in , ,

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GOURMET?!?

Πόσες φορές έχεις ακούσει το χαρακτηρισμό gourmet για καποιο εστιατόριο η φαγητό;; Πόσες φορές έχεις πει ότι δε σου αρέσει η gourmet κουζίνα μη γνωρίζοντας τι είναι πραγματικα ….ή νομίζοντας ότι gourmet σημαίνει,εκτός των άλλων και μικρή μερίδα ;!

´Ηρθε η ώρα φίλε αναγνώστη, να μάθεις τι πραγματικά είναι gourmet κουζίνα …. Αφιέρωσε λίγα λεπτά και διάβασε τα παρακάτω αποσπάσματα από καταξιωμένα site για να είσαι πραγματικά ενημερωμένος, και να γελάς με εκφράσεις όπως… «Δε μου αρέσει η γκουρμέ κουζίνα» ή «Τα γκουρμέ είναι τα μικρά πιάτα» ή «Πήγα για γκουρμέ και μετά για σουβλάκια». Πως γίνεται να μη σου αρέσει κάτι καλομαγειρεμένο, κάτι με αψογες πρώτες ύλες,αλλά και περίτεχνα τοποθετημένο στο πιάτο…;!

Δυστυχώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και στην εποχή που ο καθένας νομίζει ότι τα ξέρει όλα, ξεφτιλίζεται λέγοντας τη μπαρούφα του. Βλάχος δεν είναι αυτός που έρχεται από τα βουνά, αλλά εσύ ελληνίδα Αθηναία ΒΛΑΧΑΡΑ που νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και επειδή είδες δυο επεισόδια μάστερ σεφ έγινες ο νέος Μποτρίνι.

Λοιπον διάβαστε παρακάτω και δώστε βάση….

Σύμφωνα με κάποιο λεξικό, gourmet είναι το φαγητό που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, προσεκτική προετοιμασία και καλλιτεχνική παρουσίαση.

Ας δώσουμε, όμως, μια πιο αναλυτική περιγραφή εκτός απο αυτόν τον ορισμό.

Τα gourmet τρόφιμα είναι μια ολόκληρη κατηγορία στοιχείων από τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να είναι πλήρως προετοιμασμένα τα πιάτα σε ένα εστιατόριο και τα οποία έχουν κάποιο αναβαθμισμένο ή ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Μερικά συστατικά που θεωρούνται gourmet είναι εξαιρετικά σπάνια, ακριβά, ή καλλιεργήθηκαν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ορισμένα γεύματα εστιατορίου μπορεί να θεωρούνται gourmet λόγω της ικανότητας του σεφ και της καλλιτεχνικής παρουσίασης του πιάτου. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen μια αυξανόμενη ποικιλία από gourmet προϊόντα προς πώληση. Αυτά τα προϊόντα ονομάζονται gourmet για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και της προσεγμένης συντήρησης των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Άλλες τροφές θεωρούνται gourmet λόγω της καταγωγής τους. Οι Τρούφες είναι ένα παράδειγμα gourmet προϊόντος. Δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να συλλέγονται από άγριες περιοχές στη Γαλλία και την Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ ακριβό συστατικό στη μαγειρική. Ο κρόκος είναι ένα άλλο gourmet συστατικό. Το σαφράνι γίνεται από τα στίγματα του λουλουδιού του κρόκου και είναι πολύ δύσκολο στη συγκομιδή και στην επεξεργασία του. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο.

Ορισμένες τροφές θεωρούνται gourmet λόγω του τρόπου που καλλιεργούνται. Για παράδειγμα το βόειο κρέας «kobe» προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας, όπου οι αγελάδες καθημερινά «απολαμβάνουν» ένα είδος μασάζ και τρέφονται με μια ειδική δίαιτα που περιλαμβάνει μπύρα. Πολλά άλλα gourmet προϊόντα καλλιεργούνται με εναλλακτικά συστήματα καλλιέργειας, όπως μέσω αεροπονίας ή υδροπονίας προκειμένου να μειωθούν οι ρυπογόνες ουσίες, να αυξηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους, και να δημιουργηθεί ένα καθαρότερο, πιο αγνό προϊόν.

Τα τρόφιμα επίσης που παρασκευάζονται με εξωτικές ή πολύ λεπτομερείς διαδικασίες μαγειρέματος συχνά θεωρούνται gourmet. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο gourmet συστατικά από εξωτικές χώρες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους μαγειρέματος.

Ένα παράδειγμα είναι τα ψάρια ή τα τρόφιμα που παρασκευάζονται μέσω sous vide, που στα γαλλικά σημαίνει ‘εν κενώ’. Δηλαδή, τοποθετούμε το τρόφιμο για μαγείρεμα σε μια πλαστική διάφανη σακούλα, την οποία αφού αφαιρεθεί ο αέρας την κλείνουμε και την σφραγίζουμε ώστε το υλικό να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό και χάσει εσωτερική υγρασία λόγω όσμωσης. Στη συνέχεια βυθίζουμε το αεροστεγές σακουλάκι μέσα στη συσκευή sous vide όπου η θερμοκρασία του νερού είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και σιγά-σιγά η θερμική ενέργεια που υπάρχει στο νερό, μεταφέρεται στο υλικό που θέλουμε να μαγειρέψουμε ώστε το όλο σύστημα να φτάσει στην συγκεκριμένη θερμοκρασία που στοχεύσαμε. Η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετή για να μαγειρέψουμε το φαγητό αργά.

Η τεχνική αυτή δημιουργεί gourmet φαγητό που φιλοδοξεί να έχει εξαιρετικές ιδιότητες, τη γεύση, και την υγρασία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 72 ώρες για ορισμένα είδη τροφών. Gourmet spot

Ο όρος gourmet περιγράφει αυτόν που απολαμβάνει το καλό φαγητό και το καλό ποτό. Γενικότερα περιγράφει την τάση για απόλαυση υψηλής ποιότητας φαγητού που στηρίζεται αφενός στην πολύ καλή πρώτη ύλη αφετέρου στην ειδική μεταχείριση της κατά τη διαδικασία παρασκευής μέσω μαγειρικών τεχνικών αλλά και της σωστής και δημιουργικής παρουσίασης της. Ο όρος έχει τις ρίζες του στην γαλλική γλώσσα του 17ου αιώνα και αναφερόταν στο άτομο εκείνο που δοκίμαζε, αξιολογούσε και συνόδευε τα κρασιά των εμπόρων στις αγορές.

Σήμερα δυστυχώς ο όρος γκουρμέ χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον καλοφαγά αλλά και με αρνητικές έννοιες για το φαγητό που είναι ακριβό, στιλιζαρισμένο, ποσοτικά λίγο και απρόσιτο παραβλέποντας εντελώς το βασικό χαρακτηριστικό του που είναι η ποιότητα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τονίσουμε πως ένα φαγητό ή μια κουζίνα μπορεί να χαρακτηριστεί γκουρμέ χωρίς να είναι ακριβή, απρόσιτη ή στιλιζαρισμένη αρκεί να στηρίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης, στη σωστή της διαχείριση, στην ισορροπία της γεύσης και στην όμορφη παρουσίαση.

Ως όρος περιγράφει τις θετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά μιας διατροφικής συνήθειας. Επειδή όμως η παροχή ποιότητας και το κόστος ακολουθούν δρόμους παράλληλους στην εστίαση, η λέξη γκουρμέ τείνει να αντικαταστήσει τη λέξη ακριβό προσλαμβάνοντας όλο και περισσότερο αρνητική έννοια

Στην σύγχρονη εποχή των αντιφάσεων και της υπερ[παρα]πληροφόρησης είναι περισσότερο από αφελές να παραβλέπουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης ως βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής μας χρησιμοποιώντας στερεοτυπικούς χαρακτηρισμούς απλοποίησης. Έτσι, ακόμη και ένα σουβλάκι μπορεί να είναι γκουρμέ, χωρίς να είναι ακριβό, εάν δίνεται βάση στην ποιότητα της πρώτης ύλης και το σωστό ψήσιμο του. Μια ταβέρνα που παρουσιάζει μια κουζίνα καθαρή, με απλά παραδοσιακά προϊόντα, επιλογή ποιοτικών υλικών και εκπαιδευμένο σέρβις είναι γκουρμέ.

Πριν λοιπόν την χρήση της λέξης γκουρμέ με αρνητική έννοια ας σκεφτούμε για λίγο πως το αντίθετο του πολύ πιθανό να είναι ανθυγιεινό, άνοστο, επικίνδυνο, αδιάφορο και κατά συνέπεια πολύ πιο ακριβό από την πραγματική του αξία.Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

Ας ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχάς, ένα πράγμα: Gourmet δεν είναι μόνο ένα φαγητό, αλλά και ένας χώρος ή ένας άνθρωπος.

Τα 3 πράγματα που ορίζουν το gourmet είναι:

Κάποιος που είναι γνώστης του καλού φαγητού ή ποτού.
Υψηλής ποιότητας και γεύσης φαγητό, με όμορφη παρουσίαση.
Ένα εστιατόριο ή κατάστημα που σερβίρει ή πουλάει υψηλής ποιότητας φαγητό και προϊόντα.
Πότε ένα φαγητό είναι gourmet;

Το gourmet φαγητό συνήθως συναντάται σε συγκεκριμένα μέρη. Τα υλικά του είναι εξωτικά, δυσεύρετα και μοναδικά σε γεύση και υφή.

Πότε ένας άνθρωπος είναι gourmet;

Για αυτόν, το φαγητό είναι τέχνη – μία βρώσιμη πολυτέλεια. Οι gourmet άνθρωποι απολαμβάνουν την εμπειρία της ετοιμασίας, της παρουσίασης και της κατανάλωσης ενός φαγητού. Αφιερώνουν χρόνο και φροντίδα στην προετοιμασία του φαγητού τους και τρώνε αργά. Συχνάζουν σε μέρη όπου το φαγητό δεν είναι επεξεργασμένο και σερβίρεται πολυτελώς.

Πότε ένα εστιατόριο είναι gourmet;

Ένα gourmet εστιατόριο προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα φαγητού που υπάρχει. Κάνει τα πάντα για να ετοιμάσει πιάτα που δεν συναντώνται αλλού. Παρέχει πιάτα που αποτελούν πρόκληση για τον ουρανίσκο, ή πιάτα που ανατρέπουν παραδοσιακές συνταγές. Και όλα, φυσικά, με την ανάλογη παρουσίαση… GLOBALIST.GR

Πώς σου φάνηκε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ρεκόρ στο Twitter για το «Game of Thrones» – Τι έγραψαν οι διάσημοι φαν

«Sonic the Hedgehog»: το πρώτο τρέιλερ μόλις κυκλοφόρησε