθει» στους πελάτες του να είναι ευγενικοί.